asia.83 25.10.06, 12:10 czy ktores z waszych dzieci to ma ?dzis wrocilam od okulisty.syn dostanie krople z atropiny a potem dalsze leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kura17 Re: zez wczesno dzieciecy 25.10.06, 12:13 ja mialam jako dziecko w wieku 5 lat zaczelam nosic okulary. zakrapiano mi tez oczy oraz chodzilam na specjalne cwiczenia (chyba 1-2 razy w tygodniu) teraz zeza nie mam ale nie mam pojecia, jak to wyglada obecnie, stara jestem... `````````````````` kurczak: 03.03.05 Odpowiedz Link Zgłoś
lajlah Re: zez wczesno dzieciecy 25.10.06, 14:00 Moj zaczął nosić okulary jak miał rok, z powodu zeza. Teraz ma 7 lat i zeza nie ma, jest widzenie obuoczne, okularow już nie musi nosić, ale jeszcze czasem zakłada, bo bardzo je lubi(naprawdę), są teraz na topie A po kroplach z atropiną załóż dziecku okulary przeciwsłoneczne, bo bardzo razi słońce, atropina rozszerza źrenice i uniemożliwia ich zwężanie sie pod wpływem światła. I nie martw się, wszystko będzie dobrze. Jednym z głównych powodów, że tak szybko wyleczyliśmy zeza u mojego synka, było to, że tak wcześnie rozpoczęliśmy leczenie Odpowiedz Link Zgłoś
kama755 do lajlah 07.12.06, 19:16 a jakie okulary nisiliście? mój 14-miesięczny synek ma lekkiego zeza. po atropinie stwierdzono, ze ma +2. LEkarka powiedziała, że gdyby nie zez, wada byłaby nieistotna i dziecko dobrze widzi, ale pownieważ zez jest trzeba nosić okularki korygujace wadę, czyli +2. Zastanawiam się, jak te okluary korygujace wadę mają pomóc na zeza? Czy zawsze zeza leczy się korygujac nieistptną (czyt. fizjologiczną) wadę? Odpowiedz Link Zgłoś