Dodaj do ulubionych

Witamina D3

08.04.03, 07:56
Może któraś z Was wie, jak długo (to znaczy do jakiego wieku) należy dziecku
podawać D3?

Gosia
Obserwuj wątek
    • kamyczek_edziecko Re: Witamina D3 08.04.03, 09:24
      D3 należy podawać do momentu odstawienia dziecka od piersi. jeżeli jest na
      modyfikowanym nie należy podawać jej wcale.
      • wilczamatka Re: Witamina D3 08.04.03, 11:24
        no własnie, mój 9 miesięczny synek ma b.małe ciemiaczko, podaje mu regularnie
        wit D3, 2 kropelki, ale od 4 miesiąca jest na butli..., bardzo sie martwie tym
        ciemiaczkiem, bo maly ma zastawke mózgową (zbieral mu sie plyn mozgowo-
        rdzeniowy i zalozono drenik pod skora aby mu ten plyn odplynał)i jakby mu teraz
        zaczelo ciemiaczko zarastac to byloby niewesolo...,
        wiec moze sobie odpuscic na troche D3???
        Magda
    • kasiagleb Re: Witamina D3 08.04.03, 10:02
      problem w tym, że co lekarz to inna opinia
      do dwóch lat podawalam Jasiowi vigantol (2 kropelki dziennie) w okresie
      jesienno - zimowym, w lecie nie ma takiej konieczności
      kiedy bylam na bilansie dwulatka, lakarka powiedziala mi, że vigantolu
      nie należy już podawać, że wystarczy że dziecko będzie jadło maslo
      teraz Jaś ma prawie 3 latka i zacząl krzywić kolanka do środka
      inny lekarz zapytal: kto kazal odstawić vigantol?!
      przy tak intensywnym wzroście dziecka (Jaś należy do dzieci wysokich) należy go
      podawać nawet w wieku szkolnym!
      ten lekarz, dodam że leczyl również mnie gdy bylam mala, twierdzi, że problem
      z krzywymi kęgoslupami u dzieci w pierwszych latach szkoly, to wlaśnie zbyt
      wczesne odstawienie witaminy D3
      tak więc, zdecyduj sama
      ja patrząc na krzywiące się nóżki Jasia uwierzylam i zaczęlam podawać

Kasia, mama Jasia
      • addria Re: Witamina D3 08.04.03, 10:18
        No właśnie, mój synek ma prawie 17 miesięcy i jeden lekarz juz pół roku temu
        powiedział, żeby nie podawać tej witaminy, a drugi kazał kategorycznie po
        jednej kropelce. No i bądź tu człowieku mądry wink Poszłam więc na kompromis i
        podaję synkowi po 1 kropelce co drugi dzień smile
    • domali Re: Witamina D3 08.04.03, 10:33
      Co lekarz, to opinia... nasza pani pediatra mówi, że podaje się D3 do momentu
      zarośnięcia ciemiączka... Poprzednia oani doktor podawała D3 swoim dzieciom do
      ok. 16 roku życia, póki rosły... Sama mam ten problem... póki co podaje, bo
      Wiktorek ma jeszcze troszkę niezarośnięte ciemiączko, ale co potem...?
    • ewurek Re: Witamina D3 08.04.03, 16:31
      Niedawno bylam na bilansie roczniaka z coreczka .Lekarz kazal zwiekszyc ilosc
      Vigantolu z 2 do 3 kropelek dziennie. I masz tu babo placek...
    • yomama Re: Witamina D3 09.04.03, 12:51
      no wlasnie...widze ze mamy amaj problem..i ja tez..jak tu sobie poczytalam o
      zaleceniach..z zalecen tyle co lekarzy( co lekarz..to ma innna teorie)..
      ja byalam z corcia wczoraj na bilansie 2-u latak i mam juz nie podawac
      vigantolu....
      Ale jak to czytam to chyba wroce do tej kropelki dziennei lub 2..poki slonce na
      dobre nie zaswiecismile
      Pozdrawiam Joaska
    • knabi-ann Re: Witamina D3 10.04.03, 21:06
      Faktycznie, co lekarz to opinia. Ale jedno jest pewne - więcej szkód powoduje
      nadmiar wit.D3, niż jej niedobór (u dzieci bez zaburzeń trawienia, jedzących
      różne rzeczy może być tylko niewielki). A skrzywienie kręgosłupa nie ma wiele
      wspólnego z krzywicą (chyba wcale). W książkach pediatrycznych podają, że w
      wieku ok. 2 lat dochodzi do samowyleczenia krzywicy, głównie z powodu
      urozmaicenia diety.
      Teraz wit. D3 dodaje się do różnych artykułów i dodatkowa suplementacja raczej
      nie jest potrzebna. No może w sezonie jesienno-zimowym. Dobrze jest zadbać
      o "zaopatrzenie" w witaminę C, która także ma pewien wpływ na prawidłowe
      zmineralizowanie kości.
      Magda-wilczamatka - lepiej odstaw albo chociaż ogranicz tę wit. D3
      Anka
      • wieczna-gosia Re: Witamina D3 11.04.03, 12:16
        Co lekarz to opinia- ja nie podaje w ogole- bo w Anglii sie nie podaje, a
        Polska ma wiecej slonca niz Anglia. Poza tym w kazdym mleku modyfikowanym
        jest. Szkoda zachodu wink
        • moonk Re: Witamina D3 11.04.03, 13:10
          a ja podaje Malutkie 8 kropelek! mam 22 miesiące i ma dostawać taką dawke do
          końca kwietnia. Miała robione banie krwi na fosfor i wapń i wyszło jej w dolnej
          granicy normy po 1,5 miesięcznej kuracji ośmioma kropelkami... Lakarka
          powiedziała mi że każde dziecko inaczej przeswaja witaminę D3, są dzieci które
          jej wogóle nie potrzebują a są takie które muszą dostawać w dużych dawkach...
          ale to już powinien stwierdzić lakarz badający/ znający dziecko wink
      • wilczamatka Re: Witamina D3 11.04.03, 15:16
        odstawilam ta cholerna wit D3, tka na sprobowanie, bo ciemiaczko ma male (1*1),
        a nie chce zeby zaroslo, ma bardzo urozmiacona diete, i jest na mleku
        modyfikowanym wiec moge sobie odpuscic,
        ale z drugiej strony jestem ciekawa skad tyle roznic w opinii na temat wit D3??
        jedni pisza ze w ogole nie podawac, inni ze jak najbardziej i wiszaja koty na
        tych ktorzy jej nie daja....
        zakrecenie,
        dzisiaj maly idzie na sobote do babci, bo rodzice jada do Berlina na zakupy,
        juz tesknie, buuuuuuuuuu
        pozdr,
        wilcza mama
        • martaj7 Re: Witamina D3 11.05.03, 23:39
          Czy mozecie mi powiedziec, jakie preparaty z wit D3 podaje sie dzieciom w
          Polsce? Chodzi mi o konkretna zawartosc w nich wit. D3 ( w mikrogramach, bo jak
          sadze to ma wplyw na ilosc kropelek). Ja w Holandii stosuje Davitamon, w ktorym
          jest 1 mikrogram D3 w kropelce (producent zaleca 5 kropelek dzienie, lub nawet
          10 jesli zima lub dziecko ma ciemna skore,a le w sklepie widzialam tez inne
          preparaty o zawartosci 2,25 D3, i tez zalecali 4-6 kropelek. No to jak z tym w
          koncu jest. Bardzo prosze, przeczytajcie wasze ulotki i dajcie mi konkretna
          odpowiedz, bo mnie ta D3 wykonczy!!!!!!!!!!!!!!!
          Pozdrawiam
          Marta
          • tigra3 Re: Witamina D3 13.05.03, 21:43
            Witam,tyle slysze o D3.W Austrii,gdzie mieszkam podaje sie dziecku 2 krople do
            pierwszego roku zycia.W dni sloneczne wystarczy 1 kropla.!1KROPLA =400
            I.E.Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka