Dodaj do ulubionych

podwyższone ASOpo szkarlatynie

25.01.07, 00:06
moje dzieci właśnie zakończyły antybiotyk poszkarlatynie ,zrobiliśmy też
badania i wyszło że aso jest podwyższone,co podobno jest zjawiskiem normalnym
po tej chorobie,natomias nurtuje mnie czy to podwyższone aso podlega dalszemu
leczeniu ,czy zostawia się aż samo za jakiś czas się obniży-miłyście jakieś
doświadczenia w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • gan33 Re: podwyższone ASOpo szkarlatynie 25.01.07, 07:12
      Moim zdaniem trochę za szybko zrobiłaś to ASO, a poza tym nie podałaś jak jest
      wysokie. Jeśli niezbyt dużo przekroczone to można spokojnie zostawić. Norma
      jest do 200 ale niektórzy podają że nawet do 600 czy 800.
      • mysz56 Re: podwyższone ASOpo szkarlatynie 25.01.07, 08:03
        lekarka tak zleciła,zaraz po chorobie,a aso jest u dzieci 500 i 700,czy z tym
        coś się robi?po co wogóle kontroluje się aso skoro po shorobie ma prawo być
        podwyższone?dodam że wszystkie inne wyniki moczu i krwi w normie
        • marianna18 Re: podwyższone ASOpo szkarlatynie 25.01.07, 09:42
          ja mam zalecenie zrobić 2 tygidnie po antybiotyku, bo powiedziała, że ASO musi
          wrócić przez jakis czas jeszcze do normy. Więc poczekaj trochę może i zrób
          jeszcze raz. U mojego męza było na poziomie 500 przez jeszcze miesiąc, a potem
          nagle wróciło do normy.
    • gan33 Re: podwyższone ASOpo szkarlatynie 28.01.07, 22:12
      Powtórz Aso po kilku tygodniach, ma prawo po chorobie być podwyższone nawet do
      kilku m-cy (najczęściej jednak krócej). Tyle tylko że masz pewność że to była
      szkarlatyna.
      • mysz56 Re: podwyższone ASOpo szkarlatynie 28.01.07, 22:53
        mam100 % pewności że to była szkarlatyna wykazało to min właśnie aso,mam
        powtórzyć to badanie za jakieś 5 tyg,ale właśnie nurtuje mnie pytanie w jakim
        celu oprócz potierdzenia przebycia szkarlatyny co już uzyskałam wykonuje się
        to badanie i jeszcze jedno-a jak nie spadnie pot ych5 tyg a dopiero np po 7 czy
        ośmiu to będę musiała dalej kłuć dzieci,i dalej robić to nieszczęsne aso?
        • gan33 Re: podwyższone ASOpo szkarlatynie 29.01.07, 06:27
          Chodzi o to że paciorkowiec ropny który wywołuje anginę lub szkarletynę może
          dawać poważne powikłania (najczęściej w postaci gorączki reumatycznej,
          reumatoidalnego zapalenia stawów) przy których ASO utrzymuje się dość długo,
          jeśli będzie ładnie spadać to szanse na te powikłania maleją chociaż i tak nie
          jest to częste (zwłaszcza gdy wkroczy się szybko z antybiotykiem). Jeśli u
          twoich dzieci po jakimś czasie pojawi się temp. z niewyjaśnionych przyczyn albo
          bóle stawowe to zgłoś to lekarzowi z taką informacją że dzieci przechodziły
          szkarklatynę- wtedy wskazane jest wykonanie ASO jako potwierdzenia powikłań.
          ale nie martw się na zapas- to są rzadkie przypadki. Mam nadzieję że wyjaśniłam
          sprawę.
          • mysz56 Re: podwyższone ASOpo szkarlatynie 29.01.07, 09:23
            dziękuję za odpowiedz wiem teraz wszystko,jeszcze jedno pytanie-czy 5 tyg po
            chorobie to dobry czas na powtórkę tego badania?
            • janeczka79 _______Do mysz56 29.01.07, 10:00
              Proszę, napisz mi jeśli możesz, kiedy po chorobie dziecko może wyjść na dwór???
              Mój syn miał coś, co przypominało szkarlatyne - ból gardła i malinowy język. Z
              tym ze antybiotyk zaczał brać w dniu, gdy pojawił się ten malinowy język,
              wczesniej lekarz nie zdiagnozował szkarlatyny (*3 dni wczesniej), bo miał tylko
              czerwone gardło. Dziś jest 8 dzień branai antybiotyku, w środę idziemy do
              kontroli i tak się zastanawiam, kiedy moze na dwór, kiedy do przedszkola???
              Wiem,że w środę powie mi lekarz ale ja niecierpliwa jestemwink
              To była bardzo dziwna szkjarlatyna...bez goraczki, wymiotów, typowej
              wysyplki...tylko ten język, który wrócił do swego wyglądu na drugi dzień brania
              antybiotyku.
    • janeczka79 Re: podwyższone ASOpo szkarlatynie 29.01.07, 13:53
      podciągnęwink
      • zuza_k Re: podwyższone ASOpo szkarlatynie 30.01.07, 00:47
        Nam przy takich objawach powiedziano, ze to wirusówka. Zrób aso, to się wyjaśni
        czy to była rzeczywiście szkarlatyna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka