Dodaj do ulubionych

Niedobory żelaza

26.02.07, 11:14
Mam pytanie: jak można poznać niedobory żelaza u niemowlaka i jak najlepiej je
uzupełnić?
Obserwuj wątek
    • anna_744 Re: Niedobory żelaza 26.02.07, 11:23
      Moje dzieciaki miały zrobioną morfologie oraz poziom żelaza.Ponieważ okazało
      się że mają anemie spowodowaną niedoborem żelaza dalej leczone sa przez
      hematologa(trzeba mieć skierowanie od pediatry).
    • ulaat Re: Niedobory żelaza 26.02.07, 16:51
      A jak można temu zapobiec? W czasie ciąży miałam mały niedobór żelaza, chociaż
      dbałam o dietę i brałam prenatal. Podobno dzieci po kilku miesiącach też mają
      niedobory, a wolałabym tego uniknąć. Proszę pomóżcie. Z góry dziękuję.
      • mikaa10 Re: Niedobory żelaza 26.02.07, 20:42
        A czy robiłas badanie na poziom żelaza? jesli jest duży lekarz zaleci podanie
        żelaza w kropelkach, jesli jest niedobór niski diete bogata w zelazo. Mój synek
        ma z tym problemy, a żelazo znajdziemy w z tego co czytałam:
        żółtku jajka, suszonych morelach, czerwonym miesie typu cięlecina, natce
        pietruszki, rybach. pozdr.
        • joanna_ag Re: Niedobory żelaza 28.02.07, 22:54
          Moja córka też miała bardzo niski poziom żelaza. na 40 normy Kasia w najgorszym
          stadium miała 6, dieta pełna żelaza i Hemofer na zmianz Ferrum lek nie pomagał.
          Bujaliśmy się tak przez 4 miesiące w końcu poszłam do alergologa(do hematologa
          miałam wizytę umówioną na późniejszy termin) i okazało się, ze mała ma alergię
          na krowie mleko i przetwoy i stąd kiepskie przyswajanie i zelaza. W ciągu 4
          miesięcy zelazo wróciło do normy. Pani hematolog kazała dać dziecku spokój,
          potwierdziła, ze alergia pradopodobnie była przyczyną braków żelaza i kazała co
          rok kontrolować. Tak więc oprócz diety bogatej w żelazo poponuje wizytę u
          alergologa. pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka