Dodaj do ulubionych

Niedobór vit. D3

IP: *.* 29.01.02, 14:12
Właśnie w jednym z postów niżej padła propozycja utworzenia nowego tematu dot. niedoboru vit. D3. Właśnie rozpoczynam !Moja Olcia (22.12.2000)miała niedobór vit. D3 już od urodzenia. Można powiedzieć, że urodziła sięz krzywicą. Miała ogniska zmiękczenia na czaszce ( ogólnie zbyt miękką główkę ), i trochę pociła się jej główka. Zwalczyliśmy blisko w 3 - 4 m-ce. Ale niestety później zaczęła siadać sama ( długo wyginała plecy w łuk )i poźno zaczyna chodzić (13 m-cy i za dwie rączki, czasami za jedną ). W tej chwili bierze 4 -5 kropelek vit D3 i koniecznie wapno w płynie 2 x po 1 - 2 łyżeczek dziennie.Pozdrawiam wasAnia - mama Olgi
Obserwuj wątek
    • Gość: AniamamaOli Re: Niedobór vit. D3 IP: *.* 29.01.02, 15:04
      Nasza Ola ma teraz 5 m-cy i dwa tygodnie. Na początku dostawała vit.D3, ale po ostatniej wizycie (miała 4 m-ce i jeden tydzień) pediatra powiedziała, że Ola ma miękką główkę z tyłu i kazała odstawić vit.D3 i dać Vigantol (3 kropelki-może mocniejszy?) oraz wapno w syropie 1/2 łyżeczki. Za dwa tygodnie idziemy na kontrolę-zobaczymy czy jest jakaś poprawa.:hello:PozdrawiamyAnia i mała Ola
      • Gość: Kasjopeja Re: Niedobór vit. D3 IP: *.* 29.01.02, 15:18
        z moja bylo podobnie: potliwosc glowki, a do tego szybko zarastajace ciemiaczko (nie powinno sie wowczas zwiekszac dawki vit. D);lekarka dala vigantol, poprawa nastapila b. szybko. moze lepiej sie wchlania z tego preparatu.
        • Gość: guest Re: Niedobór vit. D3 IP: *.* 12.02.02, 14:11
          U mnie było podobnie, Małej strasznie się pociła główka i ciągłe zatwardzenia i zwiększono mi dawkę Vigantolu do 3 kropelek dziennie. Pozdarwiam izia
          • Gość: guest Re: Niedobór vit. D3 IP: *.* 13.02.02, 22:11
            Mojej Małej ( 4mce) też strasznie poci się główka, szczególnie w nocy i podczas karmienia. Kiedy zwróciłam lekarzowi na to uwagę - powiedział że przegrzewam dziecko. A mnie się nie wydaje, abym za grubo ją ubierała, w domu mamy ok 20 stopni C. Dawki wit D nie kazał zwiekszać a ja trochę się niepokoję. Czy są jeszcze jakieś inne, dodatkowe objawy niedoboru wit. D3?Pozdrawiam.
            • Gość: flaska Re: Niedobór vit. D3 IP: *.* 14.02.02, 02:19
              utrata łaknienia,opóżnienie rozwoju ruchowego (np.póżniejsze podnoszenie główki), osłabienie mięśni.ciemiączko powiększa się .nie są to jakieś charakterystyczne objawy , szczególnie w tym wieku.ewa
              • Gość: guest Re: Niedobór vit. D3 IP: *.* 14.02.02, 22:05
                Moja mała też się strasznie pociła w czasie karmienia i snu i dopiero prywatna lekarka zauważyla niedobór witaminy D i kazała zwiększyć do 3 kropelek a wszystko zaczęło się od zbitych stolców. A dzisiaj byłam na szczepieniach i państowa lakarka kazała zmniejszyć tą dawkę mimo że mała nadal się poci??? Chyba znowu wybiorę się prywatnie do lekarza. I szukaj tu porady w Państwowej Służbie Zdrowia????????
                • Gość: darek Re: Niedobór vit. D3 IP: *.* 15.02.02, 10:23
                  mój lekarz domowy, kiedyś zwrócił mi uwagę, że przedawkowanie D daje w sumie takie same objawy jak jego niedobór, czyli potliwość, utrata łaknienia i marudność dziecka.
                • Gość: flaska Re: Niedobór vit. D3 IP: *.* 15.02.02, 12:59
                  zdarza się że organizm nie przyswaja wit d podanej doustnie i po wykonaniu badań i potwierdzeniu niedoboru pomimo dużych dawek , podaje sie domięśniowo.ewa
                  • Gość: guest Re: Niedobór vit. D3 IP: *.* 16.02.02, 21:20
                    Dziękuję za rady wszystkim bardziej niż ja zorientowanym mamusiom.Zdrówka dla Was i Waszych pociech.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka