IP: *.* 17.10.02, 19:16
Witam wszystkie mamy, i z góry dziękuję za odpowiedż. Jestem mamą 17 miesięcznej Wiktorii którą nadal karmię piersią stąd mój wybór padł na Cezarette. Przyjmuje tablete regularnie tzn. codziennie prawie o tej samej porze najdłuższy poślizg trwał do 15 minut.Moje pytanie to jaką macie pewnośc,że te tabletki dają Wam pewność,że nie jesteście w ciąży skoro miesiączka się nie pojawia albo krwawienie jest bardzo skąpe. I jeszcze jedno czy istotny dla tych tabletek tzn. dla właściwego wchłoniecia się preparatu jest to czym go popijacie i w jakiej ilości. W ulotce pisze,że powinna to być woda ja popijam herbatą, sokiem,kawą ( Inka ) czy to ważne?. Czy mogę czuć się bezpiecznie? kończe brać pierwsze opakowanie i cała jestem w strachu czy będę miała miesiaczkę czy nie, Chociaż wiem,że wystąpic nie musi. Wiem,że moje watpliwości mogą Wam wydać się glupie ale mam już 2-kę dzieci i chcę aby tak pozostało. Pozdrawiam. :)
Obserwuj wątek
    • Gość: MARTUŚKA Re: CEZARETTE IP: *.* 18.10.02, 18:54
      Wszystkie leki powinno popijać się tylko wodą.Ja nie brałam tych tabletek,ale czytałam,że trzeba je brać dokładnie,co do minuty.Ja brałam raz na 3 mies.zastrzyk o naz.DEPO PROVERA 150-100%skuteczny-polecam go.Pozdrawiam.
    • Gość: OLUSIA2 Re: CERAZETTE IP: *.* 19.10.02, 14:34
      Przepraszam Wszystkich te tabletki oczywiście nazywają się CERAZETTE. Pozdrawiam. :))
      • Gość: chiara Re: CERAZETTE IP: *.* 19.10.02, 22:36
        Mój ginekolog zdecydowanie polecił mi jako pewną antykoncepcję zastrzyk Depo Provera i zastosowałam go raz, bo wydawało mi się, że to zbyt "końska dawka"(jedna iniekcja starcza na trzy miesiące)i potem sięgnęłam po cerazette.Ale po tygodniu przestałam je brać, ponieważ odczuwałam po nich zbyt duże napięcie emocjonalne i miałam wrażenie kamieni w brzuchu. Teraz znowu wrócę do zastrzyku, ponieważ niewątpliwie jest on najwygodniejszą formą zabezpieczenia (nie masz dylematu czym go popijać i nie myślisz, że przeoczyłaś godzinę)i też ze względów ekonomicznych - kosztuje ok. 38,20 pln.Pozdrawiamchiara
    • Gość: ilka Re: CEZARETTE IP: *.* 20.10.02, 12:12
      Zastrzyk Depo-Provera jest super owszem, ale tylko jak kobieta karmiąca go dobrze toleruje. Z tego co powiedział mi lekarz wiele kobiet ma po nim przedłużające się krwawienia - 2-3 tyg. w miesiącu i złe samopoczucie, czego nie da się naprawić póki zastrzyk nie przestanie działać. Dlatego ja zdecydowałam się na Cerazette i właśnie w przyszłym tygodniu zaczynam brać. Tabletki zawsze można odstawić i nie ma problemu.Zastrzyk natomiast lekarz polecał mi jak przestanę karmić, wtedy w razie objawów niepożądanych będzie można zaradzić im farmakologicznie.Ale to, że zajdę w ciążę pomimo brania Cerazette też mnie martwi, jak wtedy dowiem się, że jestem w ciąży, skoro mogę nie mieć miesiączek?
      • Gość: Kajko Cerazette-antykoncepcja dla mam karmiących IP: *.* 21.10.02, 10:37
        Witam,od dwóch miesięcy biorę te tabletki i nie czuję się po nich źle. Faktem jest, że pilnowanie godziny polykania jest uciążliwe ale na stronie organonu można ustawić sobie przypominacza. Wysyłają smsa na komórkę z informacją "weź pigułkę". O skutecznośc sie nie obawiam poniewaz minitabletka stosowana jest na zachodzie dość powszechnie. Jesli chodzi o zastrzyki podobno sa szkodliwe(tak mówił mój ginekolog).Pozdrawiam,Jana, mama małego Kajetana(01.08.02)
    • Gość: thessi Re: CEZARETTE IP: *.* 21.10.02, 11:41
      Witam :)CErazette zażywam od 4 miesiecy i jestem niezbyt zadowolona. Po depo-proverze po ktorej oprocz konskiej dawki hormonow nie mialam zadnych dolegliwosci tu niestetyy nie moge tego stwierdzic.Po miesiacu zażywania,nie dostałam okersu z czego bardzo się ucieszyłam, ale w drugim miesiacy dostałami trwała 3 tygodnie. Lekarka mi powiedziała, że organizm sie "przyzwyczaja"do hormonów. Jak narazie od 4 miechow sie przyzwyczaić nie może mam długie ale skąpe krwawienia i najprawdopodobniej po skończeniu opakowania zaloże sobie spirale :(A musze sie przyznać ze po pigółkach przytyłam 4 kg :(Zastanawiam sie z mężem co robić i jaką metode stosować(karmie dalej cycem) do pigólka wyraznie mi nie sluży choc przed ciaza przez kilka lat stosowalam pigolkePozdrawiam,Thessi
      • Gość: MARTUŚKA Re: CEZARETTE IP: *.* 21.10.02, 18:29
        JA na depo-proverę nie mogę narzekać,ani nie przytyłam,ani żle nie czułam się,nie miałam żadnych przedłużonych krwawień,stosowałam go prawie przez rok,mogłam karmić małego bez żadnych skutków ubocznych.Mój gin.też go poleca wszystkim swoim pac.Jest naprawdę dobry.
        • Gość: OLUSIA2 Re: CEZARETTE IP: *.* 21.10.02, 20:34
          Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Muszę Wam powiedzieć coś jeszcze dla mojego bezpieczeństwa i " zdrowia " te tabletki są bezpieczniejsze. Mam zespół Gilberta dla niewtajemniczonych chodzi tu o zbyt wysoki poziom bilirubiny we krwi i brak enzymu ale to nie studia medyczne a ja nie jestem lekarzem, żeby to Wam tłumaczyć, bo sama już się gubię . Chodzi o to, że tabletki można w każdej chwili odstawić natomiast zastrzyk dostaje sie domięśniowo i wyjąć już go nie można gdyby co. Ja w ogóle nie powinnam przyjmowac hormonów ale pod kontrolą lekarza i pod pewnymi warunkami mogę. Nie pozostało mi nic innego do tego jestem alergikiem więc wszystkie inne metody odpadają ( globulki, prezerwatywa, itp.) a do spirali nie wiem mam jakieś opory. Nadal nie wiem jak Wy to robicie?. Czym i w jakiej ilości popijacie. Czy zdażył się Wam jakiś poślizg chociaż mój lekarz powiedział,że nie muszę trzymać się sztywno określonej godziny musze się zmieścić między 19.00 a 21.00.Jak by tego było mało doszedł mi jeszce jeden problem. Zauważyłam, że miałam uszkodzone opakowanie tzn. to sreberko z opakowania tabletka była cała, może Któraś z Was wie czy dostęp powietrza nie zaszkodził tabletce wiecie o co chodzi , czy taka tabletka nadaje się do użytku? Pozdrawiam mająca wieczne problemy Ola :-))
          • Gość: magdako Re: CEZARETTE IP: *.* 21.10.02, 22:16
            Olu !ja w tej chwili kończę trzecie opakowanie cerazette i dla mnie te pigułki są rewelacyjne, nie odczuwam zadnych zmian ani psychicznych ani fizycznych, nie mam też ani miesiaczek ani nawet najmniejszych plamień ale nie martwie sie tym: biore je regularnie i wierzę w ich skuteczność, jeśli chodzi o pigułki antykoncepcyjne to mam spore doświadczenie, bo brałam je 7 lat przed ciążąja biore teraz tabletką o 22, wtedy mała już śpi i wiem, że nie zapomnę , mam to wdrukowane w mózgu ;) i nigdy nie zapomniałam jeszczeowszem, zdarzaja sie poslizgi, np. wezmę raz o 22, potem o 22.20 czy 21 50, poslizg moze wynosić dla ccerazette 3 godziny, większy nie gwarantuje juz skuteczności, zreszta to jest w ulotceja popijam tym co mam akurat pod ręką , a jak nie mam nic to ślinąto, ze w ulotce pisza o wodzie wynika chyba z asekuranctwa, tak jak na wszystkich prawie lekach jest napisane żeby nie brały kobiety w ciązy ( np. na turinalu, leku podtrzymujacym ciążę jest uwaga - nie dawać kobietom w pierwszych miesiącach ciąży :) )dostęp powietrza na pewno nie zaszkodził pigułce, jeśli jest cała, tzn. nie pokruszona i ma taki sam wyglad jak pozostałe to jest OKdziwne tylko jak to się stało, ze ta folia jest naruszona ? przecież one są jeszcze w takim etui z grubszej folii ? jeśli boisz sie, ze mimo cerazette jesteś w ciąży zawsze można zrobić USG, ja juz jedno miałam, po dwóch miesiącach brania lekarz kazał mi przyjść na kontrolne usg właśnieciąża może być wynikiem błędów w przyjmowaniu, czyli zbyt duza przerwa, wymioty, biegunka, interakcja z innymi lekami....jeśli nie weźmiesz raz pigułki cerazette to następnego dnia jesteś juz płodna, tak więc trzeba pamietać !! bo inaczej nowy dzidziuś będzie ;)pozdrawiam serdeczniemam nadzieją, że choć troche pomogłammagda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka