Dodaj do ulubionych

plama na jezyku

19.11.06, 17:41
prosze o porade moj kuba ma 8 mies , dodam ze jest uczulony na bialka mleka
krowiego dostaje nutrilon pepti (odpowiednik bebilonu),pozatym ogolnie dobrze
toleruje pokarmy, 0d 4 dni ma na jezyku plamke wyglada tak jakby mial zdarta
powierzchnie,zaczerwieniona , plampa powiekszyla sie ale nie jest juz tak
czerwona.czytalam ze vmoze to byc odczyn alergiczny ?? ide do lekarza ale
niestety mieszkam w irlandii a opieka medyczna jest tu do bani. dodam jeszcze
ze tu dzieci przyjmuje lekarz rodzinny,a pediatra dosepny tylko w szpitalu ze
skierowaniem koszmar ,dodam ze maly zle znosi zabkowanie.
Obserwuj wątek
    • anatemka Re: plama na jezyku 19.11.06, 17:45
      jak byłam mała to ciągle miałam takie plamy na języku. Lekarka mówiła że to
      awitaminoza.
    • idachoj Re: plama na jezyku 19.11.06, 20:41
      Może to tzw.język geograficzny.Wrzuc w google i sprawdź.
      • cubaro Re: plama na jezyku 19.11.06, 21:36
        ja również uważam sądząc z Twojego opisu, że jest to język geograficzny, jak
        wspomniała wcześniej jedna z emam. Mój synek 3.5 latek m od 2 lat z tym do
        czynienia. Nasz pediatra mówi że to taka uroda, pojawia się i znika, czasami
        kilka razy w miesiącu. Najpierw mała plamka, później powiększa się, obejmuje
        większą pow. języka, pojawiają się też inne w innym miejscu, aż po kilku dniach
        zanikają. Szukałam w internecie o tym ale niewiele wiem poza tym że to nie jest
        groźne.
        • buanitka Re: plama na jezyku 20.11.06, 00:22
          Moja córka też to ma. Jest to "język geograficzny". I też miała skazę białkową
          w pierwszym roku życia. Podobno to nie groźne, ale kto wie dokładnie... Gdzieś
          wyczytałam, że mogą to powodować owsiki i inne fuj... Druga wersja taka, że
          może występować jakiś problem w układzie pokarmowym.
    • ania19771 Re: plama na jezyku 20.11.06, 11:48
      moj synek ma teraz 20miesięcy i od 3tyg życia pojawił sie u nas język
      geograficzny...nie mamy alergii ale od 6miesiąca życia do 13m przeszedł koszmar
      chorób-na swoje urodzinki dostał 12 antybiotyk..i wówczas powiedziałam dość od
      marca zmieniliśmy lekarza nie dostaliśmy antybiotyku i ten język mniej sie nam
      zmieniał(raz na miesiąc)..ponoć to nic grożnego taki urok dziecka
    • laura1999 Re: plama na jezyku 20.11.06, 11:55
      Moje dziecko tez ma jezyk geograficzny. nie ma alergii.Ma 3 latka i te plamy
      pojawiaja sie praktycznie od urodzenia.Wy glada to jakby mial wydarta skore z
      jezyka,robi sie to coraz wieksze apotem znika. czasem tez piawiaja sie 2 lub 3
      plamy.
      Pozdrawiam.
      Aha,jak je kiwi lub cos kwasnego to mowi ze go piecze,choc lekarze twierdza ze
      nie powinno,ale jednak.
      • 30i Re: plama na jezyku 22.11.06, 23:36
        Ja u swojego synka widzę,że te plany są żywiej czerwone przy infekcji, a bledna
        jak jest zdrowy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka