Dodaj do ulubionych

Rozróżnianie kolorów

IP: *.* 30.11.02, 23:55
Mój syn ma 2 lata i 8 m-cy.Dosyć dobrze mówi.Około pół rokutemu nauczył się w czasie zabaw rozróżniać kolory.Do dzisiajjednak nie odróżnia białego od żółtego.Może ktoś mi odpowie,czy on ma jeszcze czs by znać wszystkie kolory a może mójsyn naprawdę" nie widzi różnicy" między tymi kolorami?
Obserwuj wątek
    • Gość: Siunia Re: Rozróżnianie kolorów IP: *.* 01.12.02, 03:41
      Może jednak ma czas ...? Nie wiem.Ale synek 5-letni mojej koleżanki-sąsiadki też nie rozróżwnia :)A właściwie to nie może do dziś zapamietać co jakim kolorem nazywamy.Chociaż może już się nauczył? Ale jakis czas temu rozmiawoiałyśmy, to skarżyła się, że tego jakoś wyjątkowo zapamietać nie może.Ale coś Ci podpowiem. Tym bardziej, że ida Święta :)Nauka będzie bardziej przyjemna gdy połączy się ją z miłą zabawą. Są takie gadające misie, które ucza kolorów, ucza literek, ucza cyferek itd. Taki micho kosztuje ok. 45-50 zł. Szukaj w marketach, bo sa świąteczne promocje.Ja mojej za rok napewno zafunduje takie misie :)Bo narazie za mało gada, więc ograniczyłam tego typu edukację do posiadania książeczek. Natomiast ona za szybko je ogląda, więc napewno z tego nic nie zapamieta.Ale co tam. Przynajmniej poćwiczymy skupianie uwagi - tez dobre :)Pozdrawiam- Siunia
      • Gość: _Tosiaa_ Re: Rozróżnianie kolorów IP: *.* 01.12.02, 12:43
        Spokojnie ,a czas :)Moja córcia nauczyła się tej sztuki mając ponad trzy lata :wahoo: jej starsza siostra robiła to mając dwa latka ,dzieciaczki rozwijają się w swoim tempie.Trzeba ustalić czy w ogóle widzi różnicę między kolorami : czarny (ten jest ciemny) biały(jasny)Nazewnictwo przyjdzie z czasem,tu pomocne bywają porównania :zielony jak trawka ,niebieski jak nibo itd itdMoja córka rozbrajała mnie tymi kolorami: pytam kiedyś jaki to kolor wskazując na słonko w książeczce : Ada bardzo skupiona ,podrapała się po brodzie i po namyśle :hmm hmm eeeeeee -zielony???? :lol: :lol:Powodzenia Gosia :benetton: :benetton: :benetton:
    • Gość: eBeata Re: Rozróżnianie kolorów IP: *.* 02.12.02, 10:05
      Nie wiem Anitko, nie znam się na tym.Mój synek jak był w wieku Twojego rozróżniał kolory.Mylił się czasem w ich nazewnictwie ale rozróżniał.Czy on widzi żółte słoneczko na białym tle? A biały samochód na żółtym tle itp.? Jeżeli tak to w ogóle się nie przejmuj.PozdrawiamBeata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka