carterka 07.12.06, 12:02 Witam! Lekarze przepisują nam Eurespal przy każdej chorobie, jednak moim zdaniem on chyba już nie działa na moje dziecko. Czy jest jakiś zamiennik tego leku? Możecie coś polecić? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga-ka Re: Zamiennik Eurespalu? 07.12.06, 12:56 NIe wiem czy jest zamiennikiem w sensie składu ale ma podobne działanie tzn zmniejsza obrzęk itp. Mam na myśli ACTITRIN. Nie wiem czy dobrze napisałam. Lekarka dała coś takiego kiedy po raz kolejny odmówiłam recepty na eurespal. U mojego syna dobrze się też sprawdził KETOTIFEN, ale to lek antyalegriczny więc działa na zmniejszenie obrzęku błon śluzowych (czasami na katar lekarze przepisują ZYRTEC - podobna zasada działania). Wydaje mi się że to lekarz powinien się zastanawaić nad zamiennikiem leku, który nie działa na pacjenta a nie pacjent Eurespalu konsekwentnie odmawiam już od ok 2 lat. A pani doktor konsekwentnie to proponuje. Dopiero na moją prośbę "wysila mózgownicę" i przepisuje coś innego. Tak to już jest, że kiedy jakiś lek jest modny to wszędzie i wszystkim go wciskają. Czasami lekarka przepsiuje mi lek robiony, ktorego składniki mają odpowiednie działanie. Ma swój magiczny kajecik, w którym ma spisane receptury i czasami uda jej się coś wybrać stamtąd. Oczywiście wszystko zależy od choroby. Ale generalnie jestem zadowolona z tych leków robionych. Zawsze jakoś uda jej się odpowiednio dobrać. U lekarza proponuję odmówić eurespalu bo nie działa i na lekarza zwalić odpowiedzialność za wypisanie prawidłowej recepty. "Panie doktorze pan fachowiec, na pewno coś pan wymyśli... itp" CHociaż z niektórymi baranami trudno się dogadać. Pozdrawiam. I życzę zdrowia. AGA Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 Re: Zamiennik Eurespalu? 07.12.06, 13:24 eurespal nie doczekał sie jeszcze zamiennika tzn.leku dla dzieci i dorosłych który hamuje stan zapalny w drogach oddechowych.Lek zaproponowany przez poprzedniczke jest do dostania bez recepty i mogą go brać dzieci w wieku od 7 lat ze względu na zawarta pseudoefydrynę,natomiast nie leczy on objawów zapalnych a jedynie zmniejsza przekrwienie i obrzęk błon sluzowych.Ja osobiście jako zamiennik eurespalu proponuje syrop z czosnku. Odpowiedz Link Zgłoś
aga-ka aaaaaaa jestem pod wrażeniem :) 07.12.06, 13:39 W związku z tym mam pytanie a nawet dwa: dlaczego na niektórych eurespal nie działa? Czy może działa ale nie widać Wg moich obserwacji nie skraca czasu choroby. Ale może ma wpływ na co innego np zmniejsza ryzyko rozwinięcia infekcji w bardziej zaawansowaną czy coś w tym stylu? I drugia sprawa: opowiedz o tym syropie Jeśli możesz Pozdrawiam.Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 Re: Zamiennik Eurespalu? 07.12.06, 13:54 najbardziej przerażajace w eurespalu jest to ,że nie tyle nie pomaga, co bardzo uczula(gdzies na forum jest cała debata o tym -stanach pobudzenia,dusznościach,kołataniach serca o wysypkach nie wspominając) Jego zastosowanie ma chyba sens podczas pierwszych zmian osłuchowych w górnych drogach oddechowych,później jeśli wydzieliny jest w nich za dużo ma to efekt odwrotny(rozkurcza oskrzela i śluz spływa wprost do płuc).Co do czosnku to tez nie można zwlekać jak infekcja rozejdzie sie na dobre,juz przy katarze,szczególnie gęstym trzeba od razu podawać( w wyszukiwarce mozna znależć wiele przepisów na syropek) Odpowiedz Link Zgłoś
eriga Re: Zamiennik Eurespalu? 07.12.06, 14:04 kurcze a ja właśnie podaje małemu eurespal. Poszłam z nim do lekarza bo utrzymywała mu się chrypa. Zajrzał w gardło stwierdził że krtań jest lekko czerwona. Po powrocie od lekarza dołaczył katar. Dziś juz chrypy nie ma ale katar gigant. Mam nie podawać już? Odpowiedz Link Zgłoś
bammbi Re: Zamiennik Eurespalu? 07.12.06, 14:09 EURESPAL nie ma zamiennika ! pytałam lekarza i w aptekach wiec to pewne Odpowiedz Link Zgłoś
bammbi Re: Zamiennik Eurespalu? 07.12.06, 14:14 czosnek ma NAJOSILNIEJSZE działanie antybiotyczne ze wszytkich naturalanych surowców - jest 100 % bezpieczny (nie dla noworodka) zawsze leczy, tylko dzieci nie chcą go przyjmować, winko czosnkowe (bez alkoholu oczywiście) sok z czosnku rozcieńczony i sam czosnek zawsze leczą, może to dłuzej trwać ale efekt będzie przy systematycznym spożyciu (tak jak antybiotyk co pare godzin!) infekcja zwalczona w ten sposób to trening dla organizmu i przeciwciała które się tak wytworzą są juz na cał e życie, oczywiście jeśli dziecko jest ciężko chore na szkarlatyne anginę albo jakąś chorbę zakazną to i czosnek niewiele pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 Re: Zamiennik Eurespalu? 07.12.06, 14:19 a dla tych maluchów(od 3 roku życia),którzy za nic w świecie nie chcą czosnku ze względu na smak lub zapach jest w aptece ALI-BABY. Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 Re: Zamiennik Eurespalu? 07.12.06, 14:10 www.forumginekologiczne.pl/forum/vt,41,235,3638 Odpowiedz Link Zgłoś
piotrzz Re: Zamiennik Eurespalu? 07.12.06, 17:28 Mi pewien mądry lekarz którego bardzo cenię powiedział że eurespal działa na ośrodkowy układ nerwowy i wywołuje różne dziwne skutki np. moja córka jest po nim jakaś taka otumaniona to znów pobudzona - poprostu "dziwna". Kazał mi o tym leku najlepiej zapomnieć ale dodał że niektóre dzieci zupełnie dobrze go znoszą. Więc starszej córce już go nie podaję choć za każdym razem lekarze mi go proponują w pierwszej kolejności Odpowiedz Link Zgłoś
juli5 Re: Zamiennik Eurespalu? 07.12.06, 17:40 mi w aptece sprzedano zamiennik PNEUMOREL Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 Re: Zamiennik Eurespalu? 07.12.06, 17:55 juli5 napisała: > mi w aptece sprzedano zamiennik PNEUMOREL szczyrknaszemiasto.wp.pl/wydarzenia/673620.html Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 Re: Zamiennik Eurespalu? 07.12.06, 17:58 omamamia1 napisała: > juli5 napisała: > > > mi w aptece sprzedano zamiennik PNEUMOREL > szczyrknaszemiasto.wp.pl/wydarzenia/673620.html sorki szczyrk.naszemiasto.wp.pl/wydarzenia/673620.html Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: Zamiennik Eurespalu? 07.12.06, 17:46 zamiennika NIE MA, my dostaliśmy kiedyś Sinupret bo moje dziecko i tak nie weźmie do ust żadnego syropu, a ten ziołowy jest także w tabletkach, ale to nie jest odpowiednik. Odpowiedz Link Zgłoś
carterka Re: Zamiennik Eurespalu? 07.12.06, 17:55 Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi . Przynajmniej następnym razem u lekarza (mam nadzieję, że to będzie za baaardzo długi czas) będę coś nie coś wiedzieć na ten temat; poproszę o coś innego i nie dam się zbyć . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joanmiro Re: Zamiennik Eurespalu? 07.12.06, 22:40 nie ma zamiennika!!! a poza tym w wielu przypadkach to nie działa, a poza tym często jest źle tolerowane. PO PROSTU ZDECYDOWANIE ODMAWIAJ. Odpowiedz Link Zgłoś