Dodaj do ulubionych

Dawkowanie wit. D3

12.01.07, 14:19
Jak lekarze decyduja ile kropel nalezy podawac? Lekarka u nas zawsze mowi ze
dziecko duze, szybko rosnie, a i tak jest 1 kropla raz dziennie. Czy to
wystarczy?
Obserwuj wątek
    • incia82 Re: Dawkowanie wit. D3 12.01.07, 14:42
      moja pediatra zaleciła już od samego początku 2 kropelki i tak właśnie podaję.
      Kubuś ma 8 m-cy
    • janeausten jak dawkować? 12.01.07, 14:52
      Macie jakieś sposoby, by podać dziecku dokładnie 1 (bądź 2, jak kto musi)
      kloplę witaminy? Bezpośrednio do buzi leci z buteleczki raz 1 raz 2 krople, na
      łyżeczce, mam wrażenie, połowa zostaje. Karmię piersią więc nie mogę dodać do
      butli. Może polecicie jakiś sprawdzony sposób?
      • maxiula Re: jak dawkować? 12.01.07, 14:59
        witam ja podaje mojemu synkowi w ten sposob:na lyzeczke daje troszke herbatki z
        butelki i daje 1kropelke wit d3.mam wrazenie ze to lepszy sposob ,niz samo
        podanie na lyzeczced3.troszke sie wymiesza ta kropelka z herbatka i lepiej
        maluch ja przyswoi.mozesz tez kapnac sobie kropelke witd3na brodawke przed
        karmieniem tez ja maluch "wciagnie"smile
    • pauzalka Re: Dawkowanie wit. D3 12.01.07, 15:04
      Córka (1 rok) rozwija się prawidłowo i mam zalecone 2 kropelki.
      Podaje bezpośrednio z buteleczki, Mała sama już otwiera buzie w gotowości i wkraplam te 2 kropelki na język.
      • d.ziarkowska Re: Dawkowanie wit. D3 12.01.07, 15:25
        ojej.. jaki problemy z podawaniem. w aptece sa kroplomierze kosztuje 2zl. i
        po problemi bo taki kroplomierzyk dokladnie odmierzy i dokladnie podasz
        dzieciatkowi.. jesli male to za brutke troszke na dol i juz buziaczek
        otwarty...ja podaje 1 kropelke bo tak mi zalecono..ma 2 miesiace..
      • mamucha27 Re: Dawkowanie wit. D3 12.01.07, 15:26
        ja daję na smoczek. Dawka wit.D3 jest zależna od tego jakie dziecko miało
        ciemiączko (duże czy małe)
        • sofina Re: Dawkowanie wit. D3 12.01.07, 16:42
          Wit D3 jest rozpuszczalna w tłuszczach i nie powinno się jej podawać z
          herbatką.Ja nakraplam 2 krople na łyżeczkę i dodalę troszkę mleczka z piersi.
          Wymiesza się i podaję małemu (4 mies)
    • ivaq Re: Dawkowanie wit. D3 12.01.07, 16:48
      Mój Kubuś ma 2,5 miesiaca i podaje mu 2 krople zmieszane z mlekiem. Tak
      zaleciła mi pediatra.
      • maxiula Re: Dawkowanie wit. D3 12.01.07, 20:52
        w herbatce sie nie rozpusci to fakt,ale zawsze sie troche wymiesza i nie
        zostanie na lyzeczce tylko w buzi maluchasmileja podaje herbatka tak z rozpedu bo
        zwwsze w tym samym czasie podaje cebion i mieszam go z herbatka a za chwile d3
        i po sprawiesmileale chyba nie ma jakis przeciwskazan zeby d3 mieszac z herbatka?
        bo jesli sa to bede z mleczkiem podawacsmile
    • klaudyna1985 Re: Dawkowanie wit. D3 12.01.07, 21:43
      Pediatra która prowadzi mojego synka zaleciła mu 4 krople w słoneczny dzień i 5
      kropli w pochmurne dni. Mój synek waży prawie 9 kilogramów a ma 4 miesiące.
      Wyjaśniła mi też że w naszej strefie klimatycznj raczej nie da się go
      przedawkować tak jak to piszą w ulotce. Mowa tu o vigantolu bo zapomniałam
      wspomnieć na samym początku.
    • klaudyna1985 Re: Dawkowanie wit. D3 12.01.07, 21:43
      Pediatra która prowadzi mojego synka zaleciła mu 4 krople w słoneczny dzień i 5
      kropli w pochmurne dni. Mój synek waży prawie 9 kilogramów a ma 4 miesiące.
      Wyjaśniła mi też że w naszej strefie klimatycznj raczej nie da się go
      przedawkować tak jak to piszą w ulotce. Mowa tu o vigantolu bo zapomniałam
      wspomnieć na samym początku.

Pozdrawiam
    • marpiet1 Re: Dawkowanie wit. D3 13.01.07, 17:25
      niezlesmile

ja mojemu po kapieli wkrapiam prosto na jezyczek, leciutko łaskocze brode i
      ryjek sam sie otwierasmile
      a teraz wystarczy ze widzi buteleczke to sam otwiera buziunie,
      moje d3 jest tłusta i dzieki bogu nie ma anyzowego smakusmile
      marta
    • ktos1232 Re: Dawkowanie wit. D3 13.01.07, 17:30
      nasza pani też zaleciła 1 kropelkę dziennie i daję ją na łyżeczkę, później
      wkrapiam 6-7 kropel mleka z piersi i podaję do buzi - młody ładnie łyka, a
      następnie podaję pierś żeby nakarmić smile)
      • rudozielone Re: Dawkowanie wit. D3 15.01.07, 00:41
        Witajcie,
        a u mnie jest jeszcze inaczej. Moj 4tygodniowy maluch ma male ciemiaczko i
        lekarz z tego wzgledu zalecil 2 krople tygodniowo. Zaczelam sie zastanawiac,
        czy to oby nie za malo, zwlaszcza, ze inny pediatra powiedzial, zeby podawac po
        jednej kropli dziennie. Sama nie wiem, jak duze to ma znacznie, bo przeciez
        nasi rodzice pewnie wit. D nie dostawali i jakos z tym zyja.
        Pozdrawiam
        • majalis78 Re: Dawkowanie wit. D3 15.01.07, 12:41
          Nie zgadzam sie z wypowiedzia Klaudyny że vigantolu nie mozna przedawkowac.Mój
          synek ma 6 msc,vigantolu dostawał 2 kropelki i niestety okazalo sie ze za
          dużo.Lepiej uwazac
          • aniulekq do majalis78 15.01.07, 14:53
            Jak to się objawiło, że okazało się za duża dawka?Mój synek też przyjmuje 2
            kropelki codziennie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka