Dodaj do ulubionych

szwy czaszkowe,kraniostoza...

19.01.07, 21:09
jak to sie rozpoznaje gołym okkiem, czy w ogóle widac czy trzeba zrobic
jakies specjalistyczne badania, ale żeby je zrobic to tzreba miec podstawy,
pytam bo moje dziecko ma małe ciemiączko ale główka rosnie prawidłowo równo
przez 8 m-cy urosła 11 cm, jesli ktos cos wie to napiszcie
dziekuję
Obserwuj wątek
    • b.bujak z forum Niemowlę 19.01.07, 22:08
      • Re: kraniostoza
      vanilla.an 19.01.07, 21:14

no ja właśnie mam ten problem.Neurolog zleciła badanie dna oka i RTG
      czaszki.Badanie dna oka wyszło dobrze,gorzej ze szwami.Zrosły się zbyt szybko
      i mamy poważny problem,dodatko na opisie RTG jest napisane ze syn ma
      krótkogłowie.Nie wiem dokładnie co to jest,bo jak przyszliśmy ze szpitala i
      zaczęłam czytać o tych schorzeniach,to mi się zyć odechciało i wpadłam w
      histerię.postanowiłam nic nie czytać ,bo zwariuję.Mamy skierowanie na badnie do
      specjalistów Do poradni chirurgiczno-plastycznej w Polanicy Zdroju na
      środę ,wtedy wszystko się wyjaśni ,czy będzie konieczna operacja,czy się
      obejdzie.Dodam,że synek rozwija się prawidłowo ,ma 10 mies.Raczkuje ,siedzi od
      dawna,stawia pierwsze kroczki,jest wesoły,gaduła i cały jest piękny.Nikt
      wcześniej nie zauważył zbyt małego przyrostu czaszki,musiało to nastąpić
      niedawno.Gołym okiem widać ,że mój synek jest zdrów jak ryba,a główkę ma w
      normie,ale to gołym okiem.Zeby stwiedzić czy szwy są już zrośnięte,należy
      najpierw iść do neurologa dziecięcego,a on sam powie co dalej robić.Acha ,synek
      ma asymetrię czaszki,ale powoli główka zaokrądla się.Szczerze mówiąc ,aż się
      boję tej środy i modlę się ,żeby wszysto wyszło ok.Operacja czaszki ,to
      przecież bardzo poważna operacja i mam nadzieję ,że nie dostaniemy takiego
      wyroku.pozdrawiam.

• Re: kraniostoza
      vanilla.an 19.01.07, 21:19

dodam ,ze aby stwierdzić ,czy szwy są zrośnięte najprawdopodobniej trzeba
      zrobić RTG czaszki ,ale to już zleca neurolog.Od swojej n.dowiedziałam się
      ostanio ,że w naszym regionie ,czyli Dolny SL zuważono Częściejsze zbyt szybie
      zrastanie szwów czaszkowych u niemowląt.Przyczyna nieznana.
      • paulaada Re: z forum Niemowlę 20.01.07, 21:00
        jeśli jeszcze moge o cos zapytac...
        a wczesniej nikt nie zauważył zbyt małego przyrostu główki, u nas mierzona jest
        na birząco, w związku z małym ciemiączkiem jestesmy pod kontrolą w poradni
        metabolicznej w czd. jeśli mozesz napisac to jaki jest przyrost główki twojego
        synka, bo zaczęłam sie niepokoic moim dzieckiem troszke, tez jest pod kontrolą
        neurologa ale wszystko póki co jest ok, skoro gołym okiem nic nie widac to na
        jakiej podstawie Wasz neurolog nabrał podejrzen?
        bede wdzieczna za odpowiedzi, a póki co nie martw sie na zapas, wiem że łatwo
        mi mówic aleto jeszcze nie wyrok, daj znac po wizycie w środe, trzymam mocno
        kciuki
        • luna333 Re: link 21.01.07, 08:59
          tu trochę o tej chorobie strony.aster.pl/czaszka/aboutme.htm
        • vanilla.an Re: z forum Niemowlę 21.01.07, 22:10
          Moja neurolog podejżewała ,że jest zbyt małe ciemiączko badając główkę po
          prostu dłońmi i dla pewności skierowała mnie na RTG.Teraz od kilku dni
          zauważam ,że część czołowa czaszki jest jakby mniejsza od reszty,oczywiście
          nieznacznie,ale obawiam się że ta choroba postępuje.Dodam,że tydzień temu nic
          takiego nie widziałam.Jestem dobrej myśli,mam wielką nadzieję ,że wszystko
          będzie dobrze.pozdrawiam
          • vanilla.an Re: z forum Niemowlę 24.01.07, 22:56
            Dziś byłam ze swoim synkiem w szpitalu w Polanicy Zdroju.Miała być konsultacja
            u profesora ,ale niestety zanim do tego dojdzie musi mieć zrobianą tomografię
            główki,oczywiście w tutejszym szpitalu.Termin mam na 19 lutego.Jednak lekarze
            na wstępnej konsultacji stwierdzili ,że na 99% będzie konieczna operacja ,bo z
            czasem może dojść do ucisków na mózg.Ciągle jednak mam nadzieje,że może doszło
            do jakiejś pomyłki itp.Operacja na główce mojego synka przeraża mnie.Niby
            ryzyko małe,ale tyle się słyszy.....
    • tadorotka4 Re: szwy czaszkowe,kraniostoza... 25.01.07, 16:33
      Przeczyłatałam ten post i jestem przerażona sad((
      Nasz mała od urodzenia ma małą główkę, ale rośnie je systematycznie.
      Niestety ciągle jest 1-2 cm poniżej 3 centyla.
      Ciemiączko zarosło jej już w 3 miesiącu. USG główki miała robione i jest o.k.
      Dna oka też o.k. Ale nikt nie zrobił jej rtg główki.
      Rozwija się wspanial, chodzi, biega zaczyna mówić....
      Czy ja panikuję cco mam robić czy wieku 1,5 roku nie jest już zapóźno na zabiegi
      o których piszecie. Powinna zrobić rtg czy to już zapóźno...
      • joanna1114 Re: szwy czaszkowe,kraniostoza... 25.01.07, 23:04
        dziewczyny trzymam kciuki za wasze dzieciatka.Jesli któraś z was może mi pomóc
        to prosze o rade.Czy to jest normalne, że u dziecka 6m-cy część czołowa czaszki
        jest wyraxnie oddzielona od pozostałej.To znaczy dokładnie widać gdzie
        przebiegaa szew.W tym miejscu jest takie wgłębienie.Linia biegnąca od jednego
        ucha do drugiego i przechodząca przez przednie ciemiączko.Mówiliśmy o tym przy
        okazji neurolog.Badanie usg ok, pomiary chyba też.Ona nie widzi problemu, ale
        mnie to niepokoi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka