Dodaj do ulubionych

goraczka u malucha

IP: *.* 23.08.01, 14:53
mozecie napisac, jaka jest wlasciwa temperatura u 8-miesiecznego dziecka? A mamy alergikow moze sie wypowiedza, czy w razie infekcji lub podwyzszonej temperatury moga nasilac sie wysypki i objawy alergii?Z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: goraczka u malucha IP: *.* 23.08.01, 19:00
      Wedlug mojej pani doktor mam sie nie przejmowac dopoki temperatura nie przekracza 38 stopni. Jak jest miedzy 37 a 38 to najlepiej nakarmic, napoic i zapakowac do lozka. Czasami podaje malej jednorazowo przed zasnieciem Diphergan, ktory dziala podobnie jak leki antyhistaminowe (mala jest alergiczka) i ma dzialanie uspakajace (mala spi jak susel). przewaznie to wystarcza aby nastepnego ranka obudzila sie zdrowa i pelna energii...Jesli jednak temperatura przekroczy 38 stopni powinno sie ja obnizyc (zimne oklady, ostatecznie paracetamol w czopkach), a jesli nie wystepuja inne objawy oprocz goroczki to pozwolic dziecku spac bez ganiania po lekarzach. podobno na poczatku infekcji trudno rozpoznac co to jest, wiec nalezy poczekac az sie wykluje do konca i bedzie latwo diagnozowalne, dzieki czemu wykluczy sie pomylke :)A tak w ogole to kazda mam, babcia i tesciowa ma wlasny poglad na ta sprawe, nie wspominajac o lekarzach.Co do wysypek to u mojej malej nie maja one stalego harmonogramu.Pozdrawiam
    • Gość: guest Re: goraczka u malucha IP: *.* 24.08.01, 07:18
      Według tego co wiem to do 37. Jak maluszek jest rozgrzany, za ciepło ubrany lub akurat sporo pobiegał czy płakał może być i 37 i jest ok. Pomiędzy 37-38 nie ma co obniżać, chyba że delikatnie lekiem homeopatycznym (patrz niżej). Powyżej 38,5 czyli jak zbliża sie do 39 lepiej obniżyć, najlepiej czopek ( ja stosuję Eferalgan lub Pyralgin ten drugi jeśli gorączka jest naprawdę wysoka)Moja Ola ma 1,5 roku i czopek Eferalagan(250 mg) wystarcza na całą noc ok 8 godzin, jeśli natomiast gorączka jest ponad 39 stopni to Pyralgin 1/3 czopka( nie wiem dlaczego producent nie zrobi mniejszych czopków dla dzieci? przecież już samo założenie dziecku to sztuka a jeszcze przetnij to na 3 równe części!Ponieważ generalnie leczymy małą homeopatycznie to w dzień podaje jej lek homeopatyczny na gorączkę (beladonna, w zależności od potencji czyli rozcieńczenia na niższą i wyższą gorączkę)Ponieważ jednak granulki trzeba rozpuszczać co 2-3 godziny lub częściej to podanie w nocy jest kłopotliwe. Ja karmiąc ją piersią przykładam strzykawkę (bez igły rzecz jasna!)pomiędzy pierś a buzię i powoli dozuję lek, często jednak coś tam przecieknie na poduszkę.Rzeczywiście jeżeli nie ma innych objawó chorobowych lub na przykład tylko lekki katar to lepiej poczekać 3-4 dni aż coś się "wykluje" ,czasami nie wykluwa się nic. Tak było u nas ostatnio, a gorączka prawie 39 stopni. Może to był ząbki?( aktualnie wyrzynają się czwórki). Wyobraźcie sobie jednak że nnajwyższą gorączkę mała miała po szczepieniu na odrę ( po 10 dniach) i ciężko ją było zbić, Eferalgan działał 4 godziny zamiast jak zwykle ok 8. Jeśli dziecko jest alergiczne to radzę nie spieszyć się ze szczepieniem przeciwko odrze, ale to już nadaje się do innego wątku który niedawno był na forum. Moja mała ma akurat alergię pokarmową, ale nie zauważyłam nasielenia w czasie choroby, natomiast jeśli akurat ma wysypkę to wiadomo gorzej ją znosi niż jak jest zdrowa. Zresztą teraz widzę jest tendencja czy moda na zapisywanie przy przeziębieniach leków antyhistaminowych.Ot się rozpisałam,mam nadzieję że przynajmniej się komuś przyda. Pozdrowionka
    • Gość: guest Re: goraczka u malucha IP: *.* 24.08.01, 07:36
      Medycyna w końcu odkryła to co wydawało się oczywiste od dawna: gorączka jest reakcją obronną organizmu. Dlaczego więc ją natychmiast gasić? Przecież to najnaturalniejszy sposób obrony! Ja, na podstawie opiniii lekarzy i doświadczonych mam z innych krajów daję Filipowi lek przeciwgorączkowy dopiero gdy jest blisko 39 stopni.No chyba, że przy 38 jest już marudny i źle reaguje na podwyższoną temperaturę (np. ból głowy). Trzeba bacznie obserwować dziecko, bo niektóre dzieci już przy 37,5 bardzo źle reagują. Poza tym zamiast leków można robić dziecku kąpiele chłodzące, ale trzeba wiedzieć jak! (patrz opis na forum "Zdrowie" post "Medycyna babcino.....").EWA
    • Gość: tyska2 Re: goraczka u malucha IP: *.* 24.08.01, 13:53
      Dziewczyny, ten wątek zostanie przeniesiony na forum zdrowie.pozdrawiammoderator forum edzieckoTyska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka