medzik9 26.11.06, 20:38 Moja córka jest po operacji zespołu Fallota chciałabym się dowiedzieć jakie powinna mieć ograniczenia w codziennym życiu i na co muszę zwracać uwagę? Czy to prawda że dzieci z wrodzonymi wadami serca bardziej się pocą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jasama3 Re: Zespół Fallota 27.11.06, 11:25 moja córka jest 7 miesięcy po operacji fallota i nie wprowadzałam jej żadnych ograniczeń nie zauważyłam również u niej jakiejś wzmożonej potliwości Odpowiedz Link Zgłoś
emi_lubin Re: Zespół Fallota 27.11.06, 18:24 Moj synek tez jest po operacji fallota. Nam pani doktor tez powiedziala ze jak na razie zadnych ograniczen. Seba szaleje i nie wiedze po nim zeby odczuwal z tego powodu jakies zmecznie. Mam nadzieje ze tak bedzie dalej. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
basikrzy Re: Zespół Fallota 27.11.06, 12:30 nam lekarz powiedział: "proszę dziecka nie ograniczać, jeśli będziecie go chować jak kalekę, to wyrośnie na kalekę", dzieci same sobie najlepiej regulują zakres i dawki ruchu, wysiłku, a wzmożone pocenie - sądzę, że występuje przy wzmożonym wysiłku i osłabieniu organizmu, co w pewnych warunkach spotyka nasze dzieci, więc się pocą, ale nadmierna potliwość nie musi być regułą, pozdrawiamy małe serduszko Odpowiedz Link Zgłoś
marzena19721 Re: Zespół Fallota 27.11.06, 21:56 Mój synek też ma Fallota(ma 6 lat), do czasu zanim miał operację na otwartym serduszku i krótko po niej też się pocił.Teraz pocenie ustąpiło,ale dzieci z Fallotem często mają zespół Di Georga i to pocenie się można też jemu przypisać.Jesteśmy zatroskane bo nasze dzieci są poważnie chore,czekamy na operację,może cud ,gdy już lekarz nam powie,że najgorsze za nami ,okazuje się ,że to nie koniec problemów bo znów coś zauważyłyśmy ,że coś nie tak z naszymi pociechami.Ale uwierz mi ,że wszystko zwyciężysz dla dobra Twojego Dziecka... Odpowiedz Link Zgłoś
gonis1 Re: Zespół Fallota 28.11.06, 11:26 Moja córka Pola /Fallot/ dziś ma 6 lat, chodzi do zerówki. Rozwija się dobrze. Starałam się jej nie ograniczać, ale cału czas myślę o tym żeby nie wykonywała dużego wysiłku np.wyścigi czy długa jazda na rowerze. Pola wie,że ma naprawione serce i jeżeli jest zmęczona ma odpocząć. Część dnia jest w przedszkolu, a wkrótce będzie w szkole i nie mam kontroli, więc zostaje mi wiara, iż moje dziecko nauczy się dbać samo o siebie. Mam nadzieję, że wyważone rozmowy na temat jej zdrowia pomogą jej. Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
wiola2006 Re: Zespół Fallota 05.12.06, 13:31 Witam mam 17 lat i daawno temu (15 lat juz minelo) miałam operacje na otwartym sercu z powodu tetralogii fallota. w swoim czasie mialam troche ograniczen. nie byly one duze. zawsze bylam bardzo ruchliwa i rodzice nie ograniczali mojej aktywnosci. ale np kiedy bylam w zerowce, jaka chyba jedyna osoba nie chodzilam na nauke plywania. zwiazane to byl oz tym, ze w wodzie b. szybko robilam sie sina. dlatego kapiele w morzu tez mialam ograniczone. za zgoda kardiologa jezdzilam na rowerze, ale raczej na krotkie przejazdki, nie moglam tak jak moje rodzenstwo isc na kurs tanca. teraz co prawda nie cwicze na wf-ie, ale uprawiam sporty. codziennie biegam,plywam raz w tygodniu, uprawiam joge, a gdy jest cieplo, jezdze na rowerze. sama wiem ile moge sie meczyc i kiedy musze odpoczac. nie przemeczam sie, ale wiem, ze gdybym w ogole sie nie ruszala, to tez nie byloby dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
juija Re: Zespół Fallota 06.12.06, 19:50 Witaj! Nasz Mateusz ToF(4 i pół roku; w 7 miesiącu całkowita korekcja wady) nie ma żadnych ograniczeń. Pozwalamy mu na wszystko i czasami jest naprawdę zmęczony. Nasza pani kardiolog zawsze mówiła że nie trzeba ograniczać mu ruchu. Mateusz chodzi normalnie do przedszkola, co tydzień na basen, gdy jest ciepło szaleje na rowerze, gra w piłkę, a zimą znów wybieramy się na narty. Na kontrolach jest wszystko ok, więc nie chcemy się martwić na zapas POzdrawiam Judyta i Jacek (rodzice Mateusza ToF) Odpowiedz Link Zgłoś