michatka 17.02.07, 17:17 czy klacid w zawiesinie mogę zmieszać z sokiem, albo czymś innym, żeby złagodzić smak? córka dotychczas wszystkie syropy łykała bez problemu, a teraz niestety trzeba na siłe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a-bara Re: podawanie klacidu 17.02.07, 19:19 Moje dziecko też nie chciało pic klacidu. Nabierałam w strzykawkę i wlewałam głeboko w buzię. I dawałam wode do popicia. Najczęściej połykał, chociaz zdarzyło sie, że wypluł i musiałam podawac drugą dawkę. Nie wiem czy można antybiotyk mieszać z sokiem owocowym. Lepiej niech szybko popije wodą. Ja dawałam jeszcze po antybiotyku calcium. Ono jest słodkie i szybko "zabijało" smak klacidu. Pozdrawiam Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
hugo_linka Re: podawanie klacidu 18.02.07, 17:25 Wyjątkowo wstrętny w snaku antybiotyk. A sok nie zabije smaku, wręcz będzie go miał maluch więcej do wypicia. Myśmy też wstrzykiwali po 0,5 ml na tył policzka, dając szybko zapijać sokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
paulaula Re: podawanie klacidu 18.02.07, 18:34 Antybiotyków nie wolno ani mieszać z sokiem, ani popijać sokiem. W znacznym stopniu można zmniejszyć jego działanie. Popijamy tylko wodą, zresztą podobnie radzę przy wszystkich lekach, eliminujemy jakiekolwiek interakcje. Odpowiedz Link Zgłoś
syrena2005 Re: podawanie klacidu 19.02.07, 21:09 podanie tego graniczylo z cudem!!. u nas klacid byl ostatnim antybiotykiem, ktory maly wzial oczywscie na sile. jest wyjatkowo pasudny i z tego co wiem - mocny. dostawal tylko 3 ml ale to byly az 3 ml. podawalam ze sokiem - dopelniama do 5 ml.moz ei nie mozna, ale innego spospbu nie bylo. teraz prosze zawsze o tabletki- wiec mam problem z glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
fioletowa1 Re: podawanie klacidu 19.02.07, 22:23 Mieszałam z sokiem malinowym, po konsultacji z pediatrą. Odpowiedz Link Zgłoś
majka995 Re: podawanie klacidu 23.02.07, 12:12 Wiesz co mój mały teraz bierze klacid i ja mieszam go z danonkiem. Klacid jest antybiotykiem który mozna mieszać z sokiem mlekiem. Mały nawet nie wie że bierze cokolwiek. Nie wyczuwa nic w danonku. A działanie ma bo pediatra pozwolił tak robic i robię to juz któryś raz z kolei. Działa antybiotyk bez zarzutu. Tak samo robię z augumentinem i amoksiklavem .Te leki które można mieszać z posiłkiem możesz podać np.z danonkiem Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_filipa1 Re: podawanie klacidu 22.02.07, 15:31 W ulotce jak wół że można podawać nawet z mlekiem..... Odpowiedz Link Zgłoś
fredka01 Re: podawanie klacidu 22.02.07, 15:35 no właśnie, mi lekarka nawet zaleciła dodawanie klacidu do jogurtu lub serka homogenizowanego, wtedy mały jadł bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
katarynia Re: podawanie klacidu 22.02.07, 18:04 ja podawałam z sokiem pomarańczowym bo we wszystkich innych wyczuła i jest zdrowa wyleczyła sie bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
mama_filipa1 Re: podawanie klacidu 22.02.07, 20:27 Właśnie dałam pierwszą dawkę - 40ml. wody + 3ml. antybiotyku, wypił i to ze smakiem przecież to jest słodkie... Dzisiaj dostałam ten lek bo mały miał zapalenie gardła przyjmował amotaks (zaleciła lekarka z pogotowia) ale nic nie pomogło i spadło na oskrzela, normalnie się przeraziłam jak przeczytałam że taki paskudny i dzieci nie chcą pić a tu nie dość że znowu muszę męczyć dzieciątko antybiotykiem to jeszcze takim paskudztwem.... Odpowiedz Link Zgłoś
dropser Re: podawanie klacidu 23.02.07, 00:30 A moje dziecko łykało klacid ze smakiem,nawet się oblizywała. Za to po Zinnacie rzygła jak kot (pzeszłyśmy na tabletki) Odpowiedz Link Zgłoś
edwo Re: podawanie klacidu 23.02.07, 10:40 Właśnie, właśnie mnie też się wydaje, że klacid jest smaczny, słodkawy. Moje dzieci łykają go bez żadnych problemów. I podobnie jak u ciebie Zinnat nie przechodzi, bo jest makabrycznie gorzki. Wiem, bo sama spróbowałam, żeby zrozumieć dlaczego synek nie może go za nic przełknąć. Odpowiedz Link Zgłoś