IP: *.* 12.02.03, 21:35
Moje podejrzenia, że Oliwia ma słaby słuch sie potwierdziły.Byliśmy wczoraj u Laryngologa, który przeprowadził szereg badań i pomiarów. Wyszło, że na prawe ucho Oliwia prawie nie słyszy, a an lewe ciut lepiej.Dostała tylko leki doustne i przyrząd do dmuchania przez nos, aby przewietrzyć tą trąbkę.Stwierdzono u niej wciągniętą błonę bębęnkową i płyn.Po dwóch tygodniach mamy przyjść do kontroli.Czy ktoś z Was miał juz doświadczenia ze słabym słuchem?
Obserwuj wątek
    • Gość: Edyś Re: Słuch! IP: *.* 12.02.03, 22:39
      Nie mam doswiadczeń z własnym dzieckiem, ale pracowałam z dziećmi głuchymi jako surdologopeda więc może mogę Ci jaoś pomóc. Jeśli jesteś zainteresowana pisz na priva. Pozdrawiam i życzę zdrowka dla twojej małej a jak duży jest ubytek słuchu?
      • Gość: Weronisia Re: Słuch! IP: *.* 25.02.03, 18:59
        Cześć!Napisałam Ci na priv.Dzisiaj wynik wskazał na -60% w prawym uchu i -120% w prawym uchu przy normie od +50% do -50%. Nie wiem co to oznacza ale wygląda na to, że chyba ubytek słuchu nie jest taki wielki.Nie wiem czy te wyniki coś mówią, bo były robione w Niemczech i nie wiem czy w Polsce robi się to w ten sam sposób.
    • Gość: ania71 Re: Słuch! IP: *.* 25.02.03, 21:38
      Weroniko, a jakie robilas badania(nazwa)i ile miesiecy ma Twoje dziecko?Trzymaj sie mocno i cieplo.
      • Gość: Weronisia Re: Słuch! IP: *.* 26.02.03, 09:26
        Hihi moje dziecko ma już 4 lata :)A jakie robiłam badania?Hmmm... nie znam fachowej nazwy. MIeszkamy w Niemczech, a tu nazwy się bardzo różnią od tych w Polsce. Nasza pani laryngolog mówi po polsku, ale niestety nie zna juz wszystkich polskich nazw, więc sporo mówi po niemiecku :(Zbadała Oliwii migdałki, nosek i uszy.Robiła jej pomiar słuchu... włożyła do ucha taki pręcik, a maszyna wydrukowała wynik. Wyniki taki jak pisałam wyżej.Nic więcej nie badała.Nie wiem więc czy mogę polegać na tych badaniach, czy one wystarczą? Czy może powinnam się przejść do jeszcze innego laryngologa? Ktoś wspominał mi o audiologu... Ja przyznam szczerze, że pierwszy raz słyszę o kimś takim... Kto to jest? Gdzie go szukać? A może to jest właśnie laryngolog, który robi pomiar słuchu?
        • Gość: wiolontela Re: Słuch! IP: *.* 26.02.03, 09:49
          CzescAudiolog to osoba wykonujaca własnie badanie słuchu tzw. audiometrie. I tu juz własnie nie pamietam, czy audiometria to to badanie, ktore miała wykonywane twoja coreczka. Dzieciom od 7 roku zycia wykonuje sie tez inne badanie (byc moze własnie to jest ta audiometria?), ktore polega na załozeniu dziecku na uszy słuchawek, w których słyszy dzwieki o roznym natezeniu. Moja Kinga miała robione to badanie w wieku 3,5 roku, ale nie kazde tak małe dziecko "wysiedzi" 20 min i nie kazde powie kiedy słyszy dzwiek w słuchawkach (dlatego robia to dzieciom od 7 lat). Mojej corci robiono 3 razy pod rzad to badanie i potem po prostu lekarz wyciagnal srednia z pomiarow. Wynik tego badania jest duzo dokładniejszy, niz przy tym, ktory miała robiona twoja corcia. Waro byłoby jej wykonac taki pomiar, bo z wynikow jakie podałas w poprzednim poscie wynika, ze na prawe (?) uszko b. zle słyszy. Przy normie -50 do +50, -120 to naprawde zły wynik.Sprobuje znalezc wyniki badan mojej corki i napisze ci, ktore z tych badan to audiometria.Pozdrawiam i zycze zdrowkaWiola
        • Gość: akbar Re: Słuch! IP: *.* 26.02.03, 15:33
          Audiolog to oczywiście lekarz wykonujący badanie audiometryczne. Mój mały miał wykonane wszystkie możliwe badania i od dwóch tygodni nosi aparaty słuchowe. Takie badanie polegające na włożeniu pręcika do ucha to tympanometria. Najdokładniejsze jest badanie Bera czyli badanie wywołanych potencjałów z pnia mózgu. Jeżeli chodzi o wyniki to młody ma prawe ucho ok. 70 decybeli i lewe ok. 50 decybeli. Słyszy głośne dżwięki natomiast nie słyszy i nie rozumie mowy. Jeżeli chcesz jeszcze coś wiedzieć daj znać do mnie na priva. Ola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka