ww-r 24.02.07, 19:02 U mojej córeczki przy usg wykryto 2 cm torbiel,miała robione badania i na razie mamy czekać jak się będzie rozwijało. Czy ktoś miał podobny problem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amatus Re: Torbiel na wątrobie u 4 msc dziecka 25.02.07, 21:13 a jak to się objawiało? Jakie ma wyniki badań krwi? Nam wyszły podwyższone enzymy - transaminazy. Mielismy usg jamy brzusznej, ale wątroba nie powiększona. Czekamy na dodatkowe badania. Ale gdyby nie te badania krwi, to nawet bysmy nie wiedzieli, ze cos jest nie tak. A co mówią lekarze? To się wycina, czy wchłania? Odpowiedz Link Zgłoś
ww-r Re: Torbiel na wątrobie u 4 msc dziecka 27.02.07, 19:26 Nie miało to żadnych objawów, wyniki krwi też prawidłowe, jedynie usg wykazało.Jesteśmy pod opieką CZD, mamy kontrolować usg za 2msc.Co dalej nie wiemy? Bardzo mało informacji jest na ten temat, stąd moje pytanie na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
amatus Re: Torbiel na wątrobie u 4 msc dziecka 28.02.07, 17:08 A czy leżeliście w klinice, czy tyko chodzicie na kontrolę do poradni? My mamy termin na marzec do kliniki. Musimy sie tam polozyc i wykonaja nam wszystkie badania. Odpowiedz Link Zgłoś
ww-r Re: Torbiel na wątrobie u 4 msc dziecka 02.03.07, 17:23 Leżeliśmy w klinice już dwa razy i za każdym razem coś nowego wykryli. Diagnostyka jest rzeczywiście na bardzo dobrym poziomie.Teraz znowu będziemy na początku kwietnia. Odpowiedz Link Zgłoś
tereferekuku31 Re: Torbiel na wątrobie u 4 msc dziecka 16.11.13, 22:05 Witam. Jestem mamą 9 letniego Mateusza i 28 miesięcznej Oli. Mati jest zdrowym dzieckiem. Ola urodziła się za wcześnie o ponad miesiąc. Była mała , miała 2390 wagi, co spowodowało że przeszła masę badań, w rezultacie okazało się że ma słabe napięcie mięśniowe, została skierowana do neurologa, potem na rehabilitacje . Jak miała 4 miesiące , lekarz neurolog stwierdził że rehabilitacja nie przynosi oczekiwanych rezultatów i skierował nas na dodatkowe badania do Centrum Pediatrii w Sosnowcu. Tam Ola znowu przeszła masę badań w trakcie których okazało się że ma "coś" na wątrobie. No i zaczęło się... Szpitale , badania, tomografia komputerowa, prześwietlenia, USG... Miała podejrzenie przetoki tętniczo-żylnej ale okazało się że jednak jest to torbiel ... choć lekarze wcale nie są do końca pewni... Tak więc aktualnie Ola ma prawie 2,5 roku , co pół roku jeździmy na badania do Centrum Pediatrii w Sosnowcu , torbiel rośnie , teraz ma już ponad 3 cm, ale lekarze uparcie twierdzą że to "coś" rośnie bo ona rośnie i się rozwija. Badania w kierunku prawidłowości pracy wątroby wychodzą dobrze. Ola ma apetyt, je to na co ma ochotę, rośnie zdrowo, pomimo wcześniactwa dogoniła już rówieśników i patrząc na nią wszystko jest ok.... Tylko sama świadomość że to "coś" tam jest mnie czasem przeraża. Patrząc na lekarzy i na ich taką trochę bezsilność , bo do tej pory nie udzielili nam odpowiedzi na nurtujące nas pytania, nie skierowali nas nigdzie, generalnie rozkładają trochę bezradnie ręce... Sama nie wiem co dalej, czy to gdzieś konsultować, jeśli tak to gdzie... nie mam pomysłu... a boje się chyba tak jak by się bała każda zwykła matka o zdrowie swojego dziecka... Jak coś to pisz na maila anielka30@interia.pl Pozdrawiam i zdrowia życz ę Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Torbiel na wątrobie u 4 msc dziecka 18.11.13, 12:53 Ja mam torbiele na watrobie, a że sa one wrodzone, to zapewne jako 4miesięczne dziecko tez je miałam. Nie działo i nie dzieje się z nimi nic. Lekarz twierdzi, że całe mnóstwo ludzi ma takie torbiele, tylko o tym nie wie - kto robi usg jamy brzusznej bez powodu... Odpowiedz Link Zgłoś