Dodaj do ulubionych

"Latająca" główka

IP: *.* 14.05.02, 20:20
Czy ktoś wie, jaka jest przyczyna kręcenia główką przez nienowlaka, gdy jest przed zaśnięciem lub gdy obudzi sie na chwilę. Nie mogę sie na takie zachowanie patrzeć, bo mi łzy się kręcą, a lekarze nie wiedzą dlaczego tak mój skarbek rzuca główką na boki, często bardzo szybko. Staram nie latać z dzieckiem po przychodniach i poradniach, bo być może jest to na tle nerwowym i potrzebny jest jej spokój, bardzo jest wyczulona na ostrzejsze, nagłe hałasy, ma problemy z zasypianiem, strasznie rzuca też nózkami (podnosi do góry i za moment mocno w dół waląc piętkami).prosze o jakieś info,Pozdrawiam,Fasolcia
Obserwuj wątek
    • Gość: Zużka Re: "Latająca" główka IP: *.* 14.05.02, 22:32
      Hej, nie martw się mój synek zachwuje się tak samo - wszystkie objawy które wymieniłaś świadczą o tym ,że Twoja malutka jest wrażliwym dzieckiem.O kręceniu główką czytałam ostatnio w jakiejś fachowej prasie ,że to jeden z odruchów, które dziecko ma w pamięci z okresu przebywania w brzuszku i takim kręceniem próbuje samo się uspokajać.Pozdrawiamy Zużka i Kubuś
    • Gość: kasiap. Re: "Lataja˛ca" g?ówka IP: *.* 15.05.02, 09:52
      Moj Alus zachowuje sie dokladnie tak samo, teraz przeszlo mu to krecenie glowka (chyba wyrosl - ma juz ponad 2 lata), ale walenie nogami zostalo. Mowilam o tym lekarzowi: po prostu wrazliwe, pobudliwe dziecko. U mojego dziecka nadpobudliwosc jest jeszcze najprawdopodobniej spowodowana alergia.Wiec nic sie nie martw. Masz po prostu wrazliwca.Kaska
    • Gość: slowik Re: "Latająca" główka IP: *.* 16.05.02, 13:44
      Moj chlopczyk, mial troszke inny problem. Caly czas trzymal glowke z jednej strony. Poszlismy wiec do neurologa, pani doktor po obejrzeniu , skierowla go na rehabilitacje (mteoda Vojty), dostal rowniez skierownie na USG mozgu. Niechce twierdzic ze twojemu dziecku cos dolega, ale skoro Cie to martwi, to lepiej zbadac dziecko i niemyslec ze jest cos zle. Lekarz powiedzial nam ze ewentualna rehabilitacje lepiej jest rozpoczac wczesniej niz pozniej. Przynosi lepsze rezultaty i jest skuteczniejsza.
    • Gość: Fasolinka Re: "Latająca" główka IP: *.* 16.05.02, 14:49
      Dzięki Wam za odzew, prawdopodobnie pójdę na badanko do neurologa,tylko Maluch musi sie trochę uspokoic po szczepieniach, ale wczoraj w końcu doczytałam się, że takie objawy występują przy niedoborze cynku i magnezu. Ma to sens, bo magnez jest na uspokojenie. Dlatego z wiekiem może to zanikać, bo dziecko ma coraz bardziej urozmaicone menu. Wiem z kolei, że cynk chemiczny jest zwykłą trucizną, jest metalem ciężkim i szkoda wątroby. Ciekawe, w czym zjadliwym (warzywa, owoce, itd)są te pierwiastki?Nie wiem, czy takie zachowanie może dziecko uspokoić, bo machanie głową z boku na bok w takim tempie jest dość zastanawiające, i choć dziecko jest inne niż dorosły człowiek, to spróbujcie położyć się na plecach i szybko pokręcić głową, nic przyjemnego.Pozdrawiam, Fasolcia
    • Gość: Marina Re: "Latająca" główka IP: *.* 16.05.02, 18:41
      Jest to nawyk uspokojajacy dziecko.Inne maluchy np biora sie za kciuk ,niektore przykrywaja sobie glowke pieluszka,itp .Wyczytalam to przed laty kiedy corka zachowywala sie tak przed latyZachowanie to minelo po ok 2 miesiacach.M
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka