Dodaj do ulubionych

Po zaśnięciu-kaszel aż do wymiotów

IP: *.* 28.12.02, 00:41
oby to był koniec! Zapalenia atypowe rozwijają się najczęściej po zakażeniu bakteriami z rodzaju Chlamydia i Mycoplasma, a ich skuteczna eliminacja z układu oddechowego wymaga długotrwałego leczenia antybiotykami z grupy makrolidów (ok.10 dni). W przeciwnym wypadku jest to najczęściej "zawracanie kijem Wisły".
Obserwuj wątek
    • Gość: Agnieszka.Z Re: Po zaśnięciu-kaszel aż do wymiotów IP: *.* 28.12.02, 09:33
      OJEJKU!!!!!!!!!!U mojego małego od ok. 3 tyg. jest kaszel po którym wieczorem ( już niezawsze) są wymioty.Do tego wszystkiego dołączył się katar (prawie trwa już tydzień). lakarz przepisał mi Baktrim , Clemastin , Bronchopront i tak walczymy z tym kaszlem już 2 tyg. Stwierdziłam ,że jak do poniedziałku nie przejdzie to znów idziemy do lekarza.Dodam ,że mój mały nie gorączkuje przez ten cały okres.
      • Gość: iwonagil Re: Po zaśnięciu-kaszel aż do wymiotów IP: *.* 28.12.02, 16:17
        Żaden z tych leków nie będzie działał jeżeli jest to infekcja atypowa. Odpowiednio długa terapia makrolidami da właściwy efekt.
        • Gość: lea Re: Po zaśnięciu-kaszel aż do wymiotów IP: *.* 28.12.02, 17:03
          WitamIwonka, a w jaki sposób można tego się dowiedzieć ? czy potrzebne są jakieś konkretne badania pneumonologiczne , krwi, Rtg ? i czym te leki różnią się od antybiotyków ? ( a może to też leki, które zaliczają się do antybiotyków ? )wybacz, że tak pytam ale kiedyś mieliśmy z małym okropne kłopoty zdrowotne ( kaszel trwał 3 miesiące i wylądowaliśmy w szpitalu z podejrzeniem pochodnej koklusza )a niestety do naszych lekarzy ( z naszego miasteczka ) straciłam już zaufaniewtedy Bartuś dostał mi. Netromycine i był leczony w innym mieście ... dobrze, że wyleczony :)pozdrawiam lea
    • Gość: Agnieszka.Z Re: Po zaśnięciu-kaszel aż do wymiotów IP: *.* 28.12.02, 17:33
      Iwonka!!!a skąd ja mam wiedzić ,że to jest to o czy mówisz a nie przedłużające się przeziębienie????Bo żaden lekarz mi konkretnie nic nie powiedział , bo stwierdzili ,że jak na oskrzelach i płucach nic nie ma i dziecko nie gorączkuje to wszystko jest o.k Ja już po prostu zgłupiałam i nie wiem już co mam robić.
      • Gość: iwonagil Re: Po zaśnięciu-kaszel aż do wymiotów IP: *.* 28.12.02, 19:15
        Praktycznie przeszłam ten problem, gdyż nasze dzieci chorowały 3 miesiące, ze względu na błędną diagnozę (przewlekłe infekcje wirusowe), żle stosowane leki(za krótki czas podawania antybiotyku). Po części ponoszę winę sama, ponieważ po miesiącu choroby podejrzewałam, że jest to infekcja atypowa, jednakże postanowiłam pokornie przyjmować decyzje pediatry. Jestem mikrobiologiem, a nie lekarzem i zdarza się, że moje sugestie są odbierane jako atak, a nie chęć współpracy.Jednakże po 2 miesiącach przełamałam się i zażądałam badania w kierunku Chlamydii, ponieważ nie widziałam sensu stosowania kolejnego antybiotyku, który niczego nie zmieni.Badania w kierunku organizmów wywołujących zakażenia atypowe, to sprawdzenie obecności przeciwciał przeciw chlamydiom lub mykoplazmom ( najlepiej w klasie IgM i IgG, co pozwoli na stwierdzenie okresu choroby,luksusem byłoby wykonanie tego badania dwukrotnie w odstępie 7-10 dni; koszt ok.35 zł, uwaga kasa chorych refunduje tylko trzeba zdobyć skierowanie!) lub wykonanie wymazu w specjalistycznej pracowni mikrobiologicznej (koszt ok 80 zł., też refundowane!).Objawy chlamydiowych lub mykoplazmowych zakażeń nie są specyficzne. Wszystkie możliwe to: kaszel(przewlekły, napadowy, suchy lub mokry, męczący, podobny do krztuśćcowego), gorączka, powiększenie węzłów chłonnych, wymioty, bóle głowy (towarzyszące zapalenie zatok), bóle uszu (towarzyszące zapalenie uszu), niekiedy biegunka. Objawy te mogą występować wszystkie jednocześnie, mogą być nieobecne lub ujawniać się w łagodnej formie. Częsty jest brak zmian osłuchowych przy obecnych zmianach w obrazie rentgenowskim.Leczenie zależy od rodzaju zastosowanego antybiotyku, np. roksytromycyna min.10 dni, sumamed w cyklu 3 dni antybiotyku, 4 dni przerwy (3 razy powtórzone), klacid 10 dni.Nie wolno przerwać leczenia mimo poprawy stanu zdrowia, musi być przyjęta cała dawka!!!!!!Zachorowania są zwykle rodzinne (ok.70%). Na temat diagnostyki i leczenia chlamydiozy i mykoplazmozy jest szereg odmiennych zdań wśród wielu specjalistów. Niestety złoty środek trzeba wybrać samemu.Uwaga: chlamydioza i mykoplazmoza, to nie jedyne powady przewlekłego kaszlu u dzieci. mimo wszystko bez pomocy lekarza ani rusz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka