Dodaj do ulubionych

Zimne stópki, zimne rączki

IP: *.* 18.01.02, 10:39
Mam problem. Niezależnie od tego, czy jest ciepło czy zomno moja córeczka (5 m-cy) ma zimne stópki i rączki. Ubieram jej grube skarpetki, a ostatnio nawet paputki z futerkiem - i nic. Jeśli chodzi o rączki to ma ciepłe tylko wtedy, gdy jest w skafanderku na spacerze. W domu pomimo ubierania sweterków i polarków niestety nie. Rozgrzewa się kiedy śpi, ale po obudzeniu szybko się ochładza. Wiem, że podobno o tym, że dziecku jest zimno świadczy temperatura na karku. Niemniej jednak mnie samej bywa też nieprzyjemnie, gdy mam zimne stopy i dłonie - dlaczego więc dziecko miałoby to być obojętne? Z krążeniem raczej nie ma problemów. W domu jest średnia temperatura (mąż chodzi w krótkim rękawku, a ja w średnio grubym swetrze (ale ja jestem zmarźlak). Czy inne dzieci mają ciepłe "końcówki"? A jeśli nie, to co z tym robić? Pozdrawiam. Ewa
Obserwuj wątek
    • Gość: Adaś Re: Zimne stópki, zimne rączki IP: *.* 18.01.02, 14:11
      Z tego, co wiem, dzieciaczki w tym wieku maja nierozwiniety dobrze układ krążenia i trwa to jakiś czas. Temperatura w dzień powinna wynosić max. 22 stopnie. Jeśli np. u mnie jest 20 stopni, to moja córka (3 miesiące) tez ma zimne rączki i policzki. Ważne aby nie miało zimnych stóp, noska, karku i brzuszka. Jeśli temperatura wynosić będzie gdzieś 22 stopnie (dla niemowlęcia to ponoć i tak bardzo ciepło) to powinno być ok i nie powinno dziecko mieć zimnych nóg i rąk - to tyle. Tyle przeczytałem w fachowych pismach, część z doświadczenia :))))))
      • Gość: DagmaraKawalska Re: Zimne stópki, zimne rączki IP: *.* 06.02.02, 20:52
        mamo Michaliny, moja Weronika ( 4 m-ce) ma prawie od urodzenia zimne stópki i rączki. Fachowa literatura i lekarze mówią, że jeśli kark, plecki i udka są ciepłe, to wszystko jest w porządku. Jeśli nie ma marmurkowej skóry to nie jest jej zimno. Nic nie poradzisz. Będziemy mieć większe problemy. Dagmara

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka