Gość: guest
IP: *.*
19.12.01, 17:54
Bardzo proszę o odpowiedź mamy, które zetknęły się z problemem dystrofi tzn. nieprzybierania lub wręcz tracenia na wadze. Moja mała (10 m-cy) od ponad miesiąca schudła 30 dkg i waży teraz tylko 7,3 kg ! Ma bardzo szczupłe rączki i nóżki, natomiast dość duży brzuszek. Ogólnie jest zdrowa i dobrze się rozwija pod wzgl. psychomotorycznym. Są okresy kiedy je wszystko bardzo chętnie i naprawdę sporo, a kiedy indziej za nic na świecie nie weźmie nic do ust. Generalnie jednak praktycznie wcale nie przybiera na wadze. Czytałam że mogą to być oznaki celiakii i trochę się wystraszyłam. Lekarka dała nam skierowanie do poradni gastrolog. ale termin mamy dopiero na połowę stycznia, a ja bardzo się martwię i chciałabym dowiedzięć się czegoś więcej na ten temat. Jakie są oprócz w/w objawy choroby? Czy występują od razu po podaniu dziecku glutenu, czy też uaktyniają się dopiero po jakimś czasie. Czy utrzymują się cały czas czy też mogą się utajnić przez pewien okres i potem znów wrócić ?Proszę o odpowiedź bo bardzo się denerwuję i już nie wiem czym mam karmić małą.