Dodaj do ulubionych

niemowlę - kupki

IP: *.* 20.02.02, 18:27
Kochane mamy!Moja 3 miesięczna Kajka od początku miała problemy z wypróżnianiem. Kupki robiła z trudem co 2-3 dni. Na ogół trzeba było jej pomagac - czopkiem lub termometrem. Po 1,5 miesiaca sytuacja unormowała się na tyle, że zaczęła je robić zupełnie sama raz na dzień, bez dużego wysiłku.Od dwóch tygodni jednak znowu wróciło "stare" czekamy na kupę 2-3 dni i znowu trzeba na ogół pomagać. Widać też, że Kaja się męczy brakiem wypróżnienia. Czy może któraś z Was miała takie problemy? Może macie jakieś sposoby, jak sobie z tym poradzić. Lekarze są bezradni. Jedyne, co radzą, to herbatka z kopru. Podaję ją, ale bez efektu. Nie licząc tego, że Kaja woli czasem herbatę niż cycka.POMOCY!pozdrawiamKasia mama Kai
Obserwuj wątek
    • Gość: mika Re: niemowlę - kupki IP: *.* 20.02.02, 19:35
      Kasia czy karmisz piersią???????????????
      • Gość: zaborek Re: niemowlę - kupki IP: *.* 20.02.02, 19:41
        Tak karmie tylko piersią.Kasia
        • Gość: zinedin Re: niemowlę - kupki IP: *.* 20.02.02, 21:57
          a własnie i chyba tu jest pies pogrzebany. Zacznij od swojej diety. Ty pij duzo herbatki koperkowej no i dieta.Uważaj na mleko, zwłaszcza tłuste. Magda
          • Gość: zaborek Re: niemowlę - kupki IP: *.* 20.02.02, 22:19
            Ja w ogóle nie jem produktów mlecznych, bo ujawniła sie skaza białkowa. mama Kai
    • Gość: Agachod Re: niemowlę - kupki IP: *.* 21.02.02, 12:31
      Droga Kasiu Mój 4-miesięczny Wojtuś cały czas ma ten problem, tylko u mnie wygląda to troszke inaczej. Przerwy w kupkach niewamy nawet 2-tygodniowe. Dzidziulek jest na ogół spokojny ale ja mimo wszystko sie martwię. Pani doktor przepisała mam czopki i teraz bez czopka ani rusz. Obawiam sie o uzależnienie. Nie wiem co robić :sarcastic: Agnieszka
    • Gość: Alka Re: niemowlę - kupki IP: *.* 21.02.02, 12:40
      Rety! Dziewczyny, jeśli karmicie tylko piersią i dbacie o dietę to może Wasze bąble taki mją urok? Moja Zuźka robiła qpkę raz na 7-10 dni. I to było normalne. Po prostu ten typ tak ma. A dla spokoju ducha polecam masażyk brzuszka:Masaż:1. głaskamy mały brzuszek z góry na dół 6 razy leciuteńko dociskając,2. dociskamy zgięte nóżki do brzusia na 6 sekund tyle ile się da – nic na siłę,3. chwytamy za stópki i delikatnie potrząsamy by rozluźnić,4. teraz głaski księżyc-słońce: od góry brzuszka w dół półkolem zgodnie z ruchem wskazówek zegara (to księżyc), drugi głask od góry w dół i od dołu do góry – pełny okrąg również zgodnie z ruchem wskazówek zegara; powtórzyć 6 razy,5. jak w pkt. 2,6. jak w pkt. 3.Punkty od 1 do 6 powtarzamy 2-4 razy, przynajmniej 20 minut po jedzeniu.I odstawcie te czopki i inne tym podobne. Pozdr. :hello:
      • Gość: zaborek Re: niemowlę - kupki IP: *.* 21.02.02, 22:31
        Alino!Dzięki za "przepis" na masaż.Poczułam się jednak nieco zestrofowana przez Ciebie. Gdyby Kai nie przeszkadzało nierobienie kupki, to i ja nie robiłabym z tego problemu. Ona się męczy - stęka, wierci, nadyma, kręci przy jedzeniu. Im dłużej to trwa tym gorzej. Chcę jej po prostu pomóc. Być moze inne dzieci nie mają takich objawów. Kaja jak się już wypróżni jest dużo spokojniejsza i bardziej pogodna. Więc sądze, że to jednak jej przeszkadza.Dziękuje za wszystkie rady i sugestie. Pozdrawiam wszystkie mamy i ich pociechy.Kasia
        • Gość: Alka Re: niemowlę - kupki IP: *.* 22.02.02, 09:12
          Oj! Nie tak to miało zabrzmieć. Przpraszam :jap: Moja Kruszynka też miała takie, nazwałabym to, etapy: po qpce - radosna jak wróbelek, potem coraz mniej i też miałam wrażenie, że jej to przeszkadza a w dniu, w którym była qpka to od rana stękała, czerwieniła się, zaciskała piąstki, aby w końcu pod wieczór osiągnąć cel :crazy:. I od początku. I trzeba sie do tego przyzwyczaić, bo mojaj Małej tak zostało. Teraz qpka jest co drugi dzień a etapy zostały, tyle że krótsze :lol:
    • Gość: Grażyna Re: niemowlę - kupki IP: *.* 21.02.02, 14:23
      Mój mały miał podobnie.Na początku dostawał debridat(2x2ml) . Jak przeszły mu kolki i zaczął robić kupy normalnie odstawiłam.Teraz robi kupy raz na 2 lub 3 dni albo 3 w jedewn dzień . Jeśli dziecko sie nie mę czy jest zadowolone a wypróżnia się tak żadko przy karmieniu piersią to normalne i się nie martw. Moje starsze dziecko robiło kupy od 3 do 5 razy dziennie a mały jest leń jak to facet. Zastanawiam sie nad zmiana diety tzn. np. więcej kaszy, wydaje mi się że może pomóc .Nie martw się na zapas. W odwodzie mam debridat przy jakimś ostrym stanie. Czopków nie podaje ani termometru.Pozdrawiam
    • Gość: Joaska Re: niemowlę - kupki IP: *.* 22.02.02, 16:28
      Moja mamla ma 11 miesiecy...nadal karmie piersia...oczywiscie..dodaje juz normalnego jedzonka do jej jadlospisu...ale od samego pocztaku ten moj maly Zwierzak.....potrafi zrobic 2 kupy dziennie....Nie wspomne...ze trzeba wtedy o wiele czesciej zmienic..pieluche :))))))))wprowadzanie pokarmow stalych nie wplynelo na zmniejszenie ilosci kupek!!!Pozdrawiam Joaska
    • Gość: Joaska Re: niemowlę - kupki IP: *.* 22.02.02, 20:32
      a co oznacza kupa koloru zielonkawego...i o dziwnawym zapachu?????
      • Gość: kuraczek Re: niemowlę - kupki IP: *.* 23.02.02, 20:46
        Ja swoje też przeszłam w kupkowym temacie. Żadne masaże, herbatki czy też termometry nie pomagały. Czasem nawet czopki nie powodowały kupy. Wiem co czujesz, bo ja też nie mogłam patrzeć na wijacego się z bólu syna, usiłujacego się wypróżnić. Ja przestałam karmić piersia jak Antek miał trzy miesiące, a wcześniej dawałam raz cyca raz butlę. Po przetestowaniu wszystkich mlek na rynku (z żadnym skutkiem), trafiłam na Gerbera i kłopoty prawie się skończyły. Teraz Antek ma 4 miesiące (dziś!:))i pije soczki jabłkowe, ze skutkiem niemal natychmiastowym (kupa!). Jezeli nie chcesz jeszcze ich podawać, to sama jedz dużo jabłek lub pij soki. Trzymam kciuki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka