dominika_z 21.09.06, 10:03 Czy stres związany z pierwszymi dniami w przedszkolu moze byc przyczyną temeperatury ok. 38 - 38,4? Dodam, że nie zauważyłam żadnych innych objawów chorobowych, a mała bardzo przeżywa rozstanie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maw3 Re: Stres przyczyną gorączki? 21.09.06, 10:20 Nie wiem czy akurat w tym przypadku i czy u dzieci ale u dorosłych może! Sama jestem tego przykładem).I moja siostra, i moja mama... Odpowiedz Link Zgłoś
julamimi Re: Stres przyczyną gorączki? 21.09.06, 10:34 prawdopodobnie moze, chociaz madra pediatra nauczyla mnie, ze jesli poza temperatura nie ma zadnych innych objawow chorobowych, to dobrze jest zrobic dziecku badanie moczu, zeby potwierdzic/wykluczyc zakazenie ukladu moczowego pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
maladorotka Re: Stres przyczyną gorączki? 21.09.06, 11:21 sters moze, ale nie temperatura 38, co najwyzej 37 i tak jest to naciagane. Mala zlapala wirusa i moze miec tylko temperature, a moze jeszcze sie cos wykluc. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Stres przyczyną gorączki? 21.09.06, 13:12 U mojego małego dziecka stres=temperatura nawet do 39 stopni. Co nie znaczy, ze nie nalezy wykluczyć innych przyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
paulaula Re: Stres przyczyną gorączki? 21.09.06, 15:27 A ja wiem z własnego przykładu, że może. Moja córka miała 3,5 roku gdy poszła do przedszkola. Bardzo płakała i po pierwszym dniu wróciła z przedszkola z temperaturą ponad 39 st., która po podaniu leku spadła i już nie wróciła (myślę że właśnie ten szybki spadek i brak powrotu gorączki może świadczyć, że jest emocjonalana). Podobna sytuacja była gdy mój były mąż zabrał ją kiedyś na jeden dzień do siebie. Po południu jechałam po nią bo miała prawie 40 stopni, które już w drodze bez podawania leków zaczęło spadać (mieszkał 50km od nas). Od tamtej pory wizyty były tylko u nas w mieście. Może tak zatem być , niemniej trzeba uważać bo zbyt łatwo można przeoczyć właśnie choroby układu moczowego, które również poza temperaturą nie dają innych objawów. Są po prostu bardzo wrażliwe dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: Stres przyczyną gorączki? 21.09.06, 17:28 ja też coś takiego zaobserwowałam 3 razy, zawsze wiązałao się to dla dziecka z dużym przeżyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika_z Re: Stres przyczyną gorączki? 22.09.06, 08:31 Bardzo dziękuję za odzew - gorączka spadła, ale podstawowe badania już robimy. Gdyby tylko w tym przedszkolu było łatwiej.......... Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś