Dodaj do ulubionych

Za malutka?

IP: *.* 29.12.01, 16:28
Witam ,mam pytanie do mam 1,5 rocznych maluszków.Martwię sie swoją córeczką-może niepotrzebnie ale ..Jutro kończy 18 mies. ma 10500 i 79 cm.Nie cieszy się specjalnym apetytem.Nie wiem już co jej podawać żeby więcej przybrała na wadze i urosła.Od tygodnia nie karmię już piersia (karmiłam tylko nocą).Zuzia nie lubi żadnych twarożków itp,a jako maluch miała skazę białkową.Boję sie że dostaje za mało wapnia-że nie bedzie rosła i prawidłowo sie rozwijała.Nie wiem już czym urozmaicić jej dietę?Nipiszcie ile wasze maluchy ważą i mierzą?Czy mam powody do obaw?Zapomniałam dodać że Zuzia urodziła się duza-4150 i58 cm.Karmiona piersią adnie przybierała i zawsze się mieściła w środkowej linii siatek centylowych a teraz jest na tej jednej poniżej.PozdrawiamMagda
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Za malutka? IP: *.* 30.12.01, 19:11
      Szukam w twoim poście jakiegokolwiek powodu do zmartwień i się doszukać nie mogę. Moja Julka w wieku 19 miesięcy ważyła 9,5 kg i mierzyła 83 cm. Jest drobna ale zdrowa i świetnie się rozwija. Dzieci naprawdę nie muszą "zajmować" środkowych centyli, mają się tylko mieścić w normie, która jest bardzo szeroka.
      • Gość: guest Re: Za malutka? IP: *.* 31.12.01, 11:11
        Hej, Jakbym czytała o mojej Anusi. Ma obecnie 17 miesięcy i również waży 10 500 (przy urodzeniu 3 050). Mnie jej niska waga nie martwi(choć ostatnio jedna z lekarek powiedziała że Ania ma niedowagę) ale zastanawia mnie skąd tak niska masa przy pochłanianiu przez Małą naprawdę sporych porcji jedzonka...
        • Gość: guest Re: Za malutka? IP: *.* 31.12.01, 12:40
          Ilekroc musze dzwigac moje dziecko to sie okropnie ciesze ze wazy tylko 10.5 (23 m-ce). Jak podnioslam dziecko kuzynki meza az mnie przycisnelo do podlogi.A moja kruszynke to chlast raz dwa na bioderko, bo jeszcze sie kaze nosic.Mam szczuplego meza, ja jako dziecko bylam chudzielec (chociaz wyroslam na 171 cm) wiec mam nadzieje ze moja corka bedzie filigranowa ,delikatna kobieta bo takie mi sie najbardziej podobaja. Ja mam ciut za szerokie biodra (oczywiscie moje zdanie a nie meza).Wiec sie moja droga nic nie martw. Wiele chorob cywilizacynych wynika z obzarstwa.
          • Gość: guest Re: Za malutka? IP: *.* 02.01.02, 10:19
            Ta lekarka, która stwierdziła u Ani niedowagę, nigdy chyba nie miała w ręku siatek centylowych. Mojej Julki o cały kilogram lżejszej nikt się jakoś nie czepiał, mamy trzeźwą lekarkę, której wystarczyło spojrzenie na mnie aby potwierdzić, że po córce również niewiele się można spodziewać :-) .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka