Dodaj do ulubionych

Czy warto robic USG?

IP: *.* 21.04.02, 19:05
Czesc mamy!Bede przyszla mama. Mam pytanie dla wszystkich mam. Czy warto robic USG? Czy to badanie nie szkodzi malenstwu i czy informacje ktore otrzymie po tym badaniu beda zgodne?(slyczalam ze zdarzaja sie przypadki blednych wynikow USG)Dzieki z gory za informacje Przyszla mamusia
Obserwuj wątek
    • Gość: joannaz Re: Czy warto robic USG? IP: *.* 22.04.02, 14:30
      Cześc Sylvia- po pierwsze gratulacje. Po drugie - oczywiście że warto. Standartowo robi się 3 krotne badanie. Nie słyszałam, żeby w takiej liczbie było szkodliwe. A czego można się dowiedzieć dzięki badaniu:- wielkość dzidziusia ( długość, waga, długość nóżki, obwód głowy)- ułożenie w macicy- ilośc płynu owodniowego- budowa łóżyska- pewnie jeszcze wiele innych medycznych spraw ale też płeć ( jeśli rodzice chcą ją znać przedurodzeniem)budowę organów wewnętrzych itp itd.Ale nade wszystko po postu mozna popatrzeć na swoje dziecko. Jak żyje, jak macha rąćzkami, kopie, pływa, ssie paluszek. Przy pierwszym badaniu łzy leciały mi jak grochy.Lekarz dokonujący badania tylko kiwał że zrozumieniem, on takie łzy ogląda codzienie.Pozdrowienia :hello:Joannaz z ZofiąPS.teraz często badanie USG można nagrać na Video- super pamiątka dla dziecka ( do ewentualnego wykorzystania w celu udzielania odpowiedzi na pytania: "skąd się biora dzieci?"
    • Gość: olaserwicka Re: Czy warto robic USG? IP: *.* 22.04.02, 18:30
      Nie tylko warto, ale wręcz trzeba, nie ma żadnych doniesień, żeby badania te szkodziły dziecku,a ich znaczenie jest ogromne.Lekarz widzi,czy płód rozwija się prawidłowo, a w przypadku niprawidłowości jest szansa na wcześniejszą interwencję.
    • Gość: AneczkaG Re: Czy warto robic USG? - TRZEBA IP: *.* 23.04.02, 19:47
      Cześć przyszła mamusiu!A nie chcesz się dowiedzieć, jak wygląda dzidziuś? Czy ma łapki i nóżki na swoim miejscu? Fakt, błędy się zdarzają, ale nie tak często, jak by się mogło wydawać po kilku głośnych aferach. Biegnij szybciutko zobaczyć swoje maleństwo.Aneczka
      • Gość: magdako Re: Czy warto robic USG? - TRZEBA IP: *.* 24.04.02, 10:25
        też uważam , że jest to obowiązkiem każdej przyszłej mamy, USG nie szkodzi, przeciwnie: może pomóć a nawet uratować życie dzidziusia, a już na pewno jego zdrowie, jeśli , nie daj boże, coś jest nie tak; dizgnostyka prenatalna jest nieoceniona - nie rezygnuj z niej !!!!!a poza tym, co za radość, widzieć swoje dziecko zanim się urodzi !!! :) :) :)pozdrawiammagda
    • Gość: franticho Re: Czy warto robic USG? IP: *.* 25.04.02, 11:03
      Trzeba, bezwzględnie,a najlepiej, jeśli w 20 tyg. ciąży zrobisz genetyczne USG, zeby wykluczuć wadę serca i inne genetyczne ptzypadłości, które można leczyć już podczas ciąży, a nie wykryte mogą się skończyć tragicznie...Ja miałam w ciązy takie USG i jeszcze 5 normalnych.I cieszę się, bo byłam spokojna o synka, który urodził się zdrowiutki.Życzę zdrowia i spokoju...marta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka