Dodaj do ulubionych

Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka?

08.01.07, 02:37
Lub nie zamierza? I dlaczego? To trochę w związku z wątkiem o autyzmie po
szczepionce, który mnie trochę przestraszył... Ja szczepię...
Obserwuj wątek
    • ewa_mewa Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 08.01.07, 09:22
      Autyzm po szczepionce... Taaa i śmierć po krowim mleku. Nie szczepią jedynie
      rodzice ktorzy chcą być mądzrejsi od lekazry - zupełnie tylko nie wiadomo dlaczego.
      • mokopi Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 08.01.07, 09:34
        Nie jestem i nie staram się byc mądrzejsza od lekarzy. Jednak po rozmowie z lekarzem, długiej rozmowie,mam sama zdecydować czy szczepić czy nie. Decyzja należy do mnie. Nie szczepię na odrę, świnkę, różyczkę, bo Konrad nie może być szczepiony żywymi szczepionkami.
        W razie jakichkolwiek komplikacji nikt nie weźnie na siebie odpowiedzialności.
        • malgosiek2 Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 08.01.07, 10:03
          MMRII jak i Priorix mają wirusy zabite inaczej atenuowane czyli bez otoczki
          zjadliwości.
          Pzdr.Gosia
          • malgosiek2 Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 08.01.07, 10:09
            O przepraszam.
            Jednak mają żywe wirusy.
            pozdr.Gosia
      • kania_kania Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 08.01.07, 10:13
        Ja mam wsrod znajomych dziecko, ktore po szczepieniu MMRII ma objawy autyzmu.
        Dla mnie to juz nie jest wymysl, tylko realne zagrozenie...

Na razie mysle tylko o pierwszym szczepieniu przeciwko gruzlicy. Pozniej bede
        sie zastanawiac nad reszta, choc jak na razie jestem przeciwna szczepieniu
        szczepionka, ktora MOZE stwarzac zagrozenie dla zdrowia dziecka.

Kania
        • shady27 Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 08.01.07, 12:17
          mi pediatra odradzila ta szczepionke, bo zagrozenbie autyzmem to nie wymysl a realne zagrozenie. Bede szczepic oddzielnie
        • kasiaimichael Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 09.01.07, 18:00
          To juz sie nie zastanawiaj nad gruzlica. WHO wyrzucilo ja z listy szczepien 5
          lat temu ale mimo zaleceń WHO przez pięć lat nasze dzieci były niepotrzebnie
          wielokrotnie szczepione na gruźlicę, bo "W centralnym magazynie były duże
          zapasy preparatu BCG. Szkoda było je wyrzucić, tym bardziej że musielibyśmy
          jeszcze ponieść koszty ich utylizacji" ("Wystarczy jedno szczepienie na
          gruźlicę" Maria Bielicka Gazeta Wyborcza 2006-07-19. Ta szczepionka nie tylko
          nie dziala ale jest wrecz szkodliwa. Poza tym robione byly badania z ktorych
          wynika ze wiecej chorych na gruzlice bylo w grupie szczepionej niz nie
          szczepionej. Jesli znasz angielski nappisz do mnie na priva dal Ci liste rzeczy
          do poczytania, jesli nie polecam ksiazke (niestety jedyna przetlumaczona chyba
          na polski o tej tematyce) Ian Sinclair "Szczepienia - niebezpieczne, ukrywane
          fakty"
          Kaska
          • kania_kania Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 12.01.07, 09:05
            Ja tam nie mam nic przeciwko, zeby nie szczepic... Ale juz widze te oczy
            pielegniarek w punktach szczepien smile

Kania
      • pyziulka Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 08.01.07, 15:49
        Mojej sasiadce lekarz pediatra pozwoil zaszcepic dziecko. Po szczepionce wysoka
        temperatura, szpital... Dzis dziweczynka jest głęboko uposledzona, nie mówi,
        ledwo chodzi... Sasiadka nie chciała być madrzejsza od lekarza i zapłacial
        zdrowiem włsnego dziecka...

Moja mama miała problemy aby nie szczepic mojej młodszej siostry. Przełozyła
        szczepienie gdyż neurolog uznał że lepiej poczekac. czasem nie warto ryzykowac...
    • ewa_mama_jasia Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 08.01.07, 10:15
      Ja też szczepię. Wychodzę z założenia, że nie jestem lekarzem i zbyt mało wiem,
      żeby decydować w tej kwestii. Własnie w piątek zaszczepiłam na MMRII. Bałam się
      jak cholera, szczególnie po serii przeczytanych postów tu na forum, ale
      pomyslałam, ze skoro ktoś ten kalendarz szczepień układał, to miał w tym jakiś
      ce. A w spisek przeciwko zyciu i zdrowiu dzieci nie wierzę.
    • czarnika Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 08.01.07, 10:23
      a ja nie bede szczepic ani na odrę ani na swinke ani na różyczkę bo za bardzo
      sie boję.
    • mynia0 Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 08.01.07, 10:50
      ja nie będe szczepić tą szczepionką, moja córka jest uczulona na białko kurze i
      nie zamierzam ryzykowac. alergolog odradza, pediatra nie. wybrałam opinię
      specjalisty.
      • hipopotamama Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 08.01.07, 13:24
        A na jakiej podstawie twierdzisz, że pediatra to lekarz bez specjalizacji?
        • mynia0 Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 08.01.07, 17:04
          alergolog to lekarz ze specjalizacją w dziedzinie alergii i z pewnością wie
          więcej niż pediatra w kwestii uczuleń. pediatra to lekarz od dzieci, a nie
          specjalista od alergii.
    • hodos Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 08.01.07, 10:50
      tu nie chodzi tak bardzo o te wirusy a konserwanty dodawane do szczepionek jak
      rtęć albo aluminium i inne (także pochodne zwierzęce) ale już same sobie
      wyszuajcie co oznacza wysoki ich poziom w organiźmie, żeby nie było, że jestem
      mądrzejsza od lekarzy a poza tym większość z was i tak nie wierzy w to co ma
      podane na talerzu i woli się wykłócać o swojesmile
      a ja nie szczepię.. za dużo już wiem na ten temat

pozdrawiam!
      • ewa_mama_jasia Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 08.01.07, 14:04
        Jeśli jesteś obeznana w temacie to dobrze, możesz podjąć samodzielnie decyzję.
        Ja osobiście - co już wcześniej napisałam - zbyt mało wiem na temat
        szczepionek, żeby podjąć decyzję o nieszczepieniu dziecka. Do kategorii "zbyt
        mało wiem" zaliczam również przeczytanie jednego czy dwóch artykułów i kilku
        (nastu) postów na forum od mam, z których większość nie ma nic wspólnego z
        medycyną, farmacją czy biologią.
        Podjęcie decyzji o nieszczepieniu jest według mnie bardzo powaznym krokiem i
        wymaga większej wiedzy fachowej niż ta, którą można sobie wyrobić na podstawie
        przypadkowo dobranych artykułów z internetu.
        Dlatego uznałam że robię to w imię dobra dziecka i zaszczepiłam go w piątek na
        MMRII.
        Tym bardziej, że mały nie jest alergikiem, wszystkie poprzednie szczepienia
        zniósł bez problemów i zakładam, ze tak będzie dalej.
    • kiw75 bezpieczne szczepionki 08.01.07, 13:25
      www.autyzmpomoc.org.pl/bezpieczne%20szczepionki.htm może się przyda
      • ewa_mama_jasia Re: bezpieczne szczepionki 08.01.07, 13:59
        Z Twojej tabelki wynika, że MMRII jest szczepionką bezpieczną. Nie powoduje/
        nie wyzwala autyzmu.
        • kiw75 Re: bezpieczne szczepionki 08.01.07, 15:24
          chyba nie umiesz odczytać właściwie tej tabelki (to nie moja tabelka...)
          Bezpieczną szczepionkę MMR o handlowej nazwie MMR-II w swojej ofercie ma fima
          Merck.
          • mooh Re: bezpieczne szczepionki 08.01.07, 15:31
            I właśnie tenże MMRII firmy Merck ma nienajlepszą prasę. Stary MMR z
            timerosalem został wycofany dawno temu, ale dyskusja o potencjalnej
            szkodliwości trwa, bo połączenie 3 żywych wirusów w jednorazowej dawce dla
            niektórych dzieci jest trudne do zniesienia, niezależnie od autyzmu. A
            linkowana przez Ciebie tabelka ma ograniczoną przydatność dla pacjentów w
            Polsce bo w głównej mierze dotyczy szczepionek stosowanych na rynku
            amerykańskim.
          • ewa_mama_jasia Re: bezpieczne szczepionki 08.01.07, 15:57
            Umiem odczytać, bezpieczna szczepionka MMR - II jest firmy Merck. Właśnie tą
            szczepionką pediatra zaszczepiła mojego syna w piątek.
            • mysza_myszynska Re: bezpieczne szczepionki 08.01.07, 16:43
              może to głupie, co napiszę, ale czy w czasach kiedym my byliśmy dziećmi (mam
              27lat) nie było szczepionek przeciw odrze, śwince i różyczce? ja przynajmniej
              chorowałam na każdą z tych chorób i mam się całkiem dobrze. Skoro więc
              szczepionka jest podejrzana a ww choroby nie zabijają to po co u licha je
              szczepić? Czy to jest tak, że niedługo będziemy się szczepić przeciwko katarowi
              jak wynajdą szczepionkę? Nie chcę wyjść na mądralę ani ignorantkę, tylko tak się
              zastanawiam w jakim to wszystko idzie kierunku. A może nie zdaję sobie sprawy z
              niebezpieczeństwa takich chorób jak odra, różyczka i świnka? proszę o odpowiedź
              mądrzejszych ode mnie smile
              • kania_kania Re: bezpieczne szczepionki 08.01.07, 17:28
                Jak to po co? Bo ktos na tym zarabia...

Jesli bede szczepic, to tylko na odre, a na rozyczke dopiero w wieku 13 lat (o
                ile Juniorka sama nie przechoruje rozyczki wczesniej). Swinke mialam w domu juz
                dwa razy (Mlody chorowal, zanim sie Kaska urodzila) i stwierdzam, ze to choroba
                do przezycia dla dzieci.

Nie widze powodu, zeby ryzykowac, skoro mozna uniknac ryzyka.

Kania
                • joanekjoanek Re: bezpieczne szczepionki 09.01.07, 02:12
                  ja też chciałam dodać o powikłaniach po CHOROBIE, nie po szczepionce.

Osobiście po śwince ("chorobie do przeżycia dla dzieci") nie słyszę na jedno ucho. Od trzydziestu lat smile

W tej chwili być może dałoby się to leczyć operacyjnie, ale już mi się nie chce. Kiedy byłam dzieckiem, nie było takiej możliwości. Dziękuję za uwagę.
                  • kania_kania Re: bezpieczne szczepionki 12.01.07, 09:08
                    Po szczepieniu dzieci tez maja powiklania. Syn znajomej, rok po szczepieniu
                    zachorowal na swinke (cale przedszkole wtedy chorowalo). Skonczylo sie na 6
                    tygodniach w szpitalu. Z tego co pamietam - zapalenie opon mozgowych czy cos w
                    tym stylu.

Kania
                • klnga Re: bezpieczne szczepionki 12.01.07, 03:53
                  kania_kania napisała:

>
                  > Jesli bede szczepic, to tylko na odre, a na rozyczke dopiero w wieku 13 lat (o
                  > ile Juniorka sama nie przechoruje rozyczki wczesniej). Swinke mialam w domu
                  >
                  >
                  Podobnie jestem coraz bardziej sceptycznie nastawiona do omawianej szczepionki 3
                  w 1. Jednak właśnie z lektury kilku artykułów w necie wnioskuję, że to właśnie
                  szczepienie na odrę jest najbardziej ryzykowne.
                  Aktualnie mój stan wiedzy podpowiada mi żeby zaszczepić córkę tylko przeciwko
                  różyczce w wieku 13lat.
              • loira powiklania po chorobach - swinka 08.01.07, 17:53
                Swinka:
                W przebiegu świnki mogą wystąpić powikłania o różnej lokalizacji narządowej. W
                10 do 15% przypadków dochodzi do świnkowego zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych i
                mózgu. W tym przypadku objawy w postaci bólów głowy, nudności, wymiotów
                rozpoczynają się w 5-7 dniu po wystąpieniu stanu zapalnego ślinianek. Mogą
                również występować stany zapalne ośrodkowego układu nerwowego bez zajęcia
                ślinianek i objawów sugerujących świnkę.

Trwałym następstwem poświnkowego zapalenia opon mózgowo rdzeniowych może być
                uszkodzenie nerwu słuchowego i jednostronna głuchota.

Innym częstym powikłaniem,zwłaszcza u osób chorujących na świnkę w wieku
                dojrzałym jest zapalenie trzustki i jąder.
                • loira Re: powiklania po chorobach - rozyczka 08.01.07, 17:57
                  Są bardzo rzadkie, jednak choroba, która wystąpi u kobiety w ciąży (do 12
                  tygodnia) może spowodować bardzo poważne zmiany rozwojowe. Fetopatie spowodowane
                  zakażeniem wirusem różyczki in utero noszą nazwę zespołu Gregga.
                  oraz
                  Różyczka (podobnie jak ospa wietrzna), która u dzieci przebiega łagodnie, dla
                  dorosłych bywa niezwykle groźna. Wywołujący ją wirus może bowiem spowodować
                  zapalenie mózgu (niekiedy jednocześnie także opon mózgowo-rdzeniowych).
                • loira Re: powiklania po chorobach - odra 08.01.07, 18:00
                  Możliwe są powikłania po chorobie. Do najbardziej powszechnych zalicza się:
                  zapalenie mózgu, płuc, ucha środkowego, zapalenie krtani. Najbardziej narażone
                  na powikłania są dzieci z wadami serca, krzywicą czy też niedożywione. W
                  regionach ubogich najczęstszą przyczyną zgonów jest zespół odrowo-biegunkowy.
                  Rzadziej spotyka się powikłania takie jak: zapalenie mięśnia sercowego, czy
                  skaza krwotoczna.

Zdarza się, że powikłania pojawiają się nawet dziesięć lat po
                  wystąpieniu choroby. Tak jest w przypadku podostrego stwardniającego zapalenia
                  mózgu( SPPE). Powikłanie to zdarza się z częstotliwością 0,5-2 na 100 tysięcy
                  przypadków zachorowań. Obecnie, jednak SPPE praktycznie w ogóle nie występuje.
      • paniserwusowa statystyki 08.01.07, 18:21
        Czy któraś z mam wie może, jak wygladają stystycznie zachorowania na autyzm po
        szczepionce MMRII, Priorix? Tzn. chodzi mi o ilość. Bo ciągle czytam o
        zachorowaniach u dzieci koleżanek, sąsiadek itp., ale to są chyba wyjątki,
        prawda? Chciałabym się dowiedzieć, czy to sa dzieci z grupy podwyższonego
        ryzyka, czy na pewno autyzm ostał wywołany u nich przez tę szczepionkę, a nie
        był to np. zbieg okoliczności.
        • mokopi Re: statystyki 08.01.07, 22:00
          paniserwusowa napisała:

> prawda? Chciałabym się dowiedzieć, czy to sa dzieci z grupy podwyższonego
          > ryzyka, czy na pewno autyzm ostał wywołany u nich przez tę szczepionkę, a nie
          > był to np. zbieg okoliczności.

Co do statystyki to nie wiem. Znam 3 przypadki w których po podaniu szczepionki nastąpiły objawy autyzmu. Jest to 3 chłopców. Dwoje z nich urodziło się zdrowych. Po podaniu szczepionki ich zachowanie zaczęło się zmieniać. Nie stało się to z dnia na dzień, tylko stopniowo. Jeden ma 14 lat (syn znajomej), drugi 6 (mój siostrzeniec). Trzeci z chłopców urodził się niedotleniony.
        • kasiaimichael Re: statystyki 09.01.07, 18:22
          Prosze bardzo poczytaj sobie to: www.autyzmpomoc.org.pl/rozp_szczep.htm
          ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 23 grudnia 2002 r.w sprawie
          niepożądanych odczynów poszczepiennych.
          (Dz. U. z dnia 31 grudnia 2002 r.)
          "Jeśli nie podano inaczej i z wyjątkiem odczynów po szczepieniu BCG, za
          związane czasowo ze szczepieniem uznaje się zaburzenia stanu zdrowia, które
          wystąpiły w okresie 4 tygodni po podaniu szczepionki" autyzm moze objawic sie w
          calej okazalosci lub zostac rozpoznany duzo pozniej ze wzgledu na to ze dziecko
          zaczyna sie cofac w rozwoju stopniowo.
          Poza tym minister wymienia ponad 20 niepozadanych odczynow poszczepiennych,
          ktore powinny byc zglaszane lekarzowi i sanepidowi. Wsrod nich sa mnin:
          gorączka powyżej 39°C,obrzęk,powiększenie węzłów chłonnych,a te lekarze mowia
          nam ze sa normalne. Czy ktos ci mowil ze powinny byc zglaszane i normalne nie
          sa???????
    • gabi_10 Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 08.01.07, 18:47
      Szczepienia są przecież obowiązkowe a uchylanie się od nich grozi karą grzywny
      nawet do 5000 zł. ja mojego dziecka nie szczepie żadnymi szczepionkami
      skojarzonymi- pojawiły się stosunkowo niedawno i tylko czekać jak wymyślą
      jakieś rewelacje na temat ich szkodliwości. Jestem w tej kwestii
      tradycjonlistką- szczepienia podstawowe Plus Hib bo tak najbezpieczniej.
      • anulaaa Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 08.01.07, 20:47
        kurcze czytam i nie wiem o co chodziuncertain
        córę szczepię bezpłatnie+hiba
        nie brałam skojarzonych bo nie jestem przekonana do nich
        czy problemy o ktryóch piszecie związane sa z szczepieniami skojarzonymi???
        • mynia0 Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 08.01.07, 20:53
          polecam jednak skojazona szczepionkę z hibem, a nie zwykłe DTP+hib. ta
          skojarzona jest zdecydowanie lepiej oczyszczona i mniej niebezpieczna,
          szczególnie, jak chodzi o komponenty krztuśca i ma wirusy zabite, a nie żywe.

problem, o którym piszemy nie jest związany ze wszystkimi szczepionkami
          skojarzonymi, tylko z tą skojarzoną przeciw odrze, śwince i różyczce.
        • ewa_mama_jasia Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 08.01.07, 21:17
          Piszemy głównie o szczepionce obowiązkowej, fakt że skojarzonej, bo
          zawierającej trzy w jednym, MMRII, czyli odra - świnka - różyczka, obowiązkowym
          i bezpłatnym dla dzieci pomiędzy 13 a 14 miesiącem życia.
      • mynia0 Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 08.01.07, 20:54
        ten przepis jest martwy - bo Ty, jako matka musisz wyrazić zgodę na każda
        interwencje medyczną i każdy zabieg u Twojego dziecka.
    • vharia chciałam nieśmiało zauważyć, 08.01.07, 21:04
      że częstość przypadków tzw. odry mózgowej jest wśród dzieci które musiały ją przechorować wielokrotnie częstsza (chyba ok. 1000x, ale głowy nie dam), niż wśród szczepionych. Czyli poważne problemy neurologczne znacznie silniej zagrażają nieszczepionym dzieciom. Niestety.
      Chyba, że chodzi o komplikacje jakiegoś innego typu?
    • kasiaimichael Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 09.01.07, 18:12
      Proponuje Ci kupic sobie ksiazke pt "Szczepienia - niebezpieczne, ukrywane
      fakty" Ian Sinclair.
      • kasiaimichael Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 09.01.07, 18:26
        tu jest link do kasiazki:www.merlin.com.pl/frontend/towar/465472
        • malgosiek2 Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 09.01.07, 22:33
          Akurat u nas gruźlica powraca w zastraszjącym tempie.
          Z powodu obniżenia znacznie stopy życiwej społeczeństwa.
          Poza tym gruźlicę łatwo złapać w autobusie czy innym wielkim skupisku ludzi.
          Pzdr.Gosia
          • kasiaimichael Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 10.01.07, 13:08
            co z tego jesli szczepionka i tak nie dziala?
            • malgosiek2 Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 10.01.07, 13:27
              Jaaasne u nas nic nie działa.
              Pzdr.Gosia
              • kasiaimichael Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 12.01.07, 09:01
                Nie u nas tylko nigdzie nie dziala. WHO polecilo skreslenie tego szczepienia
                poczytaj tez sobie to:
                The New Scientist wrote: "the world's biggest trial to assess the value of BCG
                tuberculosis vaccine has made startling revelation that the vaccine does not
                give any protection against bacillary forms of tuberculosis."
                i to:
                The Lancet (14 March 1992) also carried out a study of 83,000 people who had
                been vaccinated against TB and concluded that they could find no statistically
                significant protection by the BCG vaccine against tuberculosis. (6) Holland
                does not have a BCG programme, and they have the lowest TB death rate in Europe

• kania_kania Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 12.01.07, 09:15
            > Akurat u nas gruźlica powraca w zastraszjącym tempie.
            > Z powodu obniżenia znacznie stopy życiwej społeczeństwa.
            > Poza tym gruźlicę łatwo złapać w autobusie czy innym wielkim skupisku ludzi.
            > Pzdr.Gosia

Tyle, ze gruzlica rozwija sie u ludzi niedozywionych, mieszkajacych w ciezkich
            warunkach. U osob, ktore dobrze sie odzywiaja przebiega bezobjawowo,
            pozostawiajac maly slad w plucach widoczny tylko na zdjeciu rtg. Tak samo jest w
            przypadku osob szczepionych i nieszczepionych.

Tak wiec, czy szczepimy, czy nie - najwazniejsze jest to, jak o siebie dbamy.
            Przynajmniej w przypadku gruzlicy.

Kania
            • kasiaimichael Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 12.01.07, 09:28
              "Tak wiec, czy szczepimy, czy nie - najwazniejsze jest to, jak o siebie dbamy.
              > Przynajmniej w przypadku gruzlicy."
              Tak jest w przypadku kazdej choroby, organizm silny dobrze odzywiony walczy ze
              wszystkim lepiej a po przejsciu choroby wytwaza odpornosc w przypadku
              niektorych chorob typu np swinka, rozyczka, odra, ospa na cale zycie. Jesli
              organizm jest silny i dbamy o siebie w czasie kiedy chorujemy nie dochodzi tez
              do powiklan a choroba przebiega lagodniej.
      • hipopotamama pytanie o książkę! 10.01.07, 16:19
        Trochę się przejęłam rozgorzałą dyskusją i chciałabym pogłębić ten temat jednak
        czy ta książka jakoś się ma do polskich realiów? Tzn. autor jest obcego
        pochodzenia, a pewnie co kraj to obyczaj jeżeli chodzi o szczepienia jak i
        stosowane szczepionki. Proszę odpowiedz bo zakladam że ją czytałaś.
        • malgosiek2 Re: pytanie o książkę! 10.01.07, 16:23
          Przypuszczam,że nie,choć nie czytałam.
          Tylko zerknęłam na nią ze strony intern.
          Jak zwykle moim zdaniem rewelacje made in usa.
          pzdr.Gosia
        • kasiaimichael Re: pytanie o książkę! 12.01.07, 09:05
          "czy ta książka jakoś się ma do polskich realiów?"
          Tak ma sie ma do naszych realiow ze szczepienia w polskim i amerykanskim
          kalendarzu sa takie same a szczepionki nie sa produkowane w Polsce. Szczepieni
          jestesmy tym samym.
    • ulfa Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 09.01.07, 18:32
      Czy ja dobrze zrozumiałam? Szkodliwa jest szczepionka 3 w 1 przeciwko odrze,
      śwince i różyczce. A jeśli na te choroby zaszczepić dziecko oddzielnie to wtedy
      nic się nie dzieje??
      • mynia0 Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 10.01.07, 09:49
        mniej więcej. głównie chodzi o połączenie tych 3 wirusów. ale samo szczepienie
        na odrę też moze być niebezpieczne - jak zresztą wszystkie szczepienia.
        • kania_kania Re: Czy ktoś z Was nie szczepił dziecka? 12.01.07, 09:17
          Chodzi nie tylko o wirusy ale rowniez dodatki w szczepionce (np rtec), ktore
          moga (choc nie musza) zatruc organizm dziecka wywowlujac m.in. autyzm.

Kania
    • hipopotamama L I N K I 10.01.07, 16:28
      W związku z tym, że jest to jedna z niewielu merytorycznych dyskusji na tym
      forum myślę, że wiele mam (jak i ja) chciałoby zapoznać się bliżej z omawianym
      tematem w celu sprecyzowania swojego zdania odnośnie szczepień. Dlatego WIELKA
      PROŚBA. Jeżeli któreś z was znają linki do stron z informacjami lub
      publikacjami na ten temat to proszę je podać. Z góry dziękuję jeżeli będzie
      jakikolwiek odzewsmile
      • kasiaimichael Re: L I N K I 12.01.07, 09:12
        Prosze bardzo:
        bardzo dobra strona podaja sklad szczepionek:
        www.vaccinesafety.edu/components.htm
        www.mercola.com/article/vaccines/links.htm z dalszymi linkami
        www.909shot.com/
        www.larkfarm.com/AP/vaccination.htm
        www.vaclib.org/basic/japanusa.htm
        • kasiaimichael Re: L I N K I 12.01.07, 09:21
          troche o szczepionkach wiekszosc o autyzmie:
          www.camsvoice.com/photo.htm
          www.mothering.com/discussions/showthread.php?t=57794
          thinktwice.com/
          www.nccn.net/~wwithin/mmr.htm
          www.whale.to/a/sinclair6.html
          ksiazki:
          search.barnesandnoble.com/booksearch/isbnInquiry.asp?userid=2c7QMLlBJ7&isbn=0312326459&itm=2
          search.barnesandnoble.com/booksearch/isbnInquiry.asp?userid=2c7QMLlBJ7&isbn=044661503X&itm=1
          search.barnesandnoble.com/booksearch/isbnInquiry.asp?userid=2c7QMLlBJ7&isbn=0921586515&itm=1

• kasiaimichael Re: L I N K I 12.01.07, 09:35
            O autyzmie jest tylko 1 link reszta o szczepionkach. Na kazdej ze stron
            znajdziesz odnosniki do innych. Czytania jest duzo, ale warto poczytac. Warto
            tez poczytac oficjalne zalecenia i o chorobach, i zdecydowac co jest wiekszym
            ryzykiem szczepienie czy choroba.
          • kasiaimichael Re: L I N K I 12.01.07, 13:13
            podnosze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka