Dodaj do ulubionych

Wysypka u noworodka

IP: *.* 25.06.02, 17:50
Mój 10 dniowy synek pokryty jest drobiniutkimi czerwonymi krosteczkami - prawdopodobnie reakcja na proszek do prania (myślałam, że Lovela go nie uczuli...). Czy znacie jakąś metodę na tę przypadłość, w czym kąpać maluszka itp??? Mam wrażenie, że biedulka bardzo się męczy - zrobił się bardzo niespokojny i płaczliwy...Pomocy!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: MIM Re: Wysypka u noworodka IP: *.* 25.06.02, 19:51
      Witaj !Można spróbować kąpieli w krochmalu. A co do proszku - moją młodszą Marysię wysypuje po każdym proszku oprócz Jelpa. Jednak każde dziecko reagule inaczej. Może powinnaś spróbować prania w płatkach mydlanych ?PozdrowieniaIza
      • Gość: AniaB# Re: Wysypka u noworodka IP: *.* 25.06.02, 21:13
        Mnie położna zalecała dla dziecka kapiel w nadmanganienie potasu. Do nabycia w aptece. Łagodzi podrażnienia skóry. U nas pomogło.
    • Gość: Milka Re: Wysypka u noworodka IP: *.* 26.06.02, 10:22
      Cześć,mam pieciomiesięczną córeczkę, która już w szpitalu na drugi dzień po porodzie dostała wysypki. Pediatrzy nie bardzo wiedzieli co to jest czy to wysypka kontaktowa, hormonalna lub jeszcze coś innego. Mała dostała wapno, zmieniłam jej ciuszki na domowe prane w Jelpie i trochę się poprawiło. Po powrocie do domu wszystko znowu wróciło. Wysypka najmocniej wystepowała na buzi, głowie i za uszkami, na brzuszku i w zgięciach było jej niewiele. Też miałam wrażenie, że małej przeszkadza, bo była bardzo niespokojna i wydawało mi się, że ją swędzi. Oglądało ją dwóch pediatrów i obydwaj stwierdzili, że wygląda to im na wyprysk kontaktowy. Pierwszą rzeczą, którą zrobiłam to wyprałam wszystkie nasze rzeczy, pościel, narzutę na łóżko w Jelpie. Trochę się poprawiło, ale nie do końca. Wtedy porosiłam jeszcze jednego pediatrę o radę. On też skłaniał się do tego, że jest to wyprysk kontaktowy, ale lekko nadkażony i dlatego przypisał nam płyn sterydowy LACOID, którym smarowałam wysypkę przez trzy dni 2x dziennie. Jest to co prawda steryd ale nalłagodniejszy z wystepujących na rynku. Rzeczywiście bardzo ładnie wyleczył nam te wypryski i od tej pory mamy spokój. Nawet zaczełam już prać nasze rzeczy w normalnym proszku (Jelp jest łagodny, ale niestety mało skuteczny przy normalnych plamach). Skóra takiego maluszka jak Twój jest jeszcze bardzo delikatna, w miarę upływu czasu coraz bardziej się uodparnia więc myślę, że i wy sobie poradzicie z tym problemem.Życzę powodzeniaBaśka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka