asiagrabiec 06.01.07, 00:15 mój synek ma 17 miesiąc i nie ma ani jednego żąbka. byłam u ortodąty kazał czekać do 18, 19 miesiąca i zrobić rentgen. Strasznie się martwię. Jaśli ktoś ma podobne doświadczenia to prosżę o radę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
janka73 Re: nie ma ząbków 06.01.07, 12:06 Asiu nasz synek miał pierwsze dolne jedynki jak miał 13.miesięcy..też panikowałam...chodziłam do dentysty,jak miał 7.miesiecy,roczek...ale za każdym razem kazała czekać,a zdjęcie RTG traktować jako ostateczność.W dwa tyg po wyjściu dolnych jedynek,pojawiła się górna prawa jedynka,teraz ma 15 miesięcy i widać ,że na raz będą wychodzić dwóji i trójki górne.Taka uroda.Podobno to genetycznie uwarunkowane,im później ząbkowali rodzice,tym później jeszcze dzidzia.A nie było dentysty,który nas zapewniał,że nie widzieli przypadku,żeby było maleństwo bez ząbków- więc spokojnie:o)Jeszcze będziesz miała pewnie dosyć tego ząbkowania i nagłej temp ok 39 st bez żadnych objawów,a "chwilę" potem patrzysz a tu kolejny ząb. Ja też w sumie już nie mogę się doczekać kiedy zacznie jesć inne rzeczy niż papki,bo trudno dawać kanapki gdy ma się 3.zęby;o)...na razie to jakos chrupki kukurydziane skubie.Ale taka jego uroda. Myśle,że wpływ na ząbkowanie ma też wchłanianie wit D3,myśmy mieli z tym problem,pocżątki krzywicy,dyskretna niedoczynność tarczycy-brał Eutyrox i dentystka też mówiła,że przy problemach z wchłanianiem wit D3(która jest niezbędna do budowy kości) też może być późniejsze ząbkowanie. Myślę,że powinnaś Asiu jeszcze uzbroić się w cierpliwość i tak jak radzi dentysta...jak sie nie pojawią za jakis czas,to wykonać to RTG(tylko gdzieś w specjalnym miejscu,gdzie mają do tego sprzet,jakies szeleczki,żeby dzidzia sie nie wierciła i żeby nie trzeba było powtarzać...myślę,że za niedługo będziesz martwić się o gorączki z powodu ząbkowania,a nie będzie Cie martwić brak "klawiatury".Pozdrowionka!! Odpowiedz Link Zgłoś
asiagrabiec Re: nie ma ząbków 06.01.07, 13:46 dzięki za pocieszenie. Poiem Ci że mók szkrab pomimo braku ząbków je prawie wszysto oczywiście siekane, nawt mięsko. Papek nie chce jeść już od pół roku więc je zupki z drobno pokrojonymi warzywami a kanapki wcina jak zloto. Będę pewnie dalej czekać choć boję się bo straszą mnie że mogą wychodzić wszystkie na raz i to może być zbyt duże obciążenie dla dziecka. Całuski dla waszej rodzinki Odpowiedz Link Zgłoś
joanb333 Re: nie ma ząbków 06.01.07, 22:56 mojej córce (teraz 22 m-ce) też długo nie wychodziły zęby. Pierwszy pojawił się w 14 miesiącu a kolejne wyrzynały się jak szalone. Ja i mąż mieliśmy normalnie zęby, ale teść podobno też miał późno, więc się do niego widocznie wdała. U nas nie kierowano nas na badania tylko kazano jeszcze czekać jak u ciebie i doczekaliśmy się i ty się też doczekasz. Obecnie Kasia ma 14 ząbków a 15-16 właśnie w drodze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kasi_ha Do Joanb333 11.01.07, 23:21 Czesc. Sluchaj, a ile ma Twoja Kasia? Moja Kasia skonczy niedlugo 22 m-ce i ma tylko 4 na dole, 4 u gory i jeden albo dwa z boku (na dole). Dokladnie nie da sie zobaczyc, bo... nie pozwala, nawet odczas mycia . Ja tez sie martwie o te zabki, bo w dodatku dwie dolne dwojki sa krzywe- w poprzek. Zapisalam sie do ortodonty- zobaczymy. Czy mi sie wydaje, czy Ty tez jestes Asia, mama Kasi ? Ja mam na imie Joanna Katarzyna, a nasz Mala Katarzyna Anna. Tatus uparl sie na imie Kasia i teraz bardzo sie ciesze, bo nasz Kasia to typowa Kasia- jest super . Pozdrawiam. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
joanb333 Re: Do mama_kasi_ha 12.01.07, 15:33 Moja Kasia urodziła się 2 marca 2005 roku czyli skończyła 22 miesiące, idzie jej 23 miesiąc. Tak, ja też mam na imię Joanna i na drugie mam co prawda Ewelina ale na trzecie Katarzyna. A nasza Kasieńka ma na drugie Julka. U nas też imię wymyślał tata. Taka była umowa- jak dziewczynka to mąż, jak chłopczyk to ja. Ale imię mi się także podobało. Ostatnio niektórzy takie dziwne wymyślają a nasze córeczki mają ładne i proste imię. Moja też jest typowa Kasia! A ząbki lepiej skontrolujcie. Nasza ma proste, ale późno jej szły i też się okropnie martwiłam. Teraz ma 14 ząbków i dolne kiełki idą także dogoniła rówieśników. Pozdawiam Joasia Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kasi_ha Re: Do mama_kasi_ha 12.01.07, 22:40 To Twoja Kasienka jest tylko 15 dni strasza od naszej . Nasza jest z 17.03.2005. Ja z kolei mam siostre Eweline- ciekawa zbieznosc . Ja jestem wrecz dumna z imienia corki- jest wdzieczne, piekne, wymowne... uwielbiam je powtarzac. Razem z mezem chyba w kazdym zdaniu mowimy Kasia, Kasienka itd. Nigdy: wez ja, nakrma ja ... Tylko zawsze nakarm Kasie, poczytaj Kasi itd. Z namaszczeniem normalnie ))). Zabki oczywiscie sprawdzimy- na razie mamy chyba 10. Dzieki za odp. Pozdrawiam. Asia Odpowiedz Link Zgłoś