Gość: ikasia IP: *.* 12.02.03, 10:31 Jak w tytule.Czy ktoś wie, co oznaczają ?Będę wdzięczna za każdą pomoc.ikasia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: arad Re: Białe krwinki w moczu dziecka IP: *.* 12.02.03, 10:58 Oto co znalazłam w internecieKrwinki białe, czyli leukocytyW obrazie prawidłowego osadu moczu znajduje się 3 - 5 leukocytów w polu widzenia (wpw). Odpowiada to około 650000 - 3000000 leukocytów wydalanych na dobę u zdrowej osoby. Jeżeli w polu widzenia znajduje się więcej niż 10 leukocytów mówimy o leukocyturii, która z reguły wymaga rozszerzenia diagnostyki.Psotka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oSka Re: Białe krwinki w moczu dziecka IP: *.* 12.02.03, 14:39 Hej!Przeważnie wskazuja na zakażenie układu moczowego, jakis stan zapalny - trzeba zrobić wtedy posiew moczu. Wiem, bo robię badanie moczu co tydzień (mała choruje na nerki)KIKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kachna29 Re: Białe krwinki w moczu dziecka IP: *.* 12.02.03, 19:05 Hej Kasiu,Czasami taki wynik może wyjść jeżeli mocz był źle pobrany ( np. początkowy strumień a nie środkowy). Zrób badanie jeszcze raz, jeżeli znowu wyjdzie podobnie, to musisz zrobić posiew.Pozdrawiam,Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariajolanta Re: Białe krwinki w moczu dziecka IP: *.* 12.02.03, 20:09 Witam! Prawidłowa norma krwinek białych w moczu wynosi 5-8 w polu widzenia.Gdy liczba krwinek białych nieco przekracza normę mówi się o leukocyturii(już ktoś o tym wspominał),a gdy pokrywają one całe pole widzenia mikroskopu mówimy o ropo- -moczu.Najczęstszą przyczyną jest zakażenie dróg moczo- -wych. Wydaje mi się jednak,że Kasia ma rację trzeba powtórzyć badanie. Do badania należy wyłapać mocz z tzw.środkowego strumienia czyli uniknąć obecności w badanej próbce leukocytów i bakterii,które zazwyczaj znajdują się w okolicy cewki moczowej,bo może to zafałszować wyniki. Pozdrawiam Mariola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikasia Re: Białe krwinki w moczu dziecka IP: *.* 13.02.03, 10:37 Dzięki kochane Dziś siuśki "poszły" na posiew, jutro badanie kontrolne, bo być może za szybko złapałam ten mocz do pojemniczka.Wstępna diagnoza to infekcja układu moczowego. Tych leukocytów było za dużo, 10-20 w polu widzenia.Teraz muszę zaczeka na wyniki, mam nadzieję, że to jednak nieprawidłowo pobrana próbka.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mono Re: Białe krwinki w moczu dziecka IP: *.* 13.02.03, 12:47 A czy można pobrać mocz wieczorem, wstawić do lodówki i zanieść do badania następnego dnia?Pozdrawiam Pyza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariajolanta Re: Białe krwinki w moczu dziecka IP: *.* 13.02.03, 13:16 Najlepiej żeby to był mocz poranny.Podmyta pupcia i środkowy strumień Pozdrawiam Mariola Odpowiedz Link Zgłoś