Gość: armand IP: *.* 10.12.02, 14:50 Mam 3 miesięczną dziewczynkę z brzydką ciemieniuchą co z nia począć ,jak zwalczyć ? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: arad Re: Co zrobić żeby znikneła Ciemieniucha ? IP: *.* 10.12.02, 15:32 Cześć! O ciemieniusze było już sporo - wybierz "szukaj" i wpisz "ciemieniucha".Najprościej - smarować główkę (nawet kilka razy dziennie) oliwką, ja dodatkowo zakładałam czapeczkę. Później wystarczy już tylko wyczesać szczoteczką (mnie najlepiej to wychodziło po kąpieli). Wszystkie zabiegi trzeba powtarzać aż do zaniknięcia ciemieniuchy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdasmorag Re: Co zrobić żeby znikneła Ciemieniucha ? IP: *.* 11.12.02, 08:39 Moja Martynka ma 5 tygodni i też od 3 dni ciemieniuchę. Nasza położna środowiskowa doradziła, żeby przemywać główkę kalią - kupisz w aptece. Dziś posmarowałam jej roztworem pierwszy raz główkę, chwilę odczekałam, a potem oliwka, czapeczka, wyczesywanie i mycie główki szamponikiem. Niewiem czy ta kalia zadziała, ja w każdym razie próbuję, Ty też możesz spróbować. Daj znać jak Wam schodzi ta wstrętna ciemieniucha. pozdrawiam - Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAMAMIK@ Re: Co zrobić żeby znikneła Ciemieniucha ? IP: *.* 11.12.02, 10:40 moja corka ma 2 i pol roku i ostatnio jak z nia lezalam w szpitalu to poprosilam lekarz, zeby mi poradzila jak zlikwidowac z glowki malej ciemieniuche, bo jej sie zrobila ponownie...-prawdopodobnie od zlego plukania glowy.wiec zalecila posmarowac malej glowke plynem o nazwie parafina w miejscu gdziie jest ciemieniucha i zawinac glowe w chuste lub zalozyc czapke i miala chodzic z nia przez caly dzien. potem nalezy splukac plyn z glowki i dobrze szczotkowac- bardzo ladnie schodzi.nastepnie po kazdym myciu trzeba smarowac to miejsce oliwka i szczotkowac(oczywiscie jesli ciemieniucha zostanie).oczywiscie zabieg ten sie stosuje gdy nie pomaga szczotkowanie po dodaniu oliwki.pozdrawiam mamamik@ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toska Re: Co zrobić żeby znikneła Ciemieniucha ? IP: *.* 12.12.02, 23:09 Są dwa sposoby:zalecany przez lekarzy to obficie smarować głowę po kąpieli oliwką;skuteczny na 100% - umyć dziecku głowę szamponem dla dorosłych- po trzech dniach powinno pomóc.(sama wypróbowałam - nic się nie stało)toska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdasmorag Re: Co zrobić żeby znikneła Ciemieniucha ? IP: *.* 21.02.03, 16:35 Słuchajcie wszystkie mamy których pociechy cierpią na ciemieniuszkę!Moja Martynka miała ze zmiennym natężeniem ciemieniuchę przez 2 miesiące i przeszło na amen po kilku dniach smarowania specjalną oliwką z serii skarb matki. kosztuje około 16 zł ale na prawdę u nas przynajmniej działała.Polecam bardzopozdrawiam Magda z Martynką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdasmorag Re: Co zrobić żeby znikneła Ciemieniucha ? IP: *.* 21.02.03, 16:36 Swoją drogą to o tej oliwce też dowiedziałam się na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kundziowata Re: Co zrobić żeby znikneła Ciemieniucha ? IP: *.* 22.02.03, 23:08 My też walczyliśmy 2 miesiące, łącznie z uszami i brwiami. TYLKO "Olejek na ciemieniuszkę" z serii "Skarb Matki" firmy Mac Kar z Warszawy. Naprawdę działa na naprawdę parszywą ciemieniuchę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariajolanta Re: Co zrobić żeby znikneła Ciemieniucha ? IP: *.* 22.02.03, 23:23 Ja także to przerobiłam.Ale udało się!!! W aptece można kupić specjalny "specyfik" na tę przypadło- -ść i nazywa się "Xeriol".Smaruje się główkę przed kąpielą na pół godziny i potem normalnie muje główkę. Naprawdę pomaga i są po tym ładne włoski.Tylko cena, kosztuje ok.30zł ale naprawdę warto. Pozdrawiam Mariola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasieńka Re: Co zrobić żeby znikneła Ciemieniucha ? IP: *.* 25.02.03, 18:35 Moj Kuba mial okropną ciemieniuchę . Nic nie pomagało. Po Skarbie Matki ( oliwka) skóra stała się bardzo zaogniona i z żółtymi strupami. Pomógl mu dopiero specyfik o nazwie Xerial Capillaire - Jest na prawdę super!!!!!!!Pozdrawiam,kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariajolanta Re: Co zrobić żeby znikneła Ciemieniucha ? IP: *.* 25.02.03, 20:38 No właśnie Kasiu Xerial Capillaire Przepraszam za przekręcenie nazwy Pozdrawiam Mariola Odpowiedz Link Zgłoś