Dodaj do ulubionych

Zatwardzenie

IP: *.* 26.06.02, 11:07
To jeszce raz ja. Ostatnio mój synek ma strasze problemy ze zrobieniem kupki i nie wiem co mam robić. Czopki nie pomagają, podobnie jak zwiększone ilości picia. Lekarz stwierdził, że to może być wynik alergii. Najgosze są noce, bo mały się męczy i płacze cały czas, a w rezultacie nosimy go na rękach ( a przy 10 kilogramach to nie takie łatwe). Może znacie jakieś domowe sposoby, które pomogą przy wypróżnianiu?
Obserwuj wątek
    • Gość: Anna72 Re: Zatwardzenie IP: *.* 26.06.02, 13:04
      Domowe sposoby: płatki owsiane, jogurty, śliwki, jabłka, dużo owoców i jarzyn, mniej mleka zwłaszcza tego w proszku, jeśli takie dziecko pije. "Dotłuszczać" zupki masłem lub oliwą z oliwek. :hello: Anka.
      • Gość: Anna72 Re: Zatwardzenie IP: *.* 26.06.02, 13:10
        I nie dawać ryżu i kaszek ryżowych.
    • Gość: franciszek Re: Zatwardzenie IP: *.* 26.06.02, 18:03
      Bardzo skuteczny jest taki specjalny olej , ktory sie dodaje do jedzenia,ilosc w zaleznosci od wieku dziecka- lyzka stolowa dla dwulatka, on jest nietrawony, a bardzo pomaga kupce wyjsc. Mozna go kupic w aptece, ale trzeba dluzej uzywac, nie jednorazowo. A czopki na dluzsza mete sa bardzo niewskazane, bo problem bedzie nawracac.I duzo soku z suszonych sliwek albo kompotu do picia, rumianek tez podobno dziala wspomagajaco, ale to tylko slyszalam . Pozdrawiam Kasia
    • Gość: Magdalena_mama_Gaby Re: Zatwardzenie - przyczyny!!! IP: *.* 27.06.02, 08:11
      A jakie mogą być przyczyny zatwardzenia? Gaba /20m/ czasami miewa takie przypadłości.Nawet teraz zażywając antybiotyki powinna mieć bardziej luźną kupkę - a tymczasem mała płacze, pręży się i czerwieni... i nic. Magda :hello:
      • Gość: franciszek Re: Zatwardzenie - przyczyny!!! IP: *.* 28.06.02, 06:23
        Moja Julia ( 23m )miala zatwardzenie o podlozu psychicznym, bardzo przezywala robienie kupki, nie rozumiala dlaczego ona odplywa i do tego jeszcze przeprowadzalismy sie. Ale od poltora miesiaca nie ma juz problemu, sama sie upomina, zadna wpadka jak na razie sie nie zdarzyla, spedza spora chwile w ubikacji," czyta "gazety jak tata i stalo sie to pewnego rodzaju rytualem , jakos tak samoistnie.A zatwardzenie miala przez kilka tygodni. Kasia
    • Gość: adaj Re: Zatwardzenie IP: *.* 27.06.02, 11:50
      moja corka (2 latka) tez miala straszne problemy, po 2 dniach strasznie juz plakala, miala parcie bo ciagle wolala, ze chce nocnik, ale jej sie nie udawalo (dostala az hemoroidow). Pila jakies syropki wyproznieniowe, dieta, otreby jablka ... i nic. Teraz od ok. 2 miesiecy jest na proszkach homeopatycznych i naprawde sie sprawdzaja, nie narzeka na bol brzuszka, same zrobienie kupki nie jest tak strasznie uciazliwie jak to bylo wczesniej, a co najwazniejsze wyproznia sie prawie codziennie. Podajemy jej 2 razy dziennie oliwe z oliwek (koniecznie 1 tloczenie na zimno). A tak na marginesie, moze ktos zna sposob na hemoroidy u malych dzieci
    • Gość: brytnej Re: Zatwardzenie IP: *.* 27.06.02, 20:23
      Polecam sok śliwkowy Gerbera-naprawdę robi swoje-pozdrawiam-Basia
    • Gość: Anna72 Re: Zatwardzenie IP: *.* 27.06.02, 21:30
      No to ja znowu swoje... U nas najlepszą robotę robi Duphalac, ale już tyle razy o tym ględziłam, że się nie bedę powtarzać :sarcastic: bo mnie wreszcie znienawidzicie ;-). A przyczyny zatwardzeń są różne - od złej tolerancji pokarmów począwszy na wadach układu trawiennego kończąc. Magda, a czy Twoja Gaba bierze teraz wapno? Ono też podobno zatwardza. Daj jej lakcid, albo więcej jogurtów. :hello: Anka.
    • Gość: yas Re: Zatwardzenie IP: *.* 29.06.02, 14:04
      WitamSyn mojej przyjaciólki płakał jak miał robic kupkę. Bał się bólu i na siłę wstrzymywał ( 18 m-cy).Pomogły suszone sliwki namoczone i przetarte, podawane łyżeczka same + jabłka, surowe tarte. Do tego oczywiście dieta bogata w jogurty i gruboziarniste pieczywo. Nie wiem ile ma Twój synek i czy może już jeść takie rzeczy? Jaga
    • Gość: ROSZKOMARZENA Re: Zatwardzenie IP: *.* 29.06.02, 20:47
      CZEŚĆ, NA ZATWARDZENIA PODOBNO DOBRE SĄ BURACZKI GOTOWANE , KTÓRE ROZLUŻNIAJĄ STOLEC. POWODZENIA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka