Dodaj do ulubionych

Antybiotyk a biegunka

IP: *.* 06.08.02, 09:25
Witam Mam pytanie : czy wasze dzieci maiły biegunke przy podawaniu antybiotyku doustnie??Jasiu ( 10 mieś) mi tak zareagował :-((, zmieniałam antybiotyk, jest trochę lepiej ale nadal jest. Po lakcydzie ma jesze większą biegunkęsad pzw Olik
Obserwuj wątek
    • Gość: lea Re: Antybiotyk a biegunka IP: *.* 06.08.02, 19:59
      podaj mu smektę! A lakcid napewno nie ma na to wpływu wręcz odwrotnie.To, że się biegunka nasila jest wywołane tylko antybiotykiem. Mój synek reaguje tak na wszystkie antybiotyki i z biegunką potem walczymy jak tylko się da!!!podaj też jagody !trzymaj się pa lea
      • Gość: Małgosia.K Re: Antybiotyk a biegunka IP: *.* 06.08.02, 20:24
        Moja córka gdy ma biegunkę to daję jej gotowaną marchew zmiksowaną z wodą do picia tzw.marchwianka, :hap: można dodać do tego mleko. Pomaga jej lek Nifuroksazyd.:bounce: U nas smekta nic nie pomagała, więc musisz sama wypróbować. Można dawać też do picia suszone jagody.:benetton: Życzę dużo zdrówka ;)
      • Gość: elap Re: Antybiotyk a biegunka IP: *.* 06.08.02, 21:04
        Czesc. biegunka po antybiotyku bardzo często się zdarza. Moja Zosia miała tak po ceclorze który zreszta na nią nie działa. Jeśli zdecydujesz sie na podawanie smecty musisz to zrobić ok. godzine od podania antybiotyku gdyz smecta hamuje wchłaninie leku. Podawaj Lakcid bez obaw gdyż chroni przewód pokarmowy dziecka przed całkowitym wyjałowieniem przez antybiotyk. Możesz przy bardzo dużej biegunce podać Nifuroksazyd w zawiesinie ale nie wiem czy kupisz go bez recepty.Jest najbardziej skuteczny.Pozdrawiam i życze powrotu do zdrowia Ela iZosia
      • Gość: Olik Re: Antybiotyk a biegunka IP: *.* 06.08.02, 22:32
        Dzięki za info. Niestety Jas jest alergikiem i poza mlekiem nie może też marchewki :-(. Trochę zadziałała smekta, ale jak tak dalej pójdzie to będzie miał zmieniony antyniotyk na domięśnowo :-(Mam nadzieje, że nie, Zobaczymy jutro.....pzw Olik
    • Gość: Monika_W Re: Antybiotyk a biegunka IP: *.* 06.08.02, 21:21
      Moment moment .. nifuroksazyd to nie soczek ....od poczatku:- lakcid - spokojnie moze zwiekszac biegunke, bo bakterie sa hodowane na mleku, jesli synek ma alergie na mleko lub pochodne to moze byc taki skutek- marchwianka ok i wszystko co z marchwia zwiazane, np sprobuj dodac do kleiku ryzowego na wodzie (odstaw mleko modyfikowane) marchewke np. Gerbera, + przepajanie soczkiem marchewkowym + zupa marchewkowa na obiad itp.- odstaw na razie wszelkie swieze owoce i wstrzymaj sie z wprowadzaniem nowosci do diety- trilac - to rowniez bakterie jak lakcid, tyle, ze hodowane bodajze na kurzym bialku, sprobuj zamienic- w aptece mozna kupic gotowy kleik ryzowo-marchewkowy, bedacy preparatem szybkiego reagowania o nazwie OTS 200 (HIPP), powinien szybko pomoc- co do wspomnianego nifuroksazydu - Twoj synek i tak ma "wybita" flore bakteryjna antybitykiem, dobijanie go kolejnym "trucicielem" nie wydaje mi sie byc wskazane, ze nie wspomne o mozliwych interakcjach pomiedzy tymi lekami, poza tym na szczescie nie jest do dostania bez recepty;pozdrawiam
      • Gość: Iwona_P Re: Antybiotyk a biegunka IP: *.* 07.08.02, 16:22
        Hej Nifuroksazyd jest na receptę. Możesz podać Enterol 3 razy pół saszetki. Antybiotyk, jeśli będzie konieczne podajcie domięśniowo.
      • Gość: Yoanka Re: Antybiotyk a biegunka IP: *.* 09.08.02, 01:40
        Nie wiem jak lakcid, ale trillac w swoim składzie zawiera mleko w proszku - sprawdziłam. U mojego dziecka trillac tylko pogarsza biegunki :-((Jest jeszcze lek o nazwie LACTOBIF - probiotyk, nie zawierający mleka a tylko żywe kultury bakterii, zalecany dla niemowląt - może to by mu pomogło.Czasem, jeśli biegunki nie ustępują, to trzeba zrezygnowac całkowicie z podawania antybiotyku. Czasem zamiast poprawy, jest widoczne tylko pogorszenie stanu zdrowia dziecka - biegunki działają wyniszczająco i później bardzo trudno jest przywrócić prawidłową florę bakteryjną jelit.pozdr, Joanka
    • Gość: ez Re: Antybiotyk a biegunka IP: *.* 12.08.02, 13:34
      Biegunka to alergia na antybiotyk, szczególnie dotyczy to antybiotyków z tej grupy co penicylina (np. przy anginie). Dziecko mojej siostry miało i musiała zmienić z nastepnym było to samo. Koszmar. Życzę szybkiego końca choroby i może pomogą jagódki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka