Dodaj do ulubionych

zwęzone tętnice płucne- operacja

12.02.07, 11:16
Witam! Mój Filip ma zwężone obie tętnice płucne, w połowie kwietnia dowiemy
się kiedy będzie miał cewnikowanie....jednak wiem że jeśli ten cewnik nie
przyniesie rezultatów bedzie konieczna operacja sad Wiem że nie powinnam teraz
o tym myśleć ale mimo wszystko zastanawiam się czy jakiś maluszek z forum
miał przez operację poszerzane tętnice? Słyszałam że polega to na wszyciu
łaty...ale jakiej? czy trzeba ją wymieniać? czy rośnie z dzieckiem?
Ja od kilku dni widze że synek poci się przy zasypianiu....no właśnie i czy
wiecie dlaczego dzieci pocą się przy zasypianiu...przecież to nie jest
wysiłek no nie???
Proszę o odpowiedzi
Pozdrawiam
Magda mama Filipka TGA,PS
Obserwuj wątek
    • kpiekuta Re: zwęzone tętnice płucne- operacja 12.02.07, 11:34
      Madziu mój synek ma inna wadę, ale też ma zwężone tętnice płucne. Prawa
      właściwie jest prawie całkowicie zamknieta. Czekamy na cewnikowanie w ICZMP, w
      którym będą próbowali poprzez balonikowanie albo stent poszerzać je. W Poznaniu
      próbowali, ale nie mogli sie dostać, bo ponoc ma bardzo zakręcone naczynia.
      Jeżeli to nie przyniesie rezultatu Kmail bedzie miał kolejne (3 już) zespolenie
      systemowo-płucne, aby pod ciśnieniem krwi rozepchać te naczynia. Jezeli chodzi
      o wszywanie łaty to też pewnie go czeka podczas operacji radykalnej. Nacina się
      tętnice i w miejsce nacięcia wszywa łatę poszerzając ją. Czasami zdarzają się
      odklejenia łaty i przecieki. Nie wiem niestety nic więcej bo dla nas to bardzo
      odległa perspektywa.
      Co do pocenia się to był czas kiedy Kamil również po zasnięciu bardzo się
      pocił. Trwało to jakieś 2 tyg. i potem ustało. Czytałam na forum, że inne
      dzieciaczki też tak mają.

Pozdrawaim serdecznie,

Karola, mama Kamila TOF+PA
      • madzia8310 Re: zwęzone tętnice płucne- operacja 12.02.07, 11:41
        Dzięki Karola za odpowiedź. Mój Filip miał jedno balonikowanie ale pod małym
        ciśnieniem bo bali się o tętnice. My leczymy się w Poznaniu. Mam jeszcze
        pytanie dotyczące stentu...nie wiedziałam że można zakładać stent u
        dzieci...czy trzeba go wymieniać po jakimś czasie?
        • paso Re: zwęzone tętnice płucne-operacja 12.02.07, 13:50
          Nasz synek miał i balonikownie i stent z powodu zwężonej tętnicy płucnej. I
          balonikowanie i stent miał robione w pierwszym miesiącu życia. Po balonikowaniu
          tętnica znów się zwęzyła (po tygodniu). Wcześniej miał jeszcze zespolenie w
          drugiej tp.
          Jak widzisz stent wstawia się już u takich maluszków, choć z tego co wiemy
          rokowanie co do stentu nie było jednoznaczne , bo było to robione tak wcześnie.
          Nie wiem , czy stent da się wymienić , bo wrasta w naczynie i również zarasta
          od wewnątrz. U naszego Kuby podczas korekcji wady przecięli stent , ale przez to
          wrastanie nie udało się go do końca wyjąć.

• izaskun Re: zwęzone tętnice płucne- operacja 12.02.07, 16:17
      Nasz Tymoteusz też po korekcji TGA miał reoperację w wieku 11tyg i wszywaną
      łatę w miejscu rozwidlenia tętnic. Prawa tętnica zwęziła się tak bardzo,ze nie
      dotarli tam cewnikiem, jego stan był bardzo poważny, operację miał za 6 dni od
      cewnikowania. Teraz ma prawie 10 mieś, gradient ok 30 ale nie powiększa się.
      Jeśli chodzi o łatę to rośnie ona wraz z naczyniem bo jest wykonana z mrożonego
      osierdzia. Stent trzeba wymieniać.
      • madzia8310 Re: zwęzone tętnice płucne- operacja 12.02.07, 16:41
        Mam nadzieję że ominie nas operacja i te tętnice sie wreszcie przestaną
        zwężać!!! Boże, tak bardzo bym chciała....
        Magda mama Filipka TGA, PS
        • withmiel1 Re: zwęzone tętnice płucne- operacja 13.02.07, 14:13
          Witaj . pozdrowienia dla Filipka od Kuby Tga 3,5 roku . Zyczę ci dużo zdrówka
          a te tętnice będą ci rosły razem z tobą , będzie fajnie jak kiedyś zagramy
          razem w piłę na boisku. Moje zastawki też nie chcą się domykać ale jakoś daję
          rade bo chcę kochać swoich rodziców .Daż radę Filip.
    • basikrzy Re: zwęzone tętnice płucne- operacja 12.02.07, 18:47
      nasz synek też miał mocno zwężone tętnice płucne, miał robione balonikowanie
      podczas cewnikowania, ale niewiele to pomogło, więc poszerzono je
      śródoperacyjnie podczas ostatniego etapu, było to 2,5 roku temu i na razie jest
      OK,
      z tego co wiem łata obrasta tkanką i nie zawsze jest konieczna wymiana, czasem
      łaty są z tkanek ludzkich, a czasem syntetyczne (goretex), ale nie wiem czy z
      tego wynika jakaś różnica w rokowaniach na przyszłość,
      myślę, że pocenie się jest objawem obniżonej wydolności organizmu i po zabiegu
      powinno ustąpić,
      pozdrawiam i trzymam kciuki za skuteczne poszerzenie naczyń

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka