Dodaj do ulubionych

dystrofia? celiakia?

IP: *.* 19.12.01, 17:54
Bardzo proszę o odpowiedź mamy, które zetknęły się z problemem dystrofi tzn. nieprzybierania lub wręcz tracenia na wadze. Moja mała (10 m-cy) od ponad miesiąca schudła 30 dkg i waży teraz tylko 7,3 kg ! Ma bardzo szczupłe rączki i nóżki, natomiast dość duży brzuszek. Ogólnie jest zdrowa i dobrze się rozwija pod wzgl. psychomotorycznym. Są okresy kiedy je wszystko bardzo chętnie i naprawdę sporo, a kiedy indziej za nic na świecie nie weźmie nic do ust. Generalnie jednak praktycznie wcale nie przybiera na wadze. Czytałam że mogą to być oznaki celiakii i trochę się wystraszyłam. Lekarka dała nam skierowanie do poradni gastrolog. ale termin mamy dopiero na połowę stycznia, a ja bardzo się martwię i chciałabym dowiedzięć się czegoś więcej na ten temat. Jakie są oprócz w/w objawy choroby? Czy występują od razu po podaniu dziecku glutenu, czy też uaktyniają się dopiero po jakimś czasie. Czy utrzymują się cały czas czy też mogą się utajnić przez pewien okres i potem znów wrócić ?Proszę o odpowiedź bo bardzo się denerwuję i już nie wiem czym mam karmić małą.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: dystrofia? celiakia? IP: *.* 20.12.01, 13:56
      Nie wpadaj w panikę, to po pierwsze. Może to tylko alergia i wystarczy zmiana diety.Na Twoim miejscu nie czekałabym na wizytę styczniową u gastr. tylko poszła do alergologa. U mojej córki ( dzisiaj lat 6 ) w wieku ok. 1,5 roku stwierdzono zespół złego wchłaniania - też była szczuplutka i miała wydęty brzuszek. Zrobiłam jej testy alergiczne i zastosowałam odpowiednią dietę ( oczywiście pod kontrolą specjalisty) Napisz co jada Twoje dziecię i czy nie robi podejrzanych kupek. Pozdrawiam :hello:
      • Gość: guest Re: dystrofia? celiakia? IP: *.* 31.12.01, 11:35
        Hej dziewczynki... U mojej Ani jest podobny problem- ma 17 miesięcy i waży 10 500 i też ma wydęty brzuszek.Z apetytem jest różnie ale w sumie zjada całe porcje (4-5 posiłków dziennie w dawce po ok.200 ml- 2 x gęsta kaszka, zupka, drugie danko, jogurcik i owoce). Nie wiem skąd taka niska waga... Ostatnio lekarka zrobiła jej badania krwi na jakieś przeciwciała w kierunku celiakii ale nic nie wyszło. Nie wiem czy nie powinnam zrobić innych badań bo ta waga która ledwie się podnosi (przy moim wielkim wysiłku aby dziecko zjadło...) nie daje mi spokoju.Poradźcie coś...
        • Gość: guest Re: dystrofia? celiakia? IP: *.* 01.01.02, 20:37
          A jak tam z kupkami u Twojej małej? Czy nie robi ich zbyt często i czy nie zawierają śluzu? U nas właśnie tak było i jak już pisałam trzeba było zmienić dietę. Pozdrówka.
        • Gość: guest Re: dystrofia? celiakia? IP: *.* 02.01.02, 10:26
          Celiakię rzeczywiście zwykle charakteryzują jeszcze obfite brzydkie kupki wiele razy dziennie, a objawy pojawiają się zazwyczaj jakieś 3 miesiące po podaniu glutenu. Wydęty brzuszek ma wiele małych dzieci i trudno zaraz odróżnić, kiedy brzuszek zaczyna być patologicznie wydęty. Moja Julka ok 13 mies. (zachamowanie przybierania, biegunki, wysypki) też miała podejrzenia o celiakię i miała robione badania z krwi, ale to była "tylko" alergia. Pocieszę od razu, że wyszła z niej całkiem przyzwoicie. A poza tym nie nazwałabym wcale 10,5 kilo na 17 mies. niską wagą Kasiu.
        • Gość: guest Re: dystrofia? celiakia? IP: *.* 02.01.02, 11:30
          Dzięki Aniu za pocieszenie. A może mi podpowiesz jak stwierdzono alergię u Twojej Julci. Nasz lekarz twierdzi, że badania w tym wieku są mało wiarygodne- jakie Wy robiliście? Jaką dietę należy stosować?
          • Gość: guest Re: dystrofia? celiakia? IP: *.* 02.01.02, 14:15
            Rzeczywiście z testów skórnych i badań krwi niewiele dało się wyczytać w tym wieku, ale wszystkie objawy (atopowe zapalenie skóry, biegunki, brak apetytu) wskazywały na alergię i czekało nas tylko skomplikowane śledztwo żeby wykryć na co. Metoda prób, prowokacji alergenami i eliminacji - kilka miesięcy tropiłam winowajców.
            • Gość: guest Re: dystrofia? celiakia? IP: *.* 03.01.02, 13:53
              Cześć mamy!To znowu ja - pierwsza od góry mama Agnieszka.Sama już nie wiem co mam sądzić na temat wagi mojej małej. Tydzień przed świętami kiedy byłam z nią u lekarki, ważyła 7,300. To właśnie wtedy pani doktor zdiagnozowała u niej dystrofię i dała skierowanie do poradni gastrologicznej. Faktycznie mała była wtedy bardzo szczupła ale było to zaraz po kilkudniowej infekcji żołądkowej kiedy w ogóle nic nie chciała jeść ( z biegunką i wymiotami),a której lekarka w ogóle nie wzięła pod uwagę jako przyczynę utraty wagi. Dzisiaj ponownie ważyłam Weronikę w przychodni, bo ostatnio tak jakby wszystko wróciło do normy z jedzeniem i byłam ciekawa czy coś przybrała przez te 3 tygodnie. I faktycznie - waży 8150!!! Hurrraaaaa! Lekarz który ją badał poradził mi żebym nie męczyła dziecka żadnymi badaniami w poradni bo rozwija się i wygląda zupełnie normalnie i zdrowo. Dodał że nie zdaję sobie sprawy ile dzieci ma zaniżoną wagę jak na swój wiek a są całkiem zdrowe.P.S. Bardzo dobrym "tucznikiem" jest Humana SL (zagęszczona np. kleikiem ryżowym)- to właśnie podaję małej od jakiegoś czasu zamiast innych sztucznych mlek i efekty widać.
              • Gość: guest Re: dystrofia? celiakia? IP: *.* 04.01.02, 12:13
                Super Agnieszko że się już nie martwisz. Ja chyba jednak też nie powinnam aż tak bardzo (bo moja mała będąc w wieku Twojej ważyła prawie 9kg). A tak w ogóle to te wagi chyba często "kłamią" no i wszystko zależy ile czasu przed dziecko jadło...Ania ma jednak rację, że trzeba uważać na alergię- moja Ania je np. chętnie zupki, owoce ale z mlekiem i pochodnymi (kaszki, jogurty, twarożki) jest okropnie. Powodzenia i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka