Dodaj do ulubionych

przepuklina?

IP: *.* 17.11.02, 13:53
jak wygląda przepuklina u dziecka? Basia ma 6 tyg i widziało jątrzech lekarzy - zaden nie zwrócił uwagi, żeby mała miała przepuklinę.Wczoraj jednak byłam z wizytą u byłej Pani Ordynator szpitala na Niekłańskiej i ona zaleciła zakleić ten pępek plastrem - wydało mi się to dziwna procedura. Tym bardziej, że Baśka ma płaski brzuch i nic jej nie wystaje w okolicach pępka.Plaster odkleiłam , ale jestem zaniepokojona, bo jeśli to jest rzeczywiście przepulina to dlaczego inni lekarze nie zwrócili na to uwagi?Dominika
Obserwuj wątek
    • Gość: Sylwka Re: przepuklina? IP: *.* 20.11.02, 15:35
      Przechodziłam ten problem z moją córeczką. Będąc na kolejnej wizycie z dzieckiem u pediatry w wieku około 6 miesięcy stwierdzono przepuklinę pępkową u córki, zalecono przyklejanie plastra, kupowałam w aptece (specjalne plastry)i dostosowałam się do zaleceń lekarza. Było to za póżno, miałam zaraz po urodzeniu nawet profilaktycznie przyklejać plaster, szczególnie, że mała dużo płakała. Rzeczywiście jej pępek był odstający. W wieku 3 lat zdecydowaliśmy się na zabieg. Myślałam że wszystko jest w porządku. Ostatnio będąc u pediatry (prywatnie) stwierdzono ponownie przepuklinę pępkową. Więc nie wiem co o tym myśleć? Czy źle został przeprowadzony zabieg, czy pomyłka lekarza? Tak prawdę mówiąc nadal ma odstający pępek i wcale nie różni się przed i po operacji. Nie daje mi to spokoju i przy okazji wizyty z synem u chirurga dziecięcego poproszę o konsultację córki. Tyle co mogę napisać na temat przepukliny. Jeszcze co wiem to różne są teorie na temat klejenia pępka. Jedni lekarze młodsi uważają, że nie ma takiej potrzeby, z wiekiem mięśnie zmocnią się i przepuklina zniknie. Starsi lekarze stwierdzają zasadność klejenia pępka. Pozdrawiam Sylwia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka