roseanne 05.03.12, 15:26 dasz przepis? kiedys robilam biala z tesciem, ale nie zapisalam proporcji, a jednak co praktykowany przepis to praktykowany Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
momas Re: Momasku! kielbasa 05.03.12, 15:47 Dam. Jest na GP, ale poniewaz tamten tekst był długi i pisalam go wieloetapowo w wordzie, moge przekopiowac tu Kiełbasa biała lekko zmodyfikowany przepis Maxella z Czarnej Oliwki (obecnie www.wedlinydomowe) ja użyłam: 1,38 kg łopatki wieprzowej 0,4 kg podgardla wieprzowgo (mięsne było) 0,47 kg wołowiny na rosół (nie szponder, nie łata, kawałek mięsa -tak się nazywało, jaka dokładnie część nie wiem) przyprawy: gorczyca białej (łyżka) kolendra (1/2 łyżki) 4-6 ziaren ziela angielskiego – utłuczone w moździerzu 6 ząbków czosnku roztartych z 4 łyżeczkami soli (w moździerzu) majeranku (no, sypnęłam – 2 łyżki może?) Wieprzowinę przepuściłam przez maszynkę na najgrubszym sitku dołączanym w komplecie, ztym że część (może 1/3) na sitku dokupionym – takie trzy nerki – lubię grubsze kawałki Wołowinę przepuściłam przez to najgrubsze sitko z kompletu. Do wołowiny dolałam 211 ml – 45% masy mięsa - lodowatej wody i dodałam przyprawy. Wyrobiłam (ręką) a masa była kleista. Do wieprzowiny – 106 ml wody (6% masy mięsa) i jak wyżej. Połączyłam oba rodzaje mięsa i włożyłam do pojemnika próżniowego do lodówki na noc(bardzo ładnie wszystko się przegryza) Następnęgo dnia nadziewałam jelita (ostatnio w ciągłej sprzedaży w hipermarkecie na R) maszynką do mięsa z nasadką masarską (zwykle w komplecie). Parzyłam na dwa razy: do wody o temp. 78 st. C wkładałam aż wewnątrz kiełbasa osiągnie 68-73 stp. C. trwa to ok 30 min. w jednym przypadku, czynniki obiektywne spowodowały, ze przedłużyłam czas parzenia – kiełbasa wyszła szara, ale nadal soczysta. Drugi rzut mogłam dopilnowac i kiełbasa wyszła różowawa w środku. Aha. Wode do miesa dajesz procentowo - dlatego napisalam ile ma byc procent wody w stosunku do mięsa Jelita jezeli sa w soli (ja kupuje w soli) trzeba wyplukac i dobrze namoczyc by zmiekly. (potem znowu w sol i mozna zamrozic) to sitko nerkowe szarpak sie nazywa. Odpowiedz Link
roseanne Re: Momasku! kielbasa 05.03.12, 16:19 super czy mieszance bardzo na "nie" wyjdzie, jak pomine wolowine? moge ewentualnie zastapic baranem lub indykiem, ba nawet kaczka lub kurczakiem Odpowiedz Link
momas Re: Momasku! kielbasa 05.03.12, 16:25 pewnie mozesz baranina... wolowina (ma byc taka ciut gorszego gatunku, niekoniecznie polędwica ), jezeli dobrze pamietam - nadaje kleistosc. Ale wiem, ze sama wieprzowa tez bywa. Tyle tylko, ze musi byc tez i troche tego II-go gatunkiu. No i tluszczu tez musi byc troche podgardle/slonina. Bez tego wyjdzie sucha jak wiór. Odpowiedz Link
momas Re: Momasku! kielbasa 05.03.12, 16:31 zapomnialam!!!!! kiedys robilam sama wieprzowa. chyba nawet z golonki i lopatki... Odpowiedz Link
roseanne Re: Momasku! kielbasa 05.03.12, 16:40 wlasnie tez mi sie jakos po glowie telepotalo ,ze tesciu robil tylko z lopatki i sloniny, bo podgardle u mnie ciezko dostac- inaczej zwierzaki " rozbieraja' mam zaprzyjaznionego rzeznika na rynku to sie spytam w sobote, czy by mi przygotowal odpowiednia porcje sciskam z wdziecznosci Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Momasku! kielbasa 22.02.13, 16:21 no, ze ja tego watku wczesniej nie widzialam! Odpowiedz Link
momas Re: Momasku! kielbasa 25.02.13, 11:32 hehe.... a ja wczoraj kolejną partię wyprodukowałam.... tylko nie sparzyłam jeszcze - dopiero dzisiaj. Zobaczymy, jaka wyjdzie tym razem... No i oczywiscie bedzie barsz bialy - zakwas juz jest (kurcze do kupnej czesto dodaja serwatkę lub inne bialka mleka... a w skladzie ich nie wymieniają...wrrrr..... skąd wiem o dodatku? - po objawach po spozyciu, niestety są bardzo charakterystyczne. Po domowej - nigdy ich nie ma! ) Odpowiedz Link
roseanne Re: Momasku! kielbasa 25.02.13, 14:12 jak robisz zakwas? mam make owsiana, bezglutenowa i sie zabieram do tego jak pies do jeza flaczki do kilebasy nadal nieosiagalne Odpowiedz Link
momas Re: Momasku! kielbasa 25.02.13, 14:19 o mamo zlota - robie na pszennej...obiecuje sobie zrobic z owsianej, ale ciagle mi nie wychodzi obietnica. Przepis na zakwas owsiany dawała Rafał 363636r Jest tez na blogu Serwusowej.(ten rafalowy) Postaram Ci sie go poszukac i dac link. Moze sie uda, bo komputer mi zaczą wariowac no wiesz..... silny wiatr u mnie dzis wiej Odpowiedz Link
momas Re: Momasku! kielbasa 25.02.13, 14:22 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,78268728,78271399,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link
roseanne Re: Momasku! kielbasa 25.02.13, 18:56 dzieki Ci, o zlociutka co do wiatru to wiem, bo usiluje plotkowac z kolerzanka z wrocka i nie moge zlapac polaczenia Odpowiedz Link