Dodaj do ulubionych

KLACID, po ilu dawkach widac poprawę?

08.10.06, 22:06
Dziewczyny, jak szybko działa Klacid? czy na efekt trzeba czekać kilka dni,
czy działa od razu. Mała dostała juz 2 dawki i jak kasłała tak kaszle- żadnej
poprawy.
Obserwuj wątek
    • aniask_mama Re: KLACID, po ilu dawkach widac poprawę? 09.10.06, 09:16
      antybiotyk powinien zadziałac po 3 pełnych dobach
      • maladorotka Re: KLACID, po ilu dawkach widac poprawę? 09.10.06, 10:12
        Antybiotyk moze dzialac, a kaszel i tak trwa nawet do 3 tygodni.
    • karolcia111 Re: KLACID, po ilu dawkach widac poprawę? 09.10.06, 09:22
      A czym jak kaszle gorzej niż przed antybiotykiem to nie jest powód do jego
      zmiany na inny? Boję sie żeby nie rozwinęło się dalej.
      • maladorotka Re: KLACID, po ilu dawkach widac poprawę? 09.10.06, 10:14
        A jak sie zaczelo? Miala goraczke, dlugo kaszle, inne objawy, zwlaszcza katar,
        jaki rodzaj kaszlu, suchy , czy mokry, caly dzien, czy wieczorem? Moze to kaszel
        alergiczny i trzeba podac inne leki a nie antybiotyki. Napisz.
    • aniak161 Re: KLACID, po ilu dawkach widac poprawę? 09.10.06, 10:26
      Mój mały jak miał 12 m-cy dostawał raz klacid (bo amoksiklav nie pomógł) i
      poprawa była juz po 2 dawce.
      Natomiast niedawno był chory- katar lekki kaszel (jakieś 2 tygodnie temu) i
      dostał augmentin i nie było żadnej poprawy , nawet było coraz gorzej (nie dość
      że odparzył pupę i płakał, to kaszel się nasilił). Pojechałam z nim do
      laryngologa i okazało się że to zapalenie gradła wirusowe. A przy zapaleniu
      gardła wirusowym nie daje się antybiotyku bo jest gorzej. Po odstawieniu
      antybiotyku, dostawał eurespal, wapno, i syrop z cebuli, wyzdrowiał.

A tak wogóle, to teraz lekarze z przychodni przepisują antybiotyk dziecku na
      wszystko, a tak nie powinno być.
      Dlatego teraz 2 razy się zastanowię zanim podam antybiotyk.

ania
      • karolcia111 Re: KLACID, po ilu dawkach widac poprawę? 09.10.06, 10:38
        u nas to trochę złożona sprawa, bo dziecko miało 10 dni temu operacje na
        przepuklinę, no i teraz najmnioejszy kaszel jest niewskazanysad Gardło czerwone ,
        kaszel raczej duszący niż suchy czy mokry, najgorzej w nocy. Zaraz idę do
        lekarza znowu. klacid już 3 dawka i jak było tak jest. Do tego doszedł wczoraj
        katar.
        • maladorotka Re: KLACID, po ilu dawkach widac poprawę? 09.10.06, 11:05
          No i ten antybiotyk niestety raczej bez sensu, raczej mucosolvan syrop do 17, a
          pozniej zeby dziecka nie meczyc sinecode. Natomiast zastanow sie czy to nie
          kaszel alergiczny. Wazne jest jak dlugo dziecko ma kaszel i czy sa inne objawy
          • karolcia111 Re: KLACID, po ilu dawkach widac poprawę? 09.10.06, 12:09
            nie, nie, to napewno nie alergiczny. gardło czarwone i boli. Antybiotyk nadal
            mamy brać jak nie będzie poprawy po 3 dniach to zmiana na inny. no i ten kaszel...
            • maladorotka Re: KLACID, po ilu dawkach widac poprawę? 09.10.06, 12:13
              daj na zatrzymanie kaszlu sinecode syrop
              • karolcia111 Re: KLACID, po ilu dawkach widac poprawę? 09.10.06, 12:51
                tak, dajęsmile tylko w nocy bo w dzień musi się oczyszczać z wydzieliny. U nas na
                osiedlu wszyscy chorzy, jakieś zarazy w powietrzu latająsmile)
    • dellek Re: KLACID, po ilu dawkach widac poprawę? 09.10.06, 13:54
      Ani Klacid ani inny antybiotyk to nie lek przeciwkaszlowy!
      Sam kaszel też nie powinien być wskazaniem do antybiotykoterapii.
      Ważne czy dziecko gorączkowało, czy miało objawy zapalenia oskrzeli, gardła czy
      płuc stwierdzone w badaniu fizykalnym przez lekarza.
      Ustępowanie tych objawów, normalizacja temperatury ciała są dowodem skuteczności
      antybiotyku. Jeszcze lepiej negatywizacja posiewów plwociny czy wymazu z gadła
      (o ile wcześniej były dodatnie).
    • mdzidzia Re: KLACID, po ilu dawkach widac poprawę? 10.10.06, 00:30
      na moje dzieci przy oskrzelach nie działał wogóle!!!powiedziałam lekarzowi ze
      nigdy więcej!!!skończyło się zastrzykami!!!to było straszne!!
      • karolcia111 Re: KLACID, po ilu dawkach widac poprawę? 10.10.06, 10:19
        teraz mogę coś powiedzieć sama, dziś była 5 dawka czyli trzeci dzień leczenia ,
        i kaszle z mniejszą częstotliwością, mam nadzieję że jak wybiorę lek do końca do
        będzie jakiś pozytywny efekt.
        pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka