Dodaj do ulubionych

Krew na stolcu

31.05.23, 14:59
Witam pisze bo jestem w kropce.
Zauważam od kwietnia co miesiąc krew na stolcu. Ilość jest minimalna, normalny człowiek by nie zauważył.. ale ja ogladam co wydalam. Bylam w kwietniu u proktologa nic nie zdiagnozował. Gdy to się powtórzyło poszlam kolejny raz i mialam wówczas per rectum, anoskopie i rektoskopia. Wówczas opisano ze niepowiekdzone ale przekrwione hemoroidy 1stopnia. TERAZ Po 3 tygodniach spokoju znow dosłownie smuga krwi na kale. Dodam że krew wyglada jak taka z nosa smuga gdy pęknie naczynko, i jest świeża
Czy te badania są wystarczająco Czy jednak mimo tego że krew jest świeża czeka mnie kolonoskopia...
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Krew na stolcu 31.05.23, 16:14
      "niepowiekdzone ale przekrwione"
      Najprawdopodobniej to krew z hemoroidów, ale lekarz wie więcej. Na forum szklanej kuli nie ma
      Jakby kolonoskopia, to w znieczuleniu - dieta przed do wytrzymania i żaden problem w trakcie i po
    • horpyna4 Re: Krew na stolcu 31.05.23, 17:30
      Jak świeża, to z odbytu. Inaczej kał byłby czarny.

Niech proktolog zajmie się hemoroidami i nie cuduje. A ty dbaj, żeby nie było zaparć; poza tym jak najmniej siedź, a jak najwięcej się ruszaj. Kolonoskopia na razie chyba nie ma sensu.
      • sloonko1980 Re: Krew na stolcu 31.05.23, 18:00
        Ruszan sie właśnie sporo. Kilka w tygodniu biegam, dużo spaceruje bo mam psy i jeżdżę rowerem średnio 200km w tygodniu. Jak dbam o nawodnienie I dietę i ok, krew wg moich obserwacji pojawia się po zatwardzenie gdy właśnie dietę zaniedbam...
        • horpyna4 Re: Krew na stolcu 31.05.23, 19:34
          Klasyczne hemoroidy. Nie dopuszczaj do zatwardzenia, bo wtedy następuje krwawienie wskutek mechanicznego uszkodzenia. I zacznij brać jakiś lek pomagający przy hemoroidach, jest tego od czorta.
          • sloonko1980 Re: Krew na stolcu 31.05.23, 20:11
            Mnie tylko zastanawia ze napisal w opisie "niepowiekszone przekrwione" a potem jak zaczęłam czytać to chyba powinny być właśnie powiększone i właśnie to jest sedno... z drugiej strony w necie się czyta ze swieza krew to też nowotwory... ale mam nadzieję że właśnie rektoskopia bada te części jelita które ew dają objaw w postaci świeżej krwi... tak mi też koleżanką lekarka powiedziała...I zgłupiałam...
            • sp9tcu Re: Krew na stolcu 01.06.23, 05:33
              kobieto to nie nowotwór
              lecz to popaacz na nazwe dobrych czopków
              czym ryzykujesz jak nie bedziesz leczyć
              powiem ostro
              takim bólem ze nie sądziesz na stołku
              miałem coś
              żadnych zamienników tylko to co napisałemw procedurze i ro z sterydem

• sp9tcu Re: Krew na stolcu 01.06.23, 05:30
      typowe
      hemoroidy
      sprawa nowtworowa wykluczona
      z uwagi ze temat lubi wracać na wiosne ( ciekawe dlaczego )
      jeszcze raz procedura jak ja znajde
      A wiec hemoroidy uwarzamy za wyleczone
      na poczantku nie było odpowiedniej procedury ale teraz już mamy
      co prawda minimum 66 zł ale tańsze moza kupić ale efekty są mierne a oto ona może się przydać

Co na pewno wiemy

1- Hemoroidy to nie nowotwór
      2- z tego nie mozna się wykrwawić , anemia bardzo rzadko
      3- nie możemy dostać zakrzepu w organizmie oraz zakazenia krwi

Co nas czeka czego powinismy się spodziewiać

1- bólu ,moze być badzo silny nawet uniemożliwiający sen
      2- krwawienia na papierze czasami dość duze

Leczenie
      1- kąpiel codzienna w ciepłej wodzie
      2- W związku z tym ze jestem alergikiem wiec został
      rutinoskorbin a wiec mega dawka 3 razy 2 dni stopniow zmniejszając w miarę ustepowania objawów ja na ostro piłem tydzień
      3- Czopki Posterisan H ( drogie 33 zł a do tego obecnie są na receptę 1 opakowanie 2 dziennie potem 1 raz na noc
      4- potem coś na kontynuacje zobaczymy jak to bedzie wygladało

Uwaga
      gdyby pojawił się bardzo silny ból po dłuzszym okresie mniejszego bólu i gąrączka natychmiast korzystać z Szpitalnego odziału
      ratunkowego ,nie jest dobrze może dojśc do obmwarcia wtedy czeka nas operacja nawet
      zdraza się to bardzo rzadko

poszukaj sp9tcu hemoridy
      • sloonko1980 Re: Krew na stolcu 01.06.23, 10:43
        Dziękuję za odpowiedzi.
        Dzis byla taka sytuacja ze najpierw mialam zatwardzenie i na stolcu bylo takie coś jakby hmm miąższ z pomidora czerwone, ale może w kierunku pomarańczowego, było miękkie więc nie była to skórka.
        Wpadłam w jeszcze woeksza panikę,, pokazałam to mamie po przeniesieniu na papier mówi że kolor żywo czerwony, czy taka konsystencja tez moze byc z hemoroidów? Pomidory jadłam fakt, sporo ale w niedzielę, wczoraj tylko kawalek czerwonej papryki, ale tak jak piszę nie była to skórka
        • horpyna4 Re: Krew na stolcu 01.06.23, 15:55
          Widocznie źle trawisz czerwoną paprykę.
          • sloonko1980 Re: Krew na stolcu 01.06.23, 18:25
            A czy niestrawiona czerwona papryka moze wyglądem przypominać krew?
            • horpyna4 Re: Krew na stolcu 01.06.23, 18:41
              Jak była dojrzała, to może.
              • sloonko1980 Re: Krew na stolcu 01.06.23, 18:50
                Tak dojrzała,, marynowana
                • sp9tcu Re: Krew na stolcu 01.06.23, 21:17
                  nadajesz się do psychiatry
                  a co zatwardnienia
                  to się kłania zespół jelita drazliwego
                  Co to jest zespół jelita drażliwego

Jak wiecie aby masy w jelitach się przemieszczały musi być ruch robaczkowy
                  raz jest nieco mniejszy raz jest nieco wiekszy
                  Przyczyną zespołu jelita drazliwego sa silne ruchy robaczkowe
                  lub ich brak
                  Powstają one na tle nerwowym
                  A wiec zespół jelita drazliwego nie ma żadnego związku z chorobami nowotworowymi
                  i innymi cięzkimi chorobami
                  nie prowadzi do wyniszczenia organizmu

Objawy
                  Objawy tej choroby mogą być nawet bardzo gwałtowne
                  oto one

- bóle brzucha przed wypróznieniem po wypruznieniu nastepuje ulga
                  - bóle kurczowe brzucha jelit czasami bardzo silne ,skurcze jelit
                  mogą wystapić a nie muszą nawet wymioty na tle nerwowym
                  - biegunki na przemian z zaparciami

tutaj kilka słow o tym

Normalnie człowiek wypróżnia się raz dziennie
                  normą też jest dwa razy dziennie
                  normą też sa wypróżnienia co 2 dni

przy zespole jelita drazliwego wystepują biegunki
                  mogą być bardzo nie przyjemne z bólem brzucha kurczem jelit
                  muismy duzo pić naprawde duzo pić

mogą być też zaparcia ( ja to mam )
                  czasami 5 do 6 dni nie mam wypruznienia
                  nie wpadajmy w zdenerwowanie
                  trzeba wtedy duzo pić
                  jeść codziennie jakies zupy
                  nie wywołujmy nasiłe wyprużnień
                  bo nabawimy się hemoroidów

Zespół jelta drazliwego wymaga przede wszystkim konsultacji z lekarzem ogólnym
                  i potwierdzenia czy to mamy

leczenie
                  doraźnie
                  w razie skurczó jelita i biegunek no spa i lakcit
                  sa to jednak tylko srodki które działaja na objawy

przyczynowe leczenie prowadzi sie psychiatry lub psychologa

Choroba może trwać latami
                  może się zaosztrzać i sama przechodzić
                  ja mam zaparcia a na wiosne biegunki
                  być może to jest alergia ale o tym w innym temacie
                  • sloonko1980 Re: Krew na stolcu 01.06.23, 21:52
                    A czemu nadaje się do psychiatry? Bo mnie niepokoi krew? Wszędzie gdzie się o tym czyta jest napisane że może zwiastować najgorsze choroby. Zrobiłam badania u proktologa, ale ponieważ nadal zdarza się krwawienie zastanawiam się czy rektoskopia to jednak nie za mało. Bo guzki są niepowoekszone zdaniem lekarza tylko przekrwione.
                    • sloonko1980 Re: Krew na stolcu 01.06.23, 21:56
                      Załączam zdjęcie bo się naprawdę zastanawiam czy z niepowoekszonych hemoroidów moze byc krew...
                      Tymbardziej ze proktolog który mnie badał jako pierwszy, wprawdzie tylko per rectum nawet hemoroidów nie zdiagnozował
                    • sp9tcu Re: Krew na stolcu 02.06.23, 17:38
                      Bo najgorzej czytać internet to raz
                      ja też wpadałem w panike
                      co na to lekarze
                      jesli hemoroidy to trzeba leczyć
                      1- zzrobi się zgorzel lub coś w tym stylu i bedzie boleć
                      2- hemoroid moze wypaaść - ból ogromny mi wkładali -potem czopki i po sprawie
                      3- świeża krew to zawsze od hemoroidów
                      jeszcze raz
                      po 1 zrób badania krwi hemoglobina i płytki
                      jesli mało płytek to inne leczenie
                      idź do znbajomego chiryrga niech cię zbada
                      jesli stwierdzi hemoroidy to zacznij leczyć
                      jak leczysz co stosujesz
                      wyglada ze zrobił się zakrzep tak się to fachowo nazywa
                      od razu z tego w organizmie nic się nie stanie nie pujdzie do serca muzzgu
                      ale bedzie boleć i krawić
                      dodam ze sprawa jest nie nowotworowa
                      i nie moze być

• sloonko1980 Re: Krew na stolcu 02.06.23, 17:55
                        Morfologie badam regularnie, odkad ma te objawy w postaci smug krwi tez badałam, żadnych odchyleń nigdy nie było. Nie mam akurat znajomego chirurga, bylam u dwóch obcych, tak jak pisałam, jeden zbadal per rectum i uznał ze hemoroidy są ok, tzn zwykle struktury, drugi w rektoskopi zakwalifikował jako 1 stopień i przepisał te czopki postorisan h. 3 tyg byl spokoj. I wczoraj znow trochę krwi na kale i przedwczoraj. Dzis ok. Zatwardzenie ten minęło. Załączyłam zdjęcie by moze ktoś się wypowiedział czy to wyglada jak zdrowe czy chore hemoroidy. Hrmoroidow się nie boje, ale boję się że może to jest krew z wyższych odcinków których rektoskopia nie pokazuje. A każdy mowi co innego. Kolonoskopia to jednak jest badanie inwazyjne i póki co nie spieszno mi do niej :( ale jak będzie trzeba to zrobię.
                        • horpyna4 Re: Krew na stolcu 02.06.23, 21:05
                          Jeżeli będziesz robić kolonoskopię, to zrób to prywatnie pod lekką narkozą. To droga impreza, ale warto. Śpisz i nic Cię nie obchodzi.

Dobrze jest uprzedzić, żeby ewentualne polipy od razu usunęli (za to trzeba dopłacić), to oszczędzisz sobie kolejnej wizyty i w dodatku wyjdzie taniej. Jak coś usuną, to powinni wysłać na badania pod kątem komórek nowotworowych.

Istnieje pewne prawdopodobieństwo, że mogą być polipy, bo one występują w jelicie grubym, czyli mogą być na tyle blisko odbytu, że krew jest jeszcze czerwona. Ale nie panikuj, bo wcale tak nie musi być.
                          • sloonko1980 Re: Krew na stolcu 02.06.23, 21:21
                            Na razie jeszcze chce to poobserwować, bo krew jest ewidentnie podczas zaparc gdy mam twardy stolec. Kolonoskopia prędzej czy później i tak mnie czeka, jak każdego człowieka ale wolałabym jeszcze nie teraz. I tak, rzeczywiście na pewno zrobię to w narkozie.ale to jest badanie które mnie przeraża najbardziej ze wszystkich badań, że względu na formę, diagnozę itd. Z tego co mówił mi proktolog podczas rektoskopi do esicy wszedł i nic nie widział.
                            • sloonko1980 Re: Krew na stolcu 02.06.23, 21:26
                              No i u mnie to są naprawdę śladowe ilości ze normalnie człowiek by tego nie zobaczył ale ja już mam schize i oglądam wnikliwie. Z tego co wiem, z polipów jest chyba tej krwi wiecej. Już się zdenerwowałam :(
                              • horpyna4 Re: Krew na stolcu 03.06.23, 10:41
                                Z polipów może w ogóle nie być krwi i wielu ludzi je ma, nic o tym nie wiedząc. Ale przede wszystkim zwalcz zaparcia i nie panikuj.

W kolonoskopii najgorsze jest przygotowanie - trzeba się skutecznie przeczyścić i tego nie załatwisz w jeden dzień. Reszta Cię nie obchodzi, bo smacznie śpisz. Polipy nie muszą być groźne, a jeżeli są, to trzeba je jak najszybciej usuwać. Dlatego jeżeli okaże się, że jednak je masz, powinnaś rutynowo powtarzać kolonoskopię co dwa - trzy lata.

Na razie jednak skup się na zaparciach. Nie powinnaś do nich dopuszczać; możliwe, że bez nich problem zniknie.
                                • sloonko1980 Re: Krew na stolcu 03.06.23, 15:36
                                  Tak zrobię teraz i będę obserwować. Jeśli ew bez zaparc będzie Oki to ok. Jak nie to pewnie zrobię kolonoskopie bo mi to nie da spokoju. Pije i dobrze jem, wdrożyłam też masc Himalaya na hemoroidy, na razie jest OK. Ale juz tak było że miesiąc ok, potem zaparcie bo wyjazd czy coś i znów raz krew
                                  Dziękuję za Wszystkie informacje 🤟
                                  • sp9tcu Re: Krew na stolcu 04.06.23, 06:13
                                    Aleś głupia
                                    Zdziera cię hipohondria
                                    Kolonoskopia jest badaniem inwazyjnym
                                    Nie obojętnym dla organizmu
                                    Może zaszkodzić
                                    Maść na hemoroidy ja pi………..
                                    To nic nie pomoże albo zaszkodzi
                                    Dotykanie tego rekami może doprowadzić do nadkazenia skóry
                                    Są dwie możliwości
                                    1
                                    Idz do lekarza niech ci przepisze
                                    Czopki Posterisan H
                                    Dokładnie to
                                    Jest zwykły ale nie pomoze tam musi być steryd
                                    Poczytaj co robi steryd
                                    Potem przez 5 do 6 dni
                                    Rano lub wieczorem jeden czopek
                                    Albo rano i po każdym wypróżnieniu
                                    Potem
                                    Przez do tygodnia
                                    Zawsze po wypróżnieniu
                                    Jak nie przejdzie wtedy alarm
                                    Można też przez 2 tygodnie po każdym wypeuźnieniu każdym
                                    A druga możliwość
                                    Idź do psychiatry
                                    Co do jedzenia i picia
                                    Nie ma zadnej zasady
                                    Aha nie pij żadnych tabletek na hemoroidy
                                    Ja wypięłm i dostałem silnej alergii i wyulondowałem na sorze
                                    A posterisan h zawsze u mnie jest w lodówce
                                    Co do obserwacji najgorsze
                                    Myślisz ze zastosujesz czopek i krwawienie ustąpi
                                    Za dzień
                                    Nie ustąpi
                                    Mozze się nawet zaosztrzyć ( nie bać się ) hemoroid musi się przerobić
                                    • sloonko1980 Re: Krew na stolcu 06.06.23, 14:59
                                      Tak. To prawda od lat mam hipochondria Ale nie chce wszystkiego na to zwalać. Choc my pewnie mamy skłonności do innego myślenia
                                      Mam jeszcze jedno pytanie. Jak wygląda śluz przy hemoroidach. Bo proktolog pytał czy mam. Jrst go malo wiec po oględzinach widzę że po zaparciu się zdarza. Jest taki, hmm przezroczysty ale jakby podbarwiony kałem... hmm bezowy. A jak to u Was wyglada?
                                      • sp9tcu Re: Krew na stolcu 06.06.23, 17:12
                                        nie zwracam na to uwagi
                                        jak masz zaparcia i naciskasz to wtedy czesto powstają hemoroidy
                                        • sloonko1980 Re: Krew na stolcu 28.07.23, 13:02
                                          Czy tak może wyglądać krew z hemoroidow 1stopnia przy zatwardzeniu?
                                          • sp9tcu Re: Krew na stolcu 28.07.23, 16:14
                                            chłopie idź się lecz do psychologa
                                            widze krew nie taką duża
                                          • koziorozka Re: Krew na stolcu 28.07.23, 17:34
                                            sloonko1980 napisała:

> Czy tak może wyglądać krew z hemoroidow 1stopnia przy zatwardzeniu?
                                            -------------
                                            Oczywiście
                                            • sloonko1980 Re: Krew na stolcu 28.07.23, 19:33
                                              Dziękuję
                                              • sp9tcu Re: Krew na stolcu 28.07.23, 20:33
                                                bardzo małe krwawienie
                                                • sloonko1980 Re: Krew na stolcu 29.07.23, 00:50
                                                  Największą dotychczas. Tylko co w związku z tym...
                                                  • sloonko1980 Re: Krew na stolcu 04.09.23, 10:24
                                                    Dlugo ok, miesiąc byl spokoj. PoniewAz było kilka wyjazdów które u mnie sprzyjają zatwardzeniom polecono mi czopki glicerynowe. I musze powiedzieć że było ok. Jednak wczoraj po aplikacji czopki, podczas wypróżnienia znow byla krew na stolcu w jednym miejscu i po podtarciu na papierze. Czy te czopki mogą podrażniać odbyt?
                                                    Załączam zdjęcie.
                                                  • sloonko1980 Re: Krew na stolcu 04.09.23, 10:30
                                                    Załączam jeszcze wynik badania, rektoskopia, nie wiem już serio czy to te hemoroidy tak krwawią i na nich sie skupic, czy robic te kolonoskopie i drążyć temat dalej
                                                  • sloonko1980 Re: Krew na stolcu 04.09.23, 10:30
                                                    Zdjęcia z rektoskopia i opis
                                                  • sp9tcu Re: Krew na stolcu 04.09.23, 22:21
                                                    Wynik pokazujze wyraxnie
                                                    nie loczone hemoroidy
                                                    w stanie przewlekłym zapalnym
                                                    krwiste gdyż ciagle są draznione
                                                    wiadomości dobre
                                                    kolonoskopia nie poczebna ,jak chcesz się męczyć badanie nie obojetne dla organizmu i mieć do miesianca na papierze po kolonoskopi proszę bardzo

Nowotwór wykluczony

wykrwawić się wykrwawisz

A teraz wiadomości złe
                                                    nie leczysz choroby , czopki glicerynowe to najwieksze gówno jak powiedział jeden lekarz zaufany ( ja nigdy nie stosuje )

krwawić będziesz coraz cześciej i wiecej

moze się ba napewno pojawi się ból i wieksze krwawienie

moze hemoroid wypaść ból nie do wytrzymania

Co robić
                                                    zaczać leczyć hipohondrie i histerie
                                                    unikać * nie jest ąłtwe pacazenie czy jest krew

co do leczenia hemoroidów
                                                    pisałem i powtarzam jeszcze raz
                                                    lek polecany przez najlepszych onkologów ,chirurgów
                                                    Posterisan H jak urzywać pisałem
                                                    tylko on drogi ale najlepszy
                                                    u mnie zawsze dyzuruje w lodówce
                                                    przehowuje się go w lodówce
                                                  • sloonko1980 Re: Krew na stolcu 04.09.23, 23:02
                                                    Ja ten lek brałam w maju, a po miesiącu znow byl incydent.
                                                    Napisałeś "wykrawic się wykrwawisz" tak miało być?
                                                  • sloonko1980 Re: Krew na stolcu 04.09.23, 23:04
                                                    A piereszy poeiedzial ze w ogóle nie mam hemoroidow a ten drugi od recto coś kręcił nosem ze małe, że watpi by było z nich krwawienie ale czopki dal. Stąd moje wątpliwości czy ja w ogóle mam hemoroidy ...
                                                  • sp9tcu Re: Krew na stolcu 05.09.23, 01:59
                                                    pisałem nie wykrwawisz się !!!!!!!!
                                                    morzesz zrobić se morfologie
                                                    tutaj pasowało by sprawdziić płytki krwi
                                                    przecież wyraźnie się napisane jest kuracje trzeba jak krwawi powtórzyć
                                                    jak je urzywać
                                                    zasada 1 nigdy profilaktycznie
                                                    zasada 2
                                                    1 schemat to dwa razy dziennie nie dłużej niż 10 dni
                                                    zasada 3
                                                    2 schemat to na noc 1 czopek i jedem zaraz po wyprużnieniu
                                                    i też nie dłużej niż 10 dni
                                                    ile dni stsowałaś
                                                    w twoim przypadku 10 dni to konieczność
                                                    chodzi aby wzmocnić sluzuwkę jelit
                                                  • sloonko1980 Re: Krew na stolcu 05.09.23, 07:11
                                                    Tak, stosowałam 10dni i ok. Potem byl jakis incydent ze smuga krwi za ok miesiąc
                                                  • sp9tcu Re: Krew na stolcu 05.09.23, 13:25
                                                    dość tego
                                                    jak wpłącisz na pomagaj to znowu napisze
                                                    nadajesz się do psychiatryka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka