Dodaj do ulubionych

Dysplazja!

IP: *.* 06.02.03, 21:36
WitamMoje malenśtwo ma dysplazję. Czy ktoś ma dobry sposob na poradzenie sobie z nią. Czy wystarczy zakładanie pieluchy ortopedycznej, czy nie trzeba jeszcze w pieluszce czegoś podkladać aby nożka byla lepiej skierowana do gory. czy dziecko musi caly czas lezec. Bardzo prosze o cenne rady, pozdrawiam i z góry dziekuję.pa
Obserwuj wątek
    • Gość: oSka Re: Dysplazja! IP: *.* 07.02.03, 10:04
      Witaj!Moja córcia tez miała dysplazję. Dobrze, że wczesnie ją zauważono, bo już w szpitalu, zaraz po porodzie. Kazano zakładać podwójną pieluchę. Pote, gdy skończyła 2 miesiące, zrobiłam badanie USG stawów biodrowych i po konsultacji z ortopedą mała zaczęła nosić tzw. poduszke Frejki. W miarę jak córeczka rosła, pieluszka tez była szersza, no i robilismy co miesiąc USG. W sumie poduszkę nosiła 3 miesiące. Przez ten czas ważne było, jak trzymamy małą. Nie wolno zawiajć dziecka w tzw. rożek/becik - aby nżki nie były ściśnięte. Wskazane jest też trzymanie maluszka tak, że nóżki ma rozłożone szeroko, oparte na twoim brzuchu np., twarzyczką do ciebie. Nasz ortopeda powiedził też - co mnie wtedy rozśmieszyło - że gdy karmie piersią, to jak Zuzia ssie cycusia, to tez powinnam ja tak trzymać! Ona potrafiła jeść ze 2 godziny. W każdym razie chodziło o to, żeby nóżi nie były ściśnięte....próbowałam ja karmic na leżąco...nic z tego, nie umiałam. W końcu poradziła sobie tak, że na kolanach kładłam sobie ogromna poduszkę, ja siedziałam oparta o fotek, a Zuzia po prostu leżała na pleckach i tylko główke jej podtrzymywałam, żeby jej lepiej było jeść. Nóżki były szeroko rozłożone. Najważniejsze jest właśnie ułożenie nóżek i systematyczne kontrole u lekarza.PozdrawiamKIKA
    • Gość: urszk Re: Dysplazja! IP: *.* 07.02.03, 20:45
      Moja córcia też iała dysplazję, nosiła szelki Pavlika dosyć długo, bo 3 miesiące. Jeśli dziecko jest maleńkie, a zaleca się wszelkie aparaty około 2 miesiąca, to nie sprawi mu różnicy, gorzej mamie. Ale nie w każdym przypadku nosi się to okropieństwo aż tak długo. Jeśli chcesz, pisz na priva.PozdrawiamUlka
    • Gość: orla Re: Dysplazja! IP: *.* 08.02.03, 01:09
      U naszego synka podejrzewano dysplazję również już w szpitalu, toteż bardzo szybko zrobiliśmy USG /synek miał 4 tygodnie/ i tydzień później pojawiliśmy się u ortopedy. Małemu zlecono noszenie rozwórki Koszla. Otropeda powiedział nam, aby zdejmować ją tylko na czas kąpieli, bo wtedy może uda się by synek nosił ją tylko 6 tygodni. Nauczyliśmy się go przewijać w rozwórce, ubierać malca tak by jej nie zdejmować, ale najgorsze było karmienie /ale to ja się trochę powyginałam/. Musieliśmy pilnować by nóżki były tam gdzie trzeba, bo malec umiał sobie poradzić z ich wyciąganiem. Udało się, nosił ją przez 6 tygodni non stop /poza zdejmowaniem do kąpieli/ i jeszcze prawie 2 tygodnie miał zakładaną na noc, gdy spał. Z racji wieku malec leżał na pleckach, brzuszku i był noszony na rączkach. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka