IP: *.* 17.04.02, 21:06
Mój 6 letni synek jest diagnozowany w kierunku celiakli.Czy to możliwe żeby przez tyle lat choroba ta nie dawała większych objawów. Poproszę o jakieś informacje o tej chorobie. Co to właściwie jest wiem, że jakieś zaburzenia w metaboliźmie. Proszę o wieści. dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Silije Re: Celiaklia IP: *.* 20.04.02, 19:35
      Co do pierwszego pytania to ostatnio ja - osoba 24-letnia byłam diagnozowana w kierunku celiakii przez badanie krwi na iga ema (nic nie wyszło, zdrowa jestem tylko chuda) ale z samego skierowania na badanie od gastroenterologa wynika, że w każdym wieku można podejrzewać tę chorobę, tylko chyba przebiega ciężej u najmłodszych. A jeśli chodzi o szczegóły to celiakia polega na nietolerowaniu przez organizm białka zawartego w zbożach - glutenu. Jest on nie tylko nie wchłaniany ale przede wszystkim uszkadza kosmki jelitowe, te które są odpowiedzialne za "zbieranie" składników z przewodu do obiegu. Wraz z ilością uszkodzonych kosmków zmniejsza się powierzchnia wchłaniania, co powoduje niedożywienie organizmu. A oprócz tego specyficzne biegunki i często wydęty brzuch. Leczenie to oczywiście zupełna eliminacja z diety glutenu i z taka dietą można żyć długo, spokojnie i zdrowo. Nie wiem czy o taką odpowiedź ci chodziło, czy cos jeszcze?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka