Dodaj do ulubionych

wady zębów

IP: *.* 27.04.01, 09:53
Po wyrżynięciu sie mojej coreczce (14 m-cy)ząbków okazało się że po pewnym czasie zaczynają się pojawiać na nich białe plamy, potem ząbek zaczyna się kruszyć. I tak po kolei wychodzi piękny biały ząbek, po paru tygodniach-białe plamy i rozpad.Skontaktowalismy sie z stomatologiem dziecięcym, stosujemy teraz lapisowanie (ale ząbki robią się po tym czarne).Proponowalismy pokrycie ząbków lakierem utwardzającym, ale zaden ze stomatologow do ktorych sie zgłaszamy nie chce sie podjac. Wszędzie słyszymy, "to tylko mleczaki, poczekajmy na zeby stałe". Czy mamy czekac 6 lat ???Z każdym złamanym zabkiem łamie mi sie serce. Moze ktoraś z Was ma podobne problemy lub wie co należy zrobić.Pomocy.Kalina
Obserwuj wątek
    • Gość: monika Re: wady zębów IP: *.* 27.04.01, 11:45
      Próchnica u mojej córeczki pojawiła się na ząbkach kiedy miała 7 miesięcy!!!(dziecko karmione piersią).Rozumiem doskonale twój żal za każdym ząbkiem,ale niestety nie mam dobrych wieści.Bardzo ciężkie ,a wręcz niewykonalne jest leczenie zębów tak małych dzieci.Lapisowanie zębów również nic nie dało i efekt jest taki że 4 letnie dziecko ma usunięte górne jedynki i dwójki i założoną protezę(wbrew temu co można usłyszeć ,że tak małe dzieci protez nie noszą)Dzięki wielu zabiegom próchnica zatrzymała się na trójkach!Przy okazji mam małą prośbę do mam ,których pociechy posiadają piękne ząbki!!!!!!!Bardzo proszę o więcej wyrozumiałości i taktu w stosunku do dzieci ,których uzębienie pozostawia wiele do życzenia.Wiele,wiele razy słyszałam gorzkie uwagi na temat tego jaką to jestem wyrodną matką,jak można do czegoś takiego dopuścić!!!!Karmienie piersią,zero butli,zymafluor,mycie ząbków od pierwszych chwil ich wyrżnięcia-to wszystko czasami na nic!Kaalino! Musisz znależć odpowiedniego stomatologa (najlepiej pedodontę),który sprawę potraktuje poważnie MLECZAKI to też zęby!!POzdrawiam serdecznie Monika
      • Gość: Kalina Re: wady zębów IP: *.* 27.04.01, 12:27
        Dzięki, Moniko za szybki odzew. Widzę ze i Ciebie nie ominęła "tolerancja społeczeństwa".U mnie to samo.Kiedy mozna zalozyc te protezy ?? Ola właściwie nie ma juz gornych i dolnych jedynek. Tak sie boję ze cos robie za późno lub nie tak. Jestesmy wprawdzie pod opieka stom. dzieciecego ale poza lapis niestety nie wyszlismyPozdrawiam i dziękujęKalina
        • Gość: monika Re: wady zębów IP: *.* 27.04.01, 14:04
          Witaj Kalino!Moja córeczka nosi protezę już rok ,miała ją założoną w wieku 2 lat i 9miesięcy.Wcześniej stopniowo usuwaliśmy "pozostałości"po ząbkach.Proteza może być założona na zagojane dziąsła(po każdym ząbku minimum 3 tygodnie)Mała zaaodptowała się do protezy świetnie(problem z protezą u dzieci polega włściwie na pobraniu wycisku-w tym celu polecam trening z trzymaniem w buzi łyżki stołowej im dłużej tym lepiej)Aha bużka wygląda nareszcie ładnie właściwie nie widać,że to sztuczne ząbki.Na pocieszenie dodam ,że dziecko mojej koleżanki miało taki sam tragiczny stan zębów mlecznych,teraz nosi zęby stałe,piękne i zdrowe już 6 lat!Uśmiechów z ząbkami czy bez-Monika
          • Gość: Kalina Re: wady zębów IP: *.* 27.04.01, 14:21
            Moniko, gdzie znalazłaś tak świetnego stomatologa, ktory potraktował sprawe mleczakow z należną im powagą ????Może w Trójmieście?Czy usuwanie pozostałości po ząbkach boli ?Pozdrawiam i zegnam na tydzień (urlop :-))))Kalina
            • Gość: monika Re: wady zębów IP: *.* 27.04.01, 14:35
              Kalino,stomatolog w Olsztynie(a`propos jestem z GDańska)Usuwanie ząbków odbywa się po znieczuleniu mała wydzierała się już po wejściu do szpitala więc ciężko powiedzieć czy to bardzo boli.Nasza pani stomatolog wiedziała zawsze wcześniej że będziemy,takteż stała z"bronią"w ręku i cała akcja trwała 5 minut.Miłego urlopu Monika
              • Gość: Ulka Re: wady zębów IP: *.* 27.04.01, 17:59
                Cześć Moniko!Jestem mamą 3 letniej dziewczynki. Niestety też mam problemy z jej ząbkami. Mała ma ukruszoną jedynkę kolejne ząbki są już zajęte. W tylnych ząbkach ma włożone lekarstwo (po wyczyszczeniu ich żelem).Mam pytanie co do protez. jak odbywało się ich zakładanie. Tego nie mogę sobie wyobrazić. Moja córka strasznie boi się stomatologa (zresztą nie dziwie się).Ps. Co do tolerancji - przeżyłam wiele okropnych komentarzy ludzi którzy nie rozumieją że ten stan uzębienia to nie zaniedbanie i tak prawdę mówiąc tylko moja mała i ja wiemy ile cierpenia,bólu i strachu przeżywa ona przed każdą wizyta u stomatologa :(
                • Gość: monika Re: wady zębów IP: *.* 27.04.01, 20:30
                  Halo to ja Monika!W kwestii protez to :z tego co wiem są one stosowane przy całkowitym braku ząbków, ząbki są usuwane kiedy już nic nie można zrobić i pojawia się np.ropa.Wiele dzieci chodzi z ząbkami zalapisowanymi aż do chwili kiedy wypadną(charakterystyczne czarne zęby).Zakładanie protezki to banalna sprawa(he mądra się odezwała ,trzeba mnie było widzieć przy pierwszym razie)proteza czyli 4 ząbki mocuje się między trójkami i albo zaczepia klamerkami o zęby trzonowe albo ząbki trzymają się na zasadzie dociśnięcia między trójkami(uff ciężko to wytłumaczyć nie będąc fachowcem).Co do strachu przed stomatologiem to na zrobienie protezy polecam udać się do nowego dentysty który nie będzie się kojarzył z nieprzyjemnymi zabiegami.To już cała moja amatorska wiedza!:))Pozdrawiam,Monika
                  • Gość: Kalina Re: wady zębów IP: *.* 04.05.01, 12:13
                    Moniko, bardzo Ci dziekuję za informacje, nie ma to jak doswiadczenie mam.Teraz wiem przynajmniej, ze moge wymagac zeby zajeto sie i mlecznymi zabkami Oli.A propos mieszkasz teraz w Olsztynie, czy to wystepy goscinne?Pozdrowienia z GdyniPa
                    • Gość: monika Re: wady zębów IP: *.* 05.05.01, 21:19
                      Witaj Kalino!Pozdrowinia z Olsztyna ,gdzie mieszkam w Gdańsku spędziłam 20 lat życia!eh tęskno mi czasem ,a daję tam tylko występy gościnnesmile)).pozdrawiam .Monika
                      • Gość: Beata mama Michałka Re: wady zębów IP: *.* 30.05.01, 18:40
                        cześć chyba znalazłam ratunek na fatalne uzębienie mojego synka Moniko czy o lekarzu Pedodoncie mówiłaś z Olsztyna na Mazurach ????????? Jesli tak bardzo prosze o namiary . Mieszkam właśnie w Olsztynie Michałek ma jeden połamany drugi ząbek usuniety i gdy pytałam o protezę to mnie Pani stomatolog wysmiala jak mozesz to podaj bede ci bardzo wdzieczna , a moze ja cos Ci będę mogła pomoc Pozdrawiam Beata
                        • Gość: monika Re: wady zębów IP: *.* 30.05.01, 18:51
                          Beato, Monika to ja Gosia-z Olsztyna(to tylko wcześniejszy nick).Chętnie podam ci namiary ,napisz na maila-Gosiul11@wp.pl Pozdrawiam Gosia
                          • Gość: Kalina Re: wady zębów IP: *.* 31.05.01, 07:27
                            Cześć Gosiu-MonikoDzisiaj ide do podobno swietnego pedodonty w Gdyni (czekalam na wizyte ok 1 miesiaca !!!!!!)Mam nadzieje ze tym razem to bedzie strzal w 10, moze ktos nam w koncu cos konkretnego zaproponuje, a nie tylko oczekiwanie (bagatelka 6 lat do uzebienia stalego). Bylam juz u 6 stomatologow dzieciecych i wszedzie to samo, powoli trace nadzieje. Zostala mi jeszcze ta wizyta dzisiejsza. A potem to juz chyba tylko Olsztyn.Pozdrowienia ode mnie i szczerbatej Olenki
                            • Gość: Gosia Re: wady zębów IP: *.* 31.05.01, 10:05
                              Kalino!Mam nadzieję że się uda .polecam Ci "Magazyn Stomatologiczny"5/2001 (nie wiem niestety jak go zdobyć,wydanie dostałam od mojej dentystki).Tematem miesiąca jest właśnie pedodoncja i bardzo ciekawy artykuł "Problemy protetyczne przedszkolaków".Po lekturze artykułu cieszę się że moje dziecko nosi protezę(a oststnio pani w sklepie powiedziała mi że rzadko spotyka się tak ładne ząbkismile))Znaczy się protezy nie widać!!!Pozdrawiam i odezwij się.Gosia
                              • Gość: Kalina Re: wady zębów IP: *.* 01.06.01, 09:13
                                Mysle, że w koncu trafiłam na kogos kompetentnego.Po raz pierwszy spotkałam się z lekarze ktory ma tak wspaniały kontakt z dzieckiem. Ola była wizytą zachwycona, dostała balonik, cała w usmiechach, pokazała nawet zabki. Pani pedodonta wypytała mnie chyba o wszystko co mozliwe, co, jak, kiedy, dlaczego, ile, itp. Poradziła jak dbac o takie zabki, co robic dalej, nie wzdrygala sie nawet przy słowach "lakowanie" protezka" jak to działo sie przy poprzednich wizytach. I nawet nie wzieła za wizytę ani grosza, szok dla mnie to był szok. Moja wiara i cierpliwosc zostala nagrodzona ;-))))Pozdrawiam i przesyłam narazie szczerbate buziaki od Olki
      • Gość: Edyta Re: wady zębów IP: *.* 30.05.01, 19:31
        Agatka skończy 10 miesięcy.Dwa tygodnie temu wyrżneła się jej gorna jedynka. Niestety ząbek nie jest biały,a znajduje sie nan nim żółta plamka .Czy to próchnica?Jestem przerażona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka