Gość: eMaćka IP: *.* 28.08.02, 07:15 witam,Czy któraś z Was stosuje tabletki antykoncepcyjne dla karmiących CERAZETTE?? Jestem 2,5 mies. po porodzie i karmię.Od kiedy można zacząć je przyjmować?Pozdrawiam, Maćka-mama Julki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: INES Re: Cerazette IP: *.* 28.08.02, 08:04 ja chciałam zaczac brać, ale mój lekarz mi nie polecił.Ponieważ nie może dac mi gwarancji że do mleka nie przedostaną się hormony i w jakiś sposób nie zaszkodzą dziecku.Mówił że sam pytał i przedstawicieli i producentów czy dadzą gwarancję 100% że hormony nie wnikną do mleka i kieds się nie odbija na zdrowiu dzieciaka, niestety nie dali.Więc ja nie zaryzykowałam.Powiedział, że gdybym karmiła dziewczynkę to może jeszcze jak bym bardzo nalegała to by się zgodził bo to hormon żeński ale na pewno nie jak karmię chłopca.Także to jest na tyle z czym ja się spotkałam, myslę zę każdy lekarz innaczej podchodzi do nowości.Ja wolałam nie ryzykować ze względu na zdrowie dziecka, w koncu moja wygoda jest w tym momencie mniej wazna.A można naprawdę zabezpieczać się inaczej i skutecznie, zresztą pigułki tez nie dają 100 % gwarancji.Pozdrawiam Aga i Kuba spiący Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zula Re: Cerazette IP: *.* 28.08.02, 09:11 Ja przyjmuje je własnie od tygodnia. Długo sie zastanawiałam jaka forme antykoncepcji wybrać i zasiegałam wielu rad. Odradzono mi Depa-Poverę a polecano kilkakrotnie właśnie cerazette. Zdecydowałam sie na nie ale jak przeczytałam poprzedni post to sie zastanawiam. Karmię dziewczynkę ale i tak nie chcę żeby truła sie hormonami. Ale z drugiej strony nie dopusciliby leku gdyby miał zły wpływ na dziecko. Tym bardziej, że jest reklamowany jako tabletki dla karmiących matek. Poczytaj na stroniehttp://www.kobiety.org/cerazette_kob1.htmlTam piszą że ten lek od lat jest szeroko stosowany na Zachodzie.To chyba najlepszy teraz środek na naszym rynku.pozdrawiam W sumie trudno podjąć decyzję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdako Re: Cerazette IP: *.* 28.08.02, 11:02 ja kończę właśnie pierwsze opakowanie i jestem bardzo zadowolona, nie mam zadnych plamień ani innych skutków ubocznych, czuję się bardzo dobrze, moja prawie trzymiesięczna córeczka również, ilość pokarmu nie zmieniła sięjeśli nie chcesz być zaskoczona kolejnym dzidziusiem - spróbujmimo że nie ma antykoncepcji skutecznej w 100 % to jednak pigułka jest najpewniejszaa ilu lekarzy to tyle poglądów, są i tacy, którzy są przeciwnikami pigułek wogóle i nie przepiszą ich żadnej pacjentcewybór należy do ciebiepozdrawiam serdeczniemagda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyska_ Re: Cerazette - do mam "zachodnich" IP: *.* 19.11.02, 23:44 Wracam z tym tematem, bo ciągle nurtuje mnie pytanie czy na pewno bezpieczny. Chodzi mi po głowie w końcu jakaś antykoncepcja, coś wygodnego dla nas - rodziców, ale przede wszystkim BEZPIECZNEGO dla naszego 5 miesięcznego syneczka. Napiszcie mi więc drogie mamy, czy faktycznie w tych bardziej cywilizowanych krajach stosuje się Cerazette od dawna i jakie podejście mają do tego lekarze i w ogóle co jeszcze wiecie na ten temat. Mamy "tutejsze" też dorzuccie, co Wasi lekarze na ten temat mówią, a ja pogłówkuję i może uda mi się jakiś mądry wniosek wyciągnąć (albo raczej przyjdzie oszaleć ). Z góry dzięki za wszelkie infoHisteryczka - Dyśka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolinak-s Re: Cerazette - do mam "zachodnich" IP: *.* 20.11.02, 00:12 Co prawda sama nie biore, bo jak jeszcze karmilam to Cerazette nie bylo na rynku, ale mam mame ginekologa, ktora zapisuje te tabletki swoim karmiacym pacjetkm (w tym moim przyjaciolkom) i jak na razie wszystkie procz jednej sa super zadowolone. Ta jedna przed ciaza tez nie tolerowala zadnej antykoncepcji hormonalnej, wiec dziwne nie jest, ze zle sie po tym czula. Mysle, ze nie powinnyscie sie bac.A co do 100% gwarancji, to zaden producent leku nigdy nie daje 100% gwarancji na nic bo to jest proszenie sie o proces sadowy, wiec o tym nie zapominajcie slysszac, ze 100% gwarancji nie ma. ( A przy okazji, gdyby dzis ktos probowalby zarejestrowac na liscie lekow aspiryne, toby mu sie nie udalo - tyle ma skutkow ubocznych, a wszyscy jej uzywamy, wiec nie dajmy sie zwariowac)Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnetaLelonek Re: Cerazette IP: *.* 20.11.02, 10:21 Ja karmię córczke juz 3 m-ce a cerazette stosuje od 2 m-cy jak narazie czuję sie nieżle. Po 10 dnaich stosowania dostałam lekkich plamień trwających 3 dni, ale naszczescie juz sie to nie powtórzyło .Cerazette mozesz zacząć brac w dowolnej chwili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilka Re: Cerazette IP: *.* 20.11.02, 10:27 Ja używam Cerazette od miesiąca, jutro zaczynam drugie opakowanie. Długo się wahałam zanim się zdecydowałam na tą formę antykoncepcji. Jednak spirala mnie jakoś nie przekonuje, Depo-Proverę lekarz mi odradził, więc pozostały te tabletki. Ogólnie jestem zadowolona, miałam co prawda 4 dni plamienia, ale samopoczucie dobre, apetyt nie wzrósł. Synek mój też dobrze to znosi, tzn. nie zauważyłam jakiś zmian u niego. Te tabletki można stosować od 6 tygodnia po porodzie, jednak ja zaczęłam jak mój bączek skończył rok. Odpowiedz Link Zgłoś