Dodaj do ulubionych

Mam problem. Poradźcie co zrobić.

22.10.12, 12:01
Jestem obecnie w 36 tygodniu ciąży. W 30 tygodniu na usg okazało się, że dziecko ma tydzień opóźnienia co do wielkości głowy i grubości brzucha. Na kolejnym usg (34 tydzień) były to już dwa tygodnie. W pierwszej ciąży miała taki sam problem, brałam wtedy acard i jeszcze jakiś inny lek. Pomogło, córka urodziła się w normie wagowej i wzrostowej. Teraz prowadzi mnie inny lekarz i on nie wie jakie leki mi dać, chce skierować mnie do szpitala. Nie chce iść do szpitala, ale nie chce też zaszkodzić dziecku. Pomyślałam, że pójdę na wizytę do lekarza który prowadził moją pierwszą ciąże i poproszę o leki. Ale nie wiem czy to dobry pomysł. Co byście zrobiły na moim miejscu? Mam straszny dylemat. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • brown_aurelia Re: Mam problem. Poradźcie co zrobić. 22.10.12, 12:25
      ja bym poszła do szpitala
      • misiu.stefan Re: Mam problem. Poradźcie co zrobić. 22.10.12, 12:59
        Ja również poszłabym do szpitala - już blisko do porodu (zrobią Ci dodatkowe badania, np. ktg, usg, itp.). Nie miałabym żadnego dylematu.

Trzymaj się!
      • magda.tyl Re: Mam problem. Poradźcie co zrobić. 22.10.12, 12:59
        Możesz przecież powiedzieć obecnemu lekarzowi jak było w poprzedniej ciąży, może wtedy zleci leki. Szpital to nie jest wygodne rozwiązanie zwłszcza jeśli w domu zostaje małe dziecko, ale jak trzeba to trzeba. Starszak jakoś da sobie radę z bliskimi, a nienarodzony maluszek będzie pod kontrolą cały czas.
    • reewa Re: Mam problem. Poradźcie co zrobić. 22.10.12, 13:49
      Ja bym poszła do szpitala. Też mam starszego synka i nie uśmiecha mi się długi pobyt w szpitalu ale wiem,że mąż na pewno z synem sobie poradzi a w szpitalu Ci pomogą. Mój syn też był za mały i okazało się, że wcześniejsza cesarka jest koniecznością (urodził się w 35tc o wadze 1830). Nie ma co ryzykować a w domu sobie dadzą radęsmile)))

Pozdrawiam
    • alinalen Re: Mam problem. Poradźcie co zrobić. 22.10.12, 14:09
      u mnie w pierwszej ciązy wychodził b. mały brzuszek, duża głowa rozbieżność ponad 3 tyg. córka odstawała od terminu w końcówce 3,5tyg. Urodziła się proporcjonalna z wagą 2700. Teraz syn też ma mały brzuszek i dużą główkę ale różnica to tylko 1,5tyg. i tydzień w terminie. zobaczymy jaki się urodzi
      • solania123 Re: Mam problem. Poradźcie co zrobić. 22.10.12, 18:47
        Ja bym poszła do szpitala, choć wiem , że mając dziecko w domu ciężko podjąć taką decyzję. Pamiętaj jednak, że to dla dobra drugiego malucha. Jeśli dziecko jest mniejsze niż powinno, to teraz juz trochę za późno, alby leki typu accard coś pomogły, bo mają one sens we wczesnej ciąży.
        Lepiej być pod obserwacją, niż potem sobie pluć w brudę.
    • ola11mar Re: Mam problem. Poradźcie co zrobić. 22.10.12, 20:13
      Nie ukrywam, że nie chce iść do szpitala ze względu na starszą córkę. Poza tym pobyt w szpitalu to nic fajnego. Ale chyba będę zmuszona podjąć taką decyzję, ze względu na dobro dziecka w brzuchu. Pozdrawiam.
      • 3-mamuska Re: Mam problem. Poradźcie co zrobić. 22.10.12, 21:10
        Jeśli w 1 ciąży nie musialas leżeć w szpitalu był ten sam problem ja bym nie szła.
        Tylko poszła do innego lekarza.
        Chodziła codziennie na ktg i usg.
        Ja z chlestaza ciazowa w 1 ciąży byłam w szpitalu , a z 2 nastepnymi byłam w domu i chodziłam na badania do szpitala 5 dni w tygodniu.
        Co oni ci tam bedą robić?
        • ola11mar Re: Mam problem. Poradźcie co zrobić. 22.10.12, 22:56
          O tym samym pomyślałam. Skoro w pierwszej ciąży wystarczyły leki, to dlaczego w tej ma być inaczej. Mój ginekolog chce mnie wysłać do szpitala bo nie wie jakie leki ma mi dać, jednocześnie boi się że jeśli nic nie zrobi to będzie miał problemy (z mojej strony).
    • sharzan-ka Re: Mam problem. Poradźcie co zrobić. 22.10.12, 22:51
      Acard nie ma za dużo wspólnego z wagą dziecka...
      Zapewne problemem jest hipotrofia

Idź do szpitala, niech Ci zrobią badania - najwyżej się wypiszesz.. W każdej chwili możesz to zrobić...

PS moja siostra z tego powodu miała wywoływany poród w 35 tc, teraz "maluch" ma 8 lat i uczy się doskonale oraz jest bardzo sprawny w sporcie.
    • tulimatka Re: Mam problem. Poradźcie co zrobić. 23.10.12, 00:38
      Idż do szpitala - zawsze możesz się wypisać, albo idż na konsultację do poprzedniego lekarza i jawnym tekstem wyjaśnij mu problem, że potrzebujesz dodatkowej konsultacji właśnie u niego. Jedno jest dla mnie pewne - nie zostawiaj obecnej sytuacji bez dodatkowych działań. Wszystkiego dobrego!
    • trusia29 Re: Mam problem. Poradźcie co zrobić. 23.10.12, 01:08
      A ja bym nie szła do szpitala.
      Mnie osobiście szpitale wcale nie pomagają a dodatkowo stresują.
      Idź do tamtego lekarza.
    • ola11mar Re: Mam problem. Poradźcie co zrobić. 24.10.12, 14:32
      Jestem po wizycie u ginekologa. Na szczęście nie muszę iść do szpitala. Dostałam leki - acard 1 tabletkę dziennie i medargin 3 razy dziennie po jednej saszetce. Takie same leki brałam w pierwszej ciąży i pomogły. Więc jestem już spokojna. Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie rady.
      • ola11mar Re: Mam problem. Poradźcie co zrobić. 24.10.12, 14:33
        Dodam, że byłam u swojego lekarza prowadzącego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka