Dodaj do ulubionych

pocenie główki

IP: *.* 31.01.02, 17:09
Witajcie,Wiem,że zagadnienie witaminy D3 było poruszane na forum dość szeroko, jednak moje watpliwości nie zostały rozwiane.Mojej 5 1/2 miesięcznej córci, od niedawna, bardzo poci się główka przy jedzeniu, głównie na skroniach. Poinformowałam o tym naszego pediatrę i ten zalecił zwiekszenie dawki wit. D3. Teraz przyjmujemy 2 krople + 2 krople multicebionu codziennie. Moja koleżanka (lekarz) powiedziała mi, że pocenie się jest obajwem nadmiaru wit. D3!!!!!Co mam robić!!!! Nie chcę przedawkować, ale krzywicy też nie chcemy! Może któraś z Was już to ma za sobą, będę wdzięczna jeśli podzielicie się za mną Waszymi doświadczeniami.A może Mała poci się, bo jej za gorąco, choć z dnia na dzień ubieram ją coraz lżej, a pocenie nie ustepuje.Pozdrawiam,Rudi
Obserwuj wątek
    • Gość: AśkamamaWiki Re: pocenie główki IP: *.* 31.01.02, 21:54
      Wg mojej wiedzy to pocenie się główki jest raczej z niedoboru wit. D3 a nie nadmiaru, ale słyszałam również, że pocenie to występuje raczej z tyłu główki. Może nie warto panikować, moja 8-mio miesięczna córeczka też miała okres gdy bardzo się pociła (4 m-ce) mimo lekkiego ubrania, też zwiększyłam zgodnie z zaleceniem lekarz dawkę wit. D3, po pewnym czsie przestała się pocić, nie wiem czy ze wzgl. na wit. czy może było to coś chwilowego. Chyba 2 krople to nie dużo (podajesz Vigantol czy wit. D3?), bo ja teraz podaję 3 krople Vigantolu a wcześniej też 2. Mam nadzieję, że wkrótce przejdzie. Pozdrawiam
      • Gość: Rudi Re: pocenie główki IP: *.* 01.02.02, 09:37
        Witaj Joanno,Dzięki za odpowiedź.Ja podaję wit. D3, a nie Vigantol. Może Vigantol byłby lepiej przyswajny? Czytałam na forach, że jest on dość powszechnie stosowany.Pozdrawiam, Rudi
    • Gość: Beata32 Re: pocenie główki IP: *.* 01.02.02, 11:08
      Mojemu synkowi (11 miesięcy) również poci się główka na skroniach, ale właściwie tylko podczes przystawiania do piersi - kiedy szczególnie mocno i długo się przyssie - strasznie jest cycuniowy. Powiem szczerze, że uważałam, że to z tego powodu, że to dla niego dosyć ciężki wysiłek takie ssanie nie sądziłam, że może być jakaś inna przyczyna. Czy powinnam się dowiedzieć czy to pocenie jest normalne?Witaminkę D3 dostaje po 1 kropelce dziennie, teraz pediatra zwiększyła dawkę do 2 kropelek. Beata
    • Gość: ulaa Re: pocenie główki IP: *.* 01.02.02, 19:02
      Czy to pocenie występuje przy karmieniu piersią? Bo jeśli tak to myślę że nie musisz się martwić. Moja córeczka zawsze podczas jedzenia była spocona właśnie na skroniach (nie tylko ale przede wszystkim). Nie pamiętam już ile dokładnie dawałam wit D3, zawsze to było skonsultowane z lekarzem; ale pocenie na skroniach naszej córeczki nie miało z tym nic wspólnego. To po prostu wysiłek dziecka podczas jedzenia, tak powiedziała moja lekarka. Poza tym gdzieś chyba czytałam, dokładnie nie pamiętam. Karmiłam małą 25 miesięcy, i dopiero gdy ją odstawiłam to pocenie się skończyło. Pamiętam, że też wiele razy zachodziłam w głowę, czy wszystko w porządku, czemu ona sie tak poci, czy we właściwych ilościach podaję witaminę; dlatego też konsultowałam to z pediatrą.
    • Gość: AśkamamaWiki Re: pocenie główki IP: *.* 02.02.02, 12:52
      Odnośnie różnicy m. Vigantolem a Wit. D3 to wg mojej wiedzy Vigantol ma większą zawartość wit. w 1 kropli niż Wit. D3, dlatego z reguły podaje się dziecku mniej kropli Vigantolu niż wit. D3. Nie ma natomist różnicy w przyswajaniu. Mój pediatra przepisuje Vigantol.Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka