Dodaj do ulubionych

syrop Hydroxyzinum

20.10.06, 09:34
witam !
moja mala skonczyla 9 miesiecy.jest bardzo niespokojna w nocy , budzi sie co
chwila z placzem, lekarz przepisala mi wlesnie ten syrop abym dawala jej pol
lyzeczki przed snam ale ona za groma nie chce to polknac.
Macie moze jakies doswiadcenie z tym lekiem , jak podawalyscie to dzieciaka i
cz pomagal?pozdr.
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: syrop Hydroxyzinum 20.10.06, 09:49
      A herbatka z melisy nie wystarczy?
      Osobiście miałabym opory przed podawaniem hydroksyzyny. Wolałabym poszukać
      przyczyny, dla której dziecko nie chce/nie może spać.
    • julamimi Re: syrop Hydroxyzinum 20.10.06, 09:53
      to silny lek teoretycznie uspokajający, ale dzieci roznie na niego reagują.
      Niektore nadmiernym pobudzeniem. Nie stosowalam, ale wlasnie z wlasnego wyboru,
      bo duzo o nim kontrowersyjnych opinii.
      Jesli juz musisz sie wspomagac farmakologia, siegnelabym po cos ziolowego, np.
      Melisal albo Sedalia. Ale przede wszystkim poszukalabym przyczyny zlego snu.
      Moze nadmiar bodzcow w ciagu dnia? Nierowny rytm dnia? Cos w diecie, co pobudza
      dziecko? Za wysoka temperatura w mieszkaniu w nocy? Zabkowanie? W tym wieku
      dzieci przechodza tez lek separacyjny... Przyczyn moze byc naprawde duzo sad,
      ale ich poznanie i wyeliminowanie bedzie chyba skuteczniejsze niz leki...
      pozdr
      • rousia Re: syrop Hydroxyzinum 20.10.06, 10:53
        Czesc,
        Nie znam sie na farmakologii chciałabym Ci tylko powiedziec, że mam brata 15
        lat młodszego z którym były podobne kłopoty równiez przez spory okres czasu był
        na hydroxyzinie teraz ma 16 lat jest wyrosnietym "przystojniakiem" dobrze
        uczącym sie i w zasadzie nie ma z nim kłopotów. Mój synek jak miał 12 miesiecy
        przechodził bolesne zabkowanie 4 zabki równoczesnie przez miesiac nie
        przespałam ani jednej nocy było to dla mnie o tyle meczace ze pracuje po 8
        godzin a meza zazwyczaj nie ma w domu. Po wizycie u lekarza i zdjagnozowaniu
        przyczyny(sama nie wiedziałam juz co mu jest)lekarz zalecił mi poł łyzeczki
        przed snem melisy. Podawałam przez 4 dni z herbatką na łyzeczce i 2,5 ml
        ibufenu.Po tych kilku dniach wszystko sie zmieniło dziecko sie w nocy wyspało w
        dzien nie było marudne tylko wesołe ładnie zaczeło jesc itd. Ja raczej jestem
        przekonana ze nie zrobiłam mu krzywdy bo dziecko przede wszystkim musi byc
        wyspane zeby było wesołe i zdrowe-zdrówka dla Twojego maluszka pa
        • aducha06 Re: syrop Hydroxyzinum 20.10.06, 12:04
          Dziekuje za wszystkie odpowiedzi i za literówke w pierwszym poscie - ale
          pisałam z mała na kolanach.
          co do tego syropu jeszcze jej nie podawałam bo wczoraj probowalam pierwszy raz
          ale mala go nie wipiła i moze dobrze bo gdy przeczytałam wasze odpowiedzi to
          sie troche przestraszyłam.lekarz mi to przepisała bo mala bardzo źle spi w nocy
          i juz sama nie wiem dlaczego.wyciszam ja , nie ogladamy telewizji, nie chodze z
          nia do sklepow , ma raczej uregulowany rytm dnia, moze to zabki......sama juz
          nie wiem.moze rzeczywiscie moze ten melisal pomoze choc znow jak to podac?chyba
          pozostaje mi przeczekac.....ale ja juz nie daje rady....
          • luna333 Re: syrop Hydroxyzinum 20.10.06, 12:07
            zawsze można strzykawką z boku policzka smile na mojego melisal działa świetnie - po 3 dniach histeria ustąpiła tyle że ja wiem że to z nadmiaru wrażeń, no i nie wiem jak poniżej roku - bo to chyba syropek dla ponad rocznego dziecka - ohydnie śmierdzi ale młodemu smakuje ?
            • aducha06 Re: syrop Hydroxyzinum 20.10.06, 12:14
              ale ile melisalu tez pol lyzeczki , ten syrop o ktorym pisalam tez jest dla
              dzieci od roku a jednak lekarz mi przepisala......
              czy melisal naprawde pomaga?
              • weronikarb Re: syrop Hydroxyzinum 20.10.06, 12:24
                podawalam jak maly chorowal, dla wyciszenia
                Straszne lekarstwo i kiedy tylko slysze o tym leku to cierpnie mi skora.
                Maly w nocy budzil sie z histerycznym placzem po nim a wdzien chodzil
                jak "nacpany" brrrrrrrr

Tez mialam problemy ze snem u synka - ale przez 3 lata i nie umarlam jeszcze -
                acha ja i maz pracujemy
              • luna333 Re: syrop Hydroxyzinum 20.10.06, 12:37
                n mój ma 14 m-cy dawałam na noc 2/3 łyżeczki i po 3 dniach podziałało dobrze ale już pierwszej nocy mimo że się budził to nie wrzeszczał jak opętany i szybko ponownie zasypiał - na ulotce jest żeby dawać1/2 łyżeczki 2x dziennie, ja dawałam 2/3 lub łyżeczkę raz czyli na noc
                • luna333 Re: syrop melisal 20.10.06, 12:39
                  zeby nie było wątpliwości - piszę o syropku melisal
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka