Dodaj do ulubionych

cystografia

IP: *.* 24.05.01, 21:48
Moja Ala ma powtarzające się infekcje ukł. moczowego, lekarz zalecił cystografię. Mamy które mają lub miały podobny problem proszę o informację
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: cystografia IP: *.* 25.06.01, 19:37
      Moja Zuzka miala cysrourytrografie w wieku 10 miesiecy. Zasmuce cie, ale nie jest to przyjemne badanie.Tzn. Im mniejsze dziecko tym lepiej to znosi. 2,3 mies. malenstwa potrafia nawet przy tym spać. moja niestety nie spała, tylko darła sie w nieboglosy. Uwazam zresztą ze miała prawo- przyjemne to nie było. Dziecko trzeba zacewnikować, potem przez cewnik podaje sie kontrast, potem robi sie zdjecie RTG drog moczowych. Wszystko trwa (jak jest sprawny lekarz) ok. 10 min.My wykluczylismy w ten sposob wade ukladu moczowego. CZego i tobie zycze.Aha! A nawracajaace infekcje byly wynikiem nieudolnosci pani doktor. Małaa byla po prostu niedoleczona.PozdrawiamOla
      • Gość: guest Re: cystografia IP: *.* 20.10.01, 19:12
        Witaj,dopiero przeczytalam twoj post i prosze napisz mi szczegoly tych infekcji u Twojej Zuzi.Moja Zuzia :-)))(2,5 roku) tez ma czeste infekcje drog moczowych i tez kilka dni temu robilismy cystografie i usg.Badania wykazaly,ze wszystko jest ok,a mala dalej ma podwyzszony poziom leukocytow w moczu i boli ja pisia przy siusianiu.Nie wiemy co dalej robic.Co ten lekarz przepisal Twojej Zuzi? pozdrawiam Iza
        • Gość: guest Re: cystografia IP: *.* 20.10.01, 20:50
          cześc izaMoje dziecko przeszło infekcje dróg moczowych dwa razy ( ostania jakieś 5 miesiecy temy) i mam nadzieję, odpukać że temat jest zakończony.Jak wspomniałam w ostanim poście, druga infekcja była najprawdopodobniej wynikiem niedoleczenia poprzedniej. Cała polka z tymi infekcjami polega na tym, że trzeba je bardzo długo leczyć, żeby wyleczyć skutecznie.Przy pierwszej chorobie dziecko ( na moją prośbe (sic!) aby jej za bardzo nie męczyć) dostało 10 zastrzyków Zinacefu. I na tym dobra pani doktor poprzestała.To była za mała dawka. Potem przez dwa tygodnie mała miała dostawać furagin. Zastosowałam sie do zaleceń i efekt był taki, że po miesiącu przyplątało się następne choróbsko. Poszłam z tym już do innego pediatry, dostałam skierownie na cysto,a leczenie, po wykluczeniu wady wyglądało następująco: bardzo długo baktrim ( nie pamietam dokładnie ale na pewno dobre dwa tygodnie), bakterie zniknęły już po 3,4 dniach stosowania- mocz był czysty. A potem jescze przez jakieś 7, 8 tygodni furagin dwa razy dziennie.Teraz jest cały czas, odpukać, w porządku.A co "mówią" w waszym przypadku wyniki posiewu? Zyczę Twojej ZUzance wszystkiego najlepszego i co by jej w koncu to swiństwo przeszło.pozdrawiamolka
          • Gość: guest Re: cystografia IP: *.* 23.10.01, 00:41
            Czesc Ola ,podaj mi swoj e-mail,bedzie mi taniej i latwiej odpisywac. Iza
    • Gość: guest Re: cystografia IP: *.* 25.06.01, 19:46
      Fakt ze to nie jest przyjemne badanie, wiem bo miałam ja robione a we wrzesniu przejdzie je moja córa. Ale jak mus to mus. Mnie te badania uratowały życie bo dzieki nie udolności pani doktor zapóźno wykryyto reflux i straciłam nerke. Nie chce straszyc bo to nie po to, ale wiem ze to badanie jest konieczne. Wczesnie wykryty reflux mozna leczyć farmakologicznie a nie tak jak mnie operacyjnie. Chwila nie miła ale rozwiewa wszelkie watpliwosci.
      • Gość: guest Re: cystografia IP: *.* 25.06.01, 20:56
        Dziewczyny jak często te infekcje nawracały? Ala miała od wrzesnia 3 w tym jedna zakończona hospitalizacją. Miała robione USG, z budową jest wszystko ok tzn nerek i wszystkiego dookoła nich. Okazało sie że po siusiu odrobina moczu zalega, ale ostatnio pani doktor stwierdziła że może to być wina wieku "dziecko nie ma czasu na siusianie", kazała robić badania co jakiś czas i pilnować aby Ala w kilka minut po załatwieniu się próbowała jeszcze raz. Córcia nie łyka furaginu ani żadnych innych leków, ostatnio mocz był idealny tzn wyniki badań. Leczymy ją dodatkowo u lekarza z Mongoli, który właśnie tydzień temu obronił doktorat w W-wie na Banacha ( szpital w-ski dość znany)z nefrologii, oczywiście leczymy ziołami, choc gdy zdarza się jakakolwiek infekcja można podawać leki. Nie wiem co mam o tym myśleć, jeśli miałby to być refluks to chyba infekcje powinny częściej występować. Ala nie skarży się na żaden ból przy załatwianiu, nie popuszcza, nie moczy się. Ostatnia infekcja miała miejsce w styczniu. Przyznam że wielokrotnie ten problem nie daje mi spać, boje się że może byc za późno, ale od wyleczenia w styczniu nie ma żednych objawów klinicznych, nic się nie dzieje ..Czy Wasze córeczki miały częste te infekcje, co "mówiły badania moczu", USG? Czy w czasie infekcji skarżą sie na ból przy siusianiu? Napiszcie coś o objawach, czy np występowały w pęcherzu bakterie ale bezobjawowo?Czekam i dziekuję za podzielenie się problemem i informacje!Beata
        • Gość: guest Re: cystografia IP: *.* 25.06.01, 22:04
          Mój synek przeszedł cystourografię w wieku 3 miesięcy(po przesiewowym badaniu USG, które wykazało jakieś nieprawidłowosci w układzie, ale bez zakażenia). Samo badanie wcale nie wyglądało groźnie, być może zależy to od grubości cewnika? Od tamtej pory, a minęło 8 miesięcy przeszedł jeszcze:urografię, badanie urodynamiczne i uroskopię. Te dwa ostatnie według mnie były najbardziej przykre, ale zaoszczędzę ci szczegółów. Na dodatek zaplanowane są powtórna uroskopia i jakieś badanie radiologiczne. Zastanawiam się po co, skoro te dotychczasowe nic nie wniosły? Nie wiem już, co o tym sądzić, bo jak dotąd zamiast czegoś konkretnego dowiedziałam się tylko, że istnieje podejrzenie wady układu moczowego. Dodam jeszcze,że badania USG nie są niepokojące, a zakażenie układu moczowego miał tylko raz.
          • Gość: guest Re: cystografia IP: *.* 26.06.01, 06:29
            Na Twoim miejscu zaebrałabym całą dokumentację dziecka, wszystkie wyniki i prywatnie skonsultowała z innym lekarzem, bo moze nie trzeba meczyc dziecka.
    • Gość: guest Re: cystografia IP: *.* 21.10.01, 11:24
      Dziewczyny - moja Marta (2 latka i 4 mies) ma we wtorek iść do szpitala na badania typu USG i cystografia. Nie wiem czy jast sens skazywac ją na taki stres - bo mala nie ma stwierdzonej choroby ukł.moczowego. Ma tylko stale zaczerwienioną "siśkę" i płacze, że ją boli gdy chcę ją dokladnie podmyć. Byłam już u ginekologa, który stwierdził stan zapalny sromu i wejścia do pochwy oraz mały zlep warg sromowych i zapisał Furagin i Dikorrtinef. Po leczeniu było lepiej (w sierpniu) ale teraz znów stan się pogorszył. Wnerwia mnie to bo ile można smarować Solkoserylem, Clotrimazolem i kąpać w kalii........ i nic. Sama z siebie zrobiłam jej posiew moczu - wyszło 150 tys/ml Staphylococus Saprofiticus a w bad. ogólnym nic szczególnego (mocz lekko mętny zazwyczaj obojętny lub zasadowy, leuko - 1-2, śluz i liczne bądź nie bakterie). Po leczeniu Baktrimem bakterie spadły do 1tys/ml. Ale teraz znów brała Baktrim i ma w posiewie (po leczeniu) 16 ty/ml bakterii gra(+) i gram(-). Byłam u nefrologa i mam to skierowanie do szpitala ale nie jestem pewna czy powinnam jej robić tą cystografię.....Może coś mi poradzicie?PozdrawiamBetka
      • Gość: guest Re: cystografia IP: *.* 21.10.01, 22:17
        Moja Ada ma 3 latka i podczas tego badania nawet nie pisnęła. Myślałam, że zemdleję ze strachu. Tak panikowałam, bo wiedziałam o co chodzi. Nie było warto. Dużo zależy od przeprowadzających to badanie. Ciepły głos każdego uspokoi. Naprawdę warto to badanie zrobić i mieć czyste sumienie oraz wykluczyć choroby... Poza tym na różnych oddziałach bardzo często się cewnikuje, np. do operacji. I nikt nawet o to nie pyta i później o tym nie wspomina. Ale podstawą UCM jest cewnikowanie, więc to tak wszystkimi wstrząsa.Głowa do góry...
        • Gość: guest Re: cystografia IP: *.* 22.10.01, 08:39
          Dzięki Kasiu za otuchę! :)Idziemy w środę - mam nadzieję, że wszystko pójdzie ok i że to faktycznie trochę mnie uspokoi.... A jak nie to :gun:PozdrawiamBetkaP.S.A nie robiłaś tych badań czasem we Wrocławiu?Albo któraś z Was dziewczyny?
      • Gość: guest Re: cystografia IP: *.* 23.10.01, 00:33
        Juz wtorek,to pewnie pojdziecie na te badania.Przynajmniej bedziesz wiedziala,czy np. mocz jej sie nie cofa. powodzenia Iza
        • Gość: guest Re: cystografia IP: *.* 23.10.01, 19:48
          Idę dopiero jutro - mam nadzieję, że robię dobrze...W każdym razie postanowiłam sobie, że jeśli będą jakieś bakterie w posiewie - to cystografii zrobić nie dam. I tyle.A co będzie jak nic nie wyjdzie i się młoda zestresuje a pisia dalej będzie czerwona niewiadomo od czego? :(Chyba zaraz zwariuję od tych wątpliwości...Betka
          • Gość: guest Re: cystografia IP: *.* 23.10.01, 20:32
            Nie przejmuj się tak ta cystografia nie jest taka straszna.Ja w zeszłym tygodniu robiłam u moich bliźniaków. Trochę popłakali, ale szybko zapominają. Wszystko było ok, ale w domu pojawiła się krew w sikach, koniecznie spytaj co zrobić w takim przypadku bo nie wiem jak jest z dziewczynkami. POWODZENIA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka