Dodaj do ulubionych

jak myć ząbki 13 m.maluchowi?

IP: *.* 27.04.01, 23:11
Mam też pytanie w sprawie ząbków.Córeczka ma 13 m-cy i nie pozwala sobie myć ząbków (ma 4 dolne i 4 górne siekacze)jedynie gryzie szczoteczkę - jak ją nakłonić aby pozwoliła mi choć trochę je umyć - nawet palca owiniętego gazą (bądź nie)nie pozwala sobie włożyć do buzi.Czy można już stosować jakąs pastę dla dzieci - może są jakies smakowe?Na domiar złego, choć umie pić z kubeczka i jesć łyżeczką, wieczorny posiłek akceptuje jedynie w postaci kaszki podanej przez butelkę!...Może macie jakies sprawdzone sposoby na "przechytrzenie" b. upartego dzieciaczka?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gruszka Re: jak myć ząbki 13 m.maluchowi? IP: *.* 28.04.01, 20:13
      Witaj. Radzę Ci przeczytać dyskusję na ten temat w forum "Małe dziecko"- "Mycie ząbków". Pasta? Jeśli już to bez fluoru. Są w sprzedaży chyba tylko dwie: "Bobini" i z tygryskiem na obrazku (nazwy nie pamiętam).
      • Gość: guest Re: jak myc´ za˛bki 13 m.maluchowi? IP: *.* 07.05.01, 12:32
        a my z synem razme myjemy zeby, na poczatku tez gryzl szczoteczke ale odkad siadam naprzeciwko niego na podlodze i zapamietale szczotkuje on tez powoli zaczyna to robic. a ma niespelna rok. moj pediatra powiedzial, ze dzieciaki ucza sie przez nasladowanie - i chyba mial racje. sprobuj
        • Gość: guest Re: jak myc´ za˛bki 13 m.maluchowi? IP: *.* 20.06.01, 12:38
          Moj synek nie daje sie nabrac na nasladownictwo: chetnie ssie szczoteczke, ale o myciu jako takim trudno mowic. Poniewaz jestem stomatologiem, wiec trudno mi odpuscic mu czyszczenie zebow i wieczorami staje sie niedobra mama: najczesciej pozwalam mu pobawic sie szczoteczka (synek ma blisko 3 lata), ale potem biore inicjatywe w swoje rece i sila (niestety) czyszcze mu sama, przytrzymujac mu rece.Jest to dosc brutalne, ale moim zdaniem jest mniejszym zlem. Bardziej cierpia potem moi mali pacjenci, ktorzy, bedac w wieku mojego synka, maja szczatki korzeni plywajace w ropie i przykry zabieg stomatologiczny w perspektywie. Trudno!
          • Gość: guest Re: jak myc´ za˛bki 13 m.maluchowi? IP: *.* 20.07.01, 21:38
            PANI DOKTOR!MAM PODAWAC DZIECKU(18 M.)ZYMAFLUOR(MA 7 ZEBOW)CZY MYC PASTA(PODOBNO ELMEX JEST DOBRY,A MOZE INNA?).TO MOJ DYLEMAT!PROSZE O ODPOWIEDZ I Z GORY DZIEKUJE.NAPRAWDE NIE WIEM CO ROBIC.OLA
            • Gość: guest Re: jak myc´ za˛bki 13 m.maluchowi? IP: *.* 29.07.01, 00:39
              Zymafluor mozna podawac, zaleznie od stezenia fluoru w wodzie i powietrzu (dane mozna otrzymac w sanepidzie, a dawke - zaleznie od tych stezen uzgodnic z pediatra lub stomatologiem, ewentualnie przynajmiej skonfrontowac z ulotka, tam jest rozpiska, jak sie dawkuje fluor, zaleznie od stezen fluoru w wodzie. Ja bym takiemu maluszkowi dawala 1 tabletke 0.25mg na dobe (przy bliskich 0 stezeniach fluoru w wodzie), za to nie dawalabym pasty z fluorem (bo takie maluszki nie potrafia wypluwac). Ja uzywam (tzn. moje dzieci) pasty bobini bez fluoru, albo mozna myc zabki sama woda. I w czasie kapieli mozna sie bawic w nauke wypluwania. Dopiero wtedy mozna wprowadzic paste z fluorem. A chyba wszystkie pasty Elmex maja fluor, i to w postaci latwo przyswajalnej. Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka