Dodaj do ulubionych

chłopiec z Kazachstanu

06.02.07, 20:04
witam. przed chwilą była o nim mowa w wiadomościach , siny z poważną wadą
serca. przyjechał z mamą pociągiem ! mama zadłużyła się - do końca życia
będzie spłacać. więcej dzieci nie może mieć . jeśli będziecie wiedzieć jak
można jej pomóc napiszcie . pozd.
Obserwuj wątek
    • jukilop Re: chłopiec z Kazachstanu 06.02.07, 20:14
      Oglądałam , ażciarki przeszły , wierzew to że kobieta to do końca życi będzie
      to spłacać (porównując ich zarobki z naszymi)
      może coś w gazetach , ja tylko usłyszałam nazwisko lekarza Wittes (przepraszam
      jeśli żle napisałm )nawet nie wiem w jakim szpitalu
      • alrada Re: chłopiec z Kazachstanu 06.02.07, 20:24
        Moze chodzi o Ligotę i docenta Marka Witesa.
        • agamista Re: chłopiec z Kazachstanu 06.02.07, 20:39
          To katowice ligota. Górnośląskie centrum zdrowia dziecka i matki. Oglądałam
          fragmęt. Poznałam doc. Witesa i pielęgniarki. Wstrząsające kobieta przyjechała
          pociągiem z tak chorym maleństwem. Może można jej jakoś pomóc finansowo?
          Mama Kubulinki.
          • jukilop Re: chłopiec z Kazachstanu 06.02.07, 20:51
            może ktoś z przedstawicieli znalazłby kontakt ?????
            • paso Re: chłopiec z Kazachstanu 06.02.07, 21:12
              Może Fundusz pomógłby trochę tej mamie. Jej poświęcenie jest tego warte . Skoro
              tę sprawę nagłośnili w głównym wydaniu wiadomości to zapewne wiele osób
              pomogłoby wpłacając pieniądze. Dałoby się to skoordynować? Może jakieś
              subkonto.
              A tak przy okazji - czy jest jakaś różnica pomiędzy Funduszem na rzecz dzieci z
              wadami serca a Funduszem Serce Dziecka?
    • marcin.dominik Re: chłopiec z Kazachstanu 06.02.07, 21:53
      Witajcie,

katowice.naszemiasto.wp.pl/wydarzenia/696073.html?ses_nm=b115cf9cc06eae7da72b81ed177bc4bb
      jest nr rachunku do wpłat...
    • barbarajarzabek Re: chłopiec z Kazachstanu 06.02.07, 21:56
      witam, nie znam sprawy ale zaraz napiszę o tym do rady funduszu.
      jeżeli zaś chodzi o Fundusz na rzecz dzieci z wadami serca to powstał on z
      inicjatywy Diny Radziwiłł przy Fundacji dla Polski, po tragicznej śmierci Diny
      powstała Fundacja im. Diny Radziwiłł i przy niej powstał Fundusz serce dziecka,
      który przejmie zadania i cele Funduszu Na rzecz dzieci z wadami serca. także oba
      Fundusze działaja w tym samym celu. szczegóły na str. www.sercedziecka.org.pl
      serdecznie pozdrawiam
      • marcin.dominik Re: chłopiec z Kazachstanu 06.02.07, 21:57
        i jeszcze tu:

katowice.naszemiasto.wp.pl/wydarzenia/696722.html
    • monikakonieczka Re: chłopiec z Kazachstanu 07.02.07, 09:56
      Wiecie co to straszne co ta kobieta już przeszła i jaką walkę prowadzi jestem
      pełna podziwu dla Niej i dla tej walki.Pozdrawiam i mam nadzieję,że Maluszek
      sobie poradzi i znowu chylę czoła przed naszymi kardiochrurgami
      • anett8 Re: chłopiec z Kazachstanu 07.02.07, 10:37
        Po przeczytaniu tego artykułu mam ciarki na całym ciele- docent Wites to
        wspaniały człowiek- Już 3 razy operował dzieci z mojej rodziny. Moje dwie
        siostry urodziły dzieci z wadą serca- na trzy dziewczynki dwie mają wadę.
        Starszą Klaudię (9 lat) operował pierwszy raz gdy miała 4 tyg, drugi raz rok
        temu. Emilkę (26 msc) operował dosłownie wczoraj! I Właśnie wczoraj była
        telewizja, robili program o mamie i chłopczyku z Kazachstanu. Było wielkie
        zamieszanie, więc zbyt wiele nie udało nam się dowiedzieć- teraz gdy
        przeczytałam, poznałam szczegóły tej sytuacji. Modlę się o wszystkie dzieci
        które chorują, a teraz w szczególności o dzieci z kardiochirurgii w Ligocie-
        ile dzieci tyle nieszczęść i strachu rodziców. Dziś jest operowany chłopczyk
        który ma 2,5 roczku i ośmioro rodzeństwa (najmłodsza dziewczynka ma roczek)
        Mama całymi dniami siedzi z Bartusiem, a na noc gdy on zaśnie jedzie do domku
        do reszty dzieci-proszę o modlitwy dla niego- fajny uśmiechnięty chłopczyk.
        Naprawdę dziewczyny serce sie kraje jak się tam jest i widzi te biedne
        dzieciaczki. Mam nadzieję, że mama Bartusia nie będzie miała mi za złe, że tu
        napisałam. Mimo tej nostalgii wiem, że dzieci tam są pod cudowną opieką lekarzy
        i wspaniałych pielęgniarek!!! Szpital który jest tak zadłużony i istnieje
        ryzyko zamknięcia go powinien być wspomagany przez państwo-świetny ośrodek!
        • pablo7419 Re: chłopiec z Kazachstanu 07.02.07, 11:49
          To naprawdę straszne ale to pewnie tylko wieszchołek góry lodowej. Nie chcę
          nawet myśleć ile jest jeszcze takich dzieci które nie mają nawet szansy na
          operacje i życie. Mieszkają gdzieś na kresach, wsiach, "zapadłej Rosji"
          rodziców nie stać na operację a medycyna jest tam w opłakanym stanie.
          Póki nie zachorował mój syn nie zdawałem sobie sprawy ile jest cierpienia.
          Dopiero pobyt w szpitalu mi otworzył oczy.
          Poznałem historie kilku ludzi których los smagał przez całe życie. Ludzi
          dobrych, o szczerych sercach, często ubogich którym rodziło się dziecko z wadą.
          Ciężko jest nieraz zrozumieć wolę Bożą.
          Jestem całym sercem z tą panią i jej synkiem.
          Tata małego rozrabiaki.
          • paso Dlaczego nie konto Caritasu? 07.02.07, 12:13
            Pod artykułem z linku pojawiają się głosy, żeby nie wpłacać przez Caritas, bo
            pomoc do nich nie trafi. Czy jest to możliwe? Nie mam doświadczeń z Caritasem i
            nie wiem o co chodzi. Czy ktoś doświadczony w kwestowaniu mógłby rozwiać moje
            wątpliwości.

Dopisek konta Bogdan jest ciekawy, bo maluszek nazywa się Bohdan?
            • jukilop Re: Dlaczego nie konto Caritasu? 07.02.07, 13:20
              Niestety ja również nie do końca ufam tej instytucji , szczerze - bardziej
              wolałbym wpłacić na konto naszego Funduszu który z kolei przekazałby , czy też
              opłaciłby (np. pobyt matki , obiady dla niej itp)
              • paso Re:...to gdzie wpłacać? 07.02.07, 13:36
            • patapi Re: Dlaczego nie konto Caritasu? 07.02.07, 17:38
              witam . jeśli ktoś będzie więcej wiedział czy pieniądze dojdą we właściwe ręce
              czy ni edaj borze nie to piszcie . ja wpłacam. pozd. w prasie lokalnej będzie
              więcej wiadomości.pozd.
    • alrada Re: chłopiec z Kazachstanu 07.02.07, 13:21
      Bardzo sie wzruszyłam czytajac artykuł pod podanym linkiem.
      Nie znałam docenta Witesa od tej strony. Teraz doceniam to, że mimo kryzysu w
      naszej polskiej służbie zdrowia nasze dzieci mają szanse na godniejsze leczenie
      i powrót do zdrowia.
      • jukilop Re:paso... 07.02.07, 16:12
        Może Fundusz podsunie pomysł , oni maja doswiadczenie co robić by pieniadze
        wpływały do odpowiednich osób ,rąk
    • konefka29 chcemy pomoc! 07.02.07, 16:35
      Jednak nie ufamy caritasowi, bylo kilka afer. Jesli ktos z Was bedzie dysponowal
      numerem konta z Fundacji na rzecz Bohdana, to podajcie go na forum, prosze.
      • ememka1 Re: spłata kredytu 07.02.07, 21:55
        Jak wieść telewizyjna i internetowa niesie na bieżące potrzeby Bohdanek i jego
        rodziną otrzymają pomoc. Może Fundusz poda konto swoje, na które my możemy
        wpłacać pieniążki, które dalej ogólną kwotą będzie można bezpośrednio spłacić
        przynajmniej część kredytu.

Za pół roku znowu podobne kosztasad( Może niech lepiej mąż (mający bardzo
        ostatnio potrzebny fach w rękach) przyjeżdża do Polski i tu zarabia, a maluszek
        nie będzie zmuszony do kolejnej ciężkiej podróży.
    • alrada Re: chłopiec z Kazachstanu 12.02.07, 20:20
      Mąz mnie zawołał dzisiaj bo w TV była w informacjach wzmianka o małym Bogdanie.
      Zainteresowanie ze strony ludzi jest duże. Zgłosił sie podobniez pan, który
      chce zachowujac anonimowosc pokryć koszty leczenia chłopca. Jeśli z zebranych
      pieniażków cos zostanie zostaną one przeznaczone na leczenie innego dziecka z
      Kazachstanu.
    • konefka29 czy ma ktos juz moze nr konta? 15.02.07, 09:16
      inny niz ten w Caritasie?
    • ewelia5 Re: chłopiec z Kazachstanu 15.02.07, 10:26

interwencja.interia.pl/archiwum/news?inf=869897
      Tutaj mozna obejrzec reportaz. Pozdrawiam E
      • yogisia Caritas 15.02.07, 10:33
        Słyszałam, ze po tragedii w hali w Katowicach Caitas był jedyna instytucją,
        która naprawdę wspomogła poszkodowanych - więc może nie jest tak źle z nim?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka