Dodaj do ulubionych

Za duży fosfor.

26.01.07, 11:08
Witam.
Mam pytanie dotyczące fosforu.
Czy któraś z Was spotkała sie z tym u swojego dziecka?
Norma to 4.5 a mój 3 miesieczny synus ma 6.31.

Pediatra skierowała nas do neurologa.
Wiem, ze trzeba będzie zrobić dobowe badanie moczu.

Czy któraś z Was wie jakie mogą byc skutki tego świństwa?

Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Ewa
Obserwuj wątek
    • phantomka Re: Za duży fosfor. 26.01.07, 11:17
      Do neurologa? A ten fosfor wykryto w moczu? Moze swiadczyc o schorzeniach ukl.
      moczowego, ale moze byc tez zwiazany z dieta bogata w mleko (tak przynajmniej
      pisaly mamy z forum reflux moczowy)
      • ekaczmarczyk Re: Phantomko... 26.01.07, 11:23
        Ten fosfor wykryto po badaniu krwi.
        Ja karmię Kubunia mlekiem HUMANA SL.

Ewa
        • phantomka Re: Phantomko... 26.01.07, 11:36
          Na razie sie niczym nie martw, bo to nie jest duze przekroczenie. Ja nie wiem
          nic wiecej odnosnie mleka, natomiast dobowa zbiorka da Wam odpowiedz, ale
          najlepiej jak przy okazji zrobicie mocznik i kreatynine z moczu, bo to daje
          odpowiedz dot. pracy nerek.
          • phantomka Re: Acha 26.01.07, 11:41
            I z takimi wynikami musicie isc do nefrologa nie neurologa.
            A tu wiecej o normach i fosforze: Normy dla dzieci: Dzieci: 1,3-2,26 mmol/l (4-
            7 mg/dl)
            Fosfor w organizmie znajduje się w kościach (85%), mięśniach (6%), w innych
            tkankach (9%), a tylko 1% fosforu ustrojowego znajduje się w płynie
            pozakomórkowym. Poziom w osoczu zależy od wchłaniania w jelicie, odkładania i
            uwalniania z kości i wydalania przez nerki. Fosforany są najważniejszym anionem
            śródkomórkowym oraz składnikiem związków wysokoenergetycznych. Stężenie fosforu
            w organizmie ludzkim jest zależne od podaży fosforanów z pokarmami, stopnia ich
            wchłaniania w przewodzie pokarmowym i wydalania ich z moczem. Wartości
            podwyższone są spowodowane przez zmniejszone wydalanie przez nerki wywołane
            ostrą i przewlekłą niewydolnością nerek, niedoczynność przytarczyc, zwiększone
            uwalnianie z komórek u chorych z ciężkimi urazami lub infekcjami, nadmierny
            wysiłek fizyczny, kwasica przebiegająca z odwodnieniem, rozpad komórek
            nowotworowych spowodowanych intensywną chemioterapią, nadmierne wchłanianie
            fosforu spowodowane przedawkowaniem witaminy D. Wartości obniżone są spotykane
            są w wyniku przemieszczenia do komórek (po wyprowadzeniu ze śpiączki
            cukrzycowej), niedoborem w diecie lub stosowanie leków alkalizujących, podczas
            biegunki, nadmiernym przemieszczaniem fosforanów z przestrzeni pozakomórkowej
            do komórek (chorzy z oparzeniami lub po ciężkich urazach, chorzy na cukrzyce z
            kwasicą ketonową, zasadowicą oddechową), zwiększonym wydalaniem z moczem,
            niedostatecznym wchłanianiem fosforanów w przewodzie pokarmowym, przez
            stosowanie diuretyków, pierwotnej lub wtórnej nadczynności przytarczyc.

Oczywiscie nie przejmuj sie tymi strasznymi chorobami, bo to przy wiekszosci
            podwyzszonych wynikow one wystepuja. My kiedys tez po wynikach corki
            przestraszlismy sie troche, ale okazalo sie, ze wyniki nie wskazywaly w
            rezultacie na nic groznego.
            • mammaciusia Re: Acha 26.01.07, 14:26
              my właśnie z podobnym problemem bylismy w środe w poradni metabolicznej
              tylko,że jeszcze mieliśmy podwyższony poziom wapnia. Lekarz stwierzdił że
              potrzebna jest zmiana diety-mniej posiłków mlecznych a więcej innych. Fakt że
              Maciek ma 7, 5 mies i je mleko(moje z piersi) co 2 godz, nawet jak zje zupke to
              chce mleka popić. Może faktycznie to tylko w tym problem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka