Dodaj do ulubionych

duże ciemiączko

IP: *.* 27.10.02, 09:07
Mateusz ma 9 miesięcy i ciemiączko wielkośći ponad 2 cm. Nasz lekarz każe obserwować i czekać do roku i wtedy dopiero zadecyduje o tym czy posłać nas do specjalistów. Proszę o poradę czy czekać czy też na własną rękę szykać specjalistów, którzy sprawdzą jak u Mateusza z wchłanianiem się wapna i potasu oraz akceptacją przez organizm witaminy d3Yazon
Obserwuj wątek
    • Gość: agnieszkad Re: duże ciemiączko IP: *.* 27.10.02, 21:14
      Nie czekaj tylko poproś o skierowanie do specjalistów. Jeżeli bedziesz miała z tym problem, wystarczy zrobić badanie krwi z oznaczeniem wapnia i moczu rówinież na wydalanie wapnia.Te badania powinny rozjaśnić sytuację.Pozdrawiam
    • Gość: aniag Re: duże ciemiączko IP: *.* 27.10.02, 22:13
      Zalezy z jakim ciemiaczkiem Twoja dzidzia sie urodzila, moja Kasia od urodzenia miala bardzo duze ciemie 3.5 na 3.5 wiec lekarz sie nie dziwil gdy w wieku 12 mies miala 2 na 2, a badania gospodarki fosforowo wapniowej miala robione przy innej okazjii i wszystko bylo oczywiscie o.k.. Teraz Kasia ma 16 mies i ciemie 1.5 na 1.5. Wazne jest czy sa jakies postepy w zarastaniu czy poprostu przestalo zarastac i wtedy jest to niepokojace; jesli zas ciemie od poczatku bylo duze ale calyczas zarasta nie ma sie czym martwic. Wielkosc ciemienia tak jak i inne "parametry" dzieci jest sprawa indywidualna.Pozdrawiam serdecznieAnna
    • Gość: ez Re: duże ciemiączko IP: *.* 28.10.02, 16:18
      Jak szybko twoje dziecko ząbkowało, jak szybko rosło, z jakim dużym ciemiączkiem urodziło się. Jeżeli urodziło się około stycznia to ciemie wolniej zarasta. Można też sprawdzić np. jak wyglądają jądra kostnienia bioder na USG u ortopedy. Jeżeli ok nie ma czym się martwić ciemię ma czas do 18 miesiąca na zarośnięcie.
    • Gość: Yazon Re: duże ciemiączko IP: *.* 31.10.02, 06:55
      No i poszliśmy z Mateuszem do lekarza ja wystraszony ojciec poprosiłem Panią doktor o skierowanie nas na badanie krwi i moczu.Pan pielęgniarz niestety dwukrotnie próbował pobrać krew Synowi - nieudało się. Chyba narazie nie odważę się na kolejne próby pobierania krwi to było straszne. Mati darł się w niebogłosy, a ja stałem trzymałem go i zastanawiałem się czy walić pielęgniarza po gębie, czy też jeszcze chwilę poczekać. Mam nadzieje, że jeszcze w tym wieku dziecko szybko zapomina. pozdrawiam Yazon
      • Gość: ez Re: duże ciemiączko IP: *.* 05.11.02, 08:59
        Proponuję wybrać się do przychodni gdzie pobierają krew z paluszka. My też dalismy się nabrać na pobieranie z rączki obłęd i w końcu poszliśmy niestety do prywatnego laboratorium morfologia 8 zł. gdzie pobrano Asi krew z paluszka, nakłuwa sie pp prostu igiełką i już.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka