Dodaj do ulubionych

podawanie klacidu

17.02.07, 17:17
czy klacid w zawiesinie mogę zmieszać z sokiem, albo czymś innym, żeby
złagodzić smak?
córka dotychczas wszystkie syropy łykała bez problemu, a teraz niestety trzeba
na siłe
Obserwuj wątek
    • a-bara Re: podawanie klacidu 17.02.07, 19:19
      Moje dziecko też nie chciało pic klacidu.
      Nabierałam w strzykawkę i wlewałam głeboko w buzię. I dawałam wode do popicia.
      Najczęściej połykał, chociaz zdarzyło sie, że wypluł i musiałam podawac drugą
      dawkę.
      Nie wiem czy można antybiotyk mieszać z sokiem owocowym. Lepiej niech szybko
      popije wodą. Ja dawałam jeszcze po antybiotyku calcium. Ono jest słodkie i
      szybko "zabijało" smak klacidu.

Pozdrawiam Joanna
    • hugo_linka Re: podawanie klacidu 18.02.07, 17:25
      Wyjątkowo wstrętny w snaku antybiotyk. A sok nie zabije smaku, wręcz będzie go
      miał maluch więcej do wypicia. Myśmy też wstrzykiwali po 0,5 ml na tył
      policzka, dając szybko zapijać sokiem.
    • paulaula Re: podawanie klacidu 18.02.07, 18:34
      Antybiotyków nie wolno ani mieszać z sokiem, ani popijać sokiem. W znacznym
      stopniu można zmniejszyć jego działanie. Popijamy tylko wodą, zresztą podobnie
      radzę przy wszystkich lekach, eliminujemy jakiekolwiek interakcje.
      • syrena2005 Re: podawanie klacidu 19.02.07, 21:09
        podanie tego graniczylo z cudem!!.
        u nas klacid byl ostatnim antybiotykiem, ktory maly wzial oczywscie na sile.
        jest wyjatkowo pasudny i z tego co wiem - mocny. dostawal tylko 3 ml ale to
        byly az 3 ml. podawalam ze sokiem - dopelniama do 5 ml.moz ei nie mozna, ale
        innego spospbu nie bylo. teraz prosze zawsze o tabletki- wiec mam problem z
        glowy.
        • fioletowa1 Re: podawanie klacidu 19.02.07, 22:23
          Mieszałam z sokiem malinowym, po konsultacji z pediatrą.
        • majka995 Re: podawanie klacidu 23.02.07, 12:12
          Wiesz co mój mały teraz bierze klacid i ja mieszam go z danonkiem. Klacid jest
          antybiotykiem który mozna mieszać z sokiem mlekiem. Mały nawet nie wie że
          bierze cokolwiek. Nie wyczuwa nic w danonku. A działanie ma bo pediatra
          pozwolił tak robic i robię to juz któryś raz z kolei. Działa antybiotyk bez
          zarzutu. Tak samo robię z augumentinem i amoksiklavem .Te leki które można
          mieszać z posiłkiem możesz podać np.z danonkiem
          Pozdrawiam
    • mama_filipa1 Re: podawanie klacidu 22.02.07, 15:31
      W ulotce jak wół że można podawać nawet z mlekiem.....
      • fredka01 Re: podawanie klacidu 22.02.07, 15:35
        no właśnie, mi lekarka nawet zaleciła dodawanie klacidu do jogurtu lub serka
        homogenizowanego, wtedy mały jadł bez problemu
    • katarynia Re: podawanie klacidu 22.02.07, 18:04
      ja podawałam z sokiem pomarańczowym bo we wszystkich innych wyczuła i jest
      zdrowa wyleczyła sie bez problemu
      • mama_filipa1 Re: podawanie klacidu 22.02.07, 20:27
        Właśnie dałam pierwszą dawkę - 40ml. wody + 3ml. antybiotyku, wypił i to ze
        smakiem przecież to jest słodkie...
        Dzisiaj dostałam ten lek bo mały miał zapalenie gardła przyjmował amotaks
        (zaleciła lekarka z pogotowia) ale nic nie pomogło i spadło na oskrzela,
        normalnie się przeraziłam jak przeczytałam że taki paskudny i dzieci nie chcą
        pić a tu nie dość że znowu muszę męczyć dzieciątko antybiotykiem to jeszcze
        takim paskudztwem....
    • dropser Re: podawanie klacidu 23.02.07, 00:30
      A moje dziecko łykało klacid ze smakiem,nawet się oblizywała.
      Za to po Zinnacie rzygła jak kot (pzeszłyśmy na tabletki)
      • edwo Re: podawanie klacidu 23.02.07, 10:40
        Właśnie, właśnie mnie też się wydaje, że klacid jest smaczny, słodkawy. Moje
        dzieci łykają go bez żadnych problemów. I podobnie jak u ciebie Zinnat nie
        przechodzi, bo jest makabrycznie gorzki. Wiem, bo sama spróbowałam, żeby
        zrozumieć dlaczego synek nie może go za nic przełknąć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka