Dodaj do ulubionych

hemoroidy?

IP: *.* 08.12.01, 17:41
Mam pytanie.Jestem 5 tygodni po porodzie i od kilku dni zauwazylam ze podczas oddawania stolca krwawie i czuje lekki bol. Czy ktos spotkal sie z czyms takim?(krwawienie poporodowe juz prawie mija i nie jest to juz krew tylko plamienie)Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: hemoroidy? IP: *.* 08.12.01, 22:11
      to moą być hemoroidy , mój mąż ma też krwawienia po oddaniu stolca, a ma guzki, czyli hemoroidy - jak się tego pozbyć?????/ w.
      • Gość: guest Re: hemoroidy? IP: *.* 08.12.01, 22:39
        Jeżeli chodzi o cierpienia dotyczące oddawania stolca to jestem specjalistką. Pomijając fakt, że przez 4 miesiące od porodu pójście do toalety było dla mnie ogromnym przeżyciem to moment ten starałam się odwlec w nieskończoność. No i efekt był taki, że po 4 m-cach spędziłam dwie, czy trzy noce w toalecie wyjąc z bólui krwawiąc jak przy miesiączce - tylko nie z tej dziurki. No i poszłam do chirurga ogólnego. Z takimi sprawami chodzi się do takiego lekarza. Acha wcześniej byłam u lekarza rodzinnego, który ze względu na karmienie dziecka dał mi jakieś delikatne czopki, które nic nie dały.No więc po tej wizycie lekarz stwierdził, że to co mam nazywa się malowniczo : Szczelina odbytu, że tak się robi nie koniecznie z powodu choroby ale też przyczyną może być ciążą. I że prędzej czy później konieczna jest interwencja chirurga. Zabieg wykonano mi długi tydzień później, już wtedy nie karmiłam córeczki, więc pełna narkoza i leki które mi tam podawano jej nie zaszkodziły.W każdym razie polegał on na przecięciu jakiegoś nerwu. Piszę to po to, żeby Ci powiedzieć, że to nie muszą być hemroidy, i że koniecznie powinien obejrzeć Cię chirurg. Jak się okaże że masz to samo co ja to na temat samego zabiegu napiszę Ci więcej szczegółów, ponieważ u mnie efekty nie są zbyt zadowalające.pozdrawiam Agata
        • Gość: guest Re: hemoroidy? IP: *.* 13.01.02, 00:05
          Szczelina odbytu nie zawsze musi być operowana (też miałam, a ze względu na inną chorobę przewodu pokarmowego muszę dbać o każdy kawałek wnętrzności). Zaleczono to Posterisanem w czopkach i maścią (nie pamiętam nazwy), trochę to trwało ale jest zaleczone. Teraz w ciązy też miałam moment krwawienia, ale przeszło samo, bo bałam się zażywać (Venotrex), smarować (procto-glyvenolem).Ważne, żeby to zdjagnozować i nie dopuścić do ostrego zapalenia
          • Gość: guest Re: hemoroidy? IP: *.* 13.01.02, 01:29
            No właśnie po tej całej operacji, a minęły już cztery miesiące dalej czuję swędzenie, a nawet ból. I mam taką małą rankę która nie chce się zagoić. Wiem, że powinnam znaleźć się ponownie u lekarza ale są to mniejsze gneralnie dolegliwości niź przed zabiegiem. Może powinnam faktycznie jeszcze teraz brać jakieś czopki? Nie wiem i ten temat mnie..... nie będę na forum przeklinać.Jeżeli chodzi o konieczność takiego zabiegu to lekarz powiedział (ale nie ten który mnie operował cały czas się zastanawiam czy czegoś nie popsuli) że owszem można czasowo zaleczyć tę dolegliwość czopkami ale tylko to działa na jakiś czas. I że dużo się ludzi męczy latami a potem i tak trafiają pod nóż.Nastka2001
            • Gość: guest Re: hemoroidy?do Agaty IP: *.* 13.01.02, 11:13
              Idź koniecznie do lekarza, bo ranka może doprowadzić do stanu zapalnego, a to potem trzeba dłużej leczyć. Pisałam, że nie musi być to zawsze operacja, żeby nie straszyć, a ja jestem w szczególnej sytuacj (trochę jelit mi już wycięli, więc chcą coś ocalić)
    • Gość: guest Re: hemoroidy? IP: *.* 09.12.01, 17:56
      Olu ! Dokladnie zajmuje sie tym proktolog. Poniewaz jestes swiezo po porodzie poczekaj do skonczenia pologu - za powstawanie hemoroidow w ciazy jest odpowiedzialny progesteron i w momencie gdy spadnie jego poziom powinny zaniknac zylaki. Jesli po ok. 8 tygodniach nadal bedziesz miala problemy w toalecie i krwawienia idz wlasnie do proktologa. Moze byc to wlasnie szczelina odbytu, moga to byc rowniez hemoroidy (inaczej zylaki odbytu). W zaleznosci od ich stopnia rozwoju rozne jest ich lecznie - w I stopniu najczesciej stosuje sie masci i czopki, w II stopniu rowniez medykamenty ale rowniez zabiegi chirurgiczne np. tzw. gumki (zaklada sie je hemoroida) w III stopniu juz tylko zabiegi operacyjne. Tak czy owak przy hemoroidach (mimo, ze w obiegowej opinii problem jest bagatelizowany) nie ma zartow, niestety z reguly bardzo sie cierpi !!! Acha - procz krwawienia i problemow przy wydalaniu, moze wystapic uporczywe swedzenie - niestety to tez wina zylakow.Powodzenia
    • Gość: guest Re: hemoroidy? IP: *.* 10.12.01, 22:18
      Witam :hello:Ja tez mialam ten problem choc bylam poo cesarskim cieciu. Wyleczylam sie za pomoca POSTERISANU. Buraczki i inne domowe sposoby nie daly rezultatow. Po 10 dniach bylo po wszystkim.Pozdrawiam,Thessi
      • Gość: guest Re: hemoroidy? IP: *.* 11.12.01, 12:03
        Dla każdego coś innego. Spróbuj czopków z wyciągiem z drożdży i wątroby wieloryba ( nazwy nie pamiętam, w aptece będą wiedzieć) - mnie pomagały, gdy wszystko inne zawodziło.Na hemoroidy i żylaki dobre są tabletki detralex (ale drogie i nie wiem czy można stosować podczas karmienia).
    • Gość: guest Re: hemoroidy? IP: *.* 07.01.02, 14:47
      Ojej, mam to samo... 6 tydzien po porodzie... czytalam wlasnie, ze czopki z wieloryba? pojde do apteki... bo staram sie coraz bardziej odwlekac wizyte w toalecie, a nie jest to wskazane...pa
      • Gość: guest Re: hemoroidy? IP: *.* 07.01.02, 17:50
        Dziewczyny, mi też pomógł Posterisan, po dwóch dniach stosowania wizyty w toalecie stały się przyjemnością ;-)Poza tym uważajcie na dietę, aby nie dopuścić do zaparć.
    • Gość: guest Re: hemoroidy? IP: *.* 09.01.02, 23:53
      Mialam to samo! Nie bylam z tym u lekarza i nic sie potem nie dzialo.Karmimy piersia i potrzebujemy wiecej plynow. Ja zapominalam pic wiecej, wiec moj stolec byl bardzo "ciezki do wydalenia" i mialam z tym problemy. Po prostu naskorek u ujscia odbytu pekal i stad braly sie krwawienia. Jak zaczynalam miec luzniejszy stolec, problem po prostu zniknal. Nie slyszalam zeby komus zrobily sie hemoroidy tak dlugo po porodzie, przed i w trakcie owszem. Pij wiecej, ale nie przesadzaj bo ciezko bedzie zrzucic nadwage! Jesli moge cos poradzic to nie pij bawarek i nie katuj sie piciem ponad miare, naprawde, jesli masz karmic malucha to pokarmu wystarczy. Moj syn ma 14 miesiecy i nadal ssie piers a nie robie w tym kierunku nic specjalnego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka