Dodaj do ulubionych

Białe krwinki w moczu dziecka

IP: *.* 12.02.03, 10:31
Jak w tytule.Czy ktoś wie, co oznaczają ?Będę wdzięczna za każdą pomoc.ikasia.
Obserwuj wątek
    • Gość: arad Re: Białe krwinki w moczu dziecka IP: *.* 12.02.03, 10:58
      Oto co znalazłam w internecieKrwinki białe, czyli leukocytyW obrazie prawidłowego osadu moczu znajduje się 3 - 5 leukocytów w polu widzenia (wpw). Odpowiada to około 650000 - 3000000 leukocytów wydalanych na dobę u zdrowej osoby. Jeżeli w polu widzenia znajduje się więcej niż 10 leukocytów mówimy o leukocyturii, która z reguły wymaga rozszerzenia diagnostyki.Psotka :bic:
    • Gość: oSka Re: Białe krwinki w moczu dziecka IP: *.* 12.02.03, 14:39
      Hej!Przeważnie wskazuja na zakażenie układu moczowego, jakis stan zapalny - trzeba zrobić wtedy posiew moczu. Wiem, bo robię badanie moczu co tydzień (mała choruje na nerki)KIKA
    • Gość: Kachna29 Re: Białe krwinki w moczu dziecka IP: *.* 12.02.03, 19:05
      Hej Kasiu,Czasami taki wynik może wyjść jeżeli mocz był źle pobrany ( np. początkowy strumień a nie środkowy). Zrób badanie jeszcze raz, jeżeli znowu wyjdzie podobnie, to musisz zrobić posiew.Pozdrawiam,Kasia
      • Gość: mariajolanta Re: Białe krwinki w moczu dziecka IP: *.* 12.02.03, 20:09
        Witam! Prawidłowa norma krwinek białych w moczu wynosi 5-8 w polu widzenia.Gdy liczba krwinek białych nieco przekracza normę mówi się o leukocyturii(już ktoś o tym wspominał),a gdy pokrywają one całe pole widzenia mikroskopu mówimy o ropo- -moczu.Najczęstszą przyczyną jest zakażenie dróg moczo- -wych. Wydaje mi się jednak,że Kasia ma rację trzeba powtórzyć badanie. Do badania należy wyłapać mocz z tzw.środkowego strumienia czyli uniknąć obecności w badanej próbce leukocytów i bakterii,które zazwyczaj znajdują się w okolicy cewki moczowej,bo może to zafałszować wyniki. Pozdrawiam Mariola :bic:
    • Gość: ikasia Re: Białe krwinki w moczu dziecka IP: *.* 13.02.03, 10:37
      Dzięki kochane :)Dziś siuśki "poszły" na posiew, jutro badanie kontrolne, bo być może za szybko złapałam ten mocz do pojemniczka.Wstępna diagnoza to infekcja układu moczowego. Tych leukocytów było za dużo, 10-20 w polu widzenia.Teraz muszę zaczeka na wyniki, mam nadzieję, że to jednak nieprawidłowo pobrana próbka.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
      • Gość: mono Re: Białe krwinki w moczu dziecka IP: *.* 13.02.03, 12:47
        A czy można pobrać mocz wieczorem, wstawić do lodówki i zanieść do badania następnego dnia?Pozdrawiam Pyza
        • Gość: mariajolanta Re: Białe krwinki w moczu dziecka IP: *.* 13.02.03, 13:16
          Najlepiej żeby to był mocz poranny.Podmyta pupcia i środkowy strumień Pozdrawiam Mariola :bic:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka