Dodaj do ulubionych

Pytanie dotyczące ospy

06.03.07, 14:07
Moja starsza córka zaraziła się w szkole ospą. Dziś w nocy dostała temperaturę 40 stopni a rano wysypkę. Byłyśmy u lekarza i potwierdził, że to ospa. Mam jeszcze 10 miesięcznego synka i o niego się martwię jak taki maluszek poradzi sobie ze swędzącą wysypką. Lekarz mówił ze morze go czasem ominąć, bo jest karmiony piersią i dostaje przeciwciała, bo ja miałam ospę. Czy ktoś z was miał taką sytuacje ze starsze dziecko miało ospę a młodsze się nie zaraziło? A jeśli się zaraziło to jak zniosło tą chorobę?

Obserwuj wątek
    • nana273 Re: Pytanie dotyczące ospy 06.03.07, 14:26
      Witam, mogę Ci powiedzieć, jak było u nas, starszy synek(4latka) przyniósł ospe
      z przedszkola, przechodził ją dość lekko, wprawdzie miał dużo krost, ale tylko
      stan podgorączkowy.Natomiast młodszy(8 miesięcy) dostał pierwsze krostki 2
      tygodnie później i było to dla niego wielkie cierpienie, dwie nieprzespane noce
      (cały czas na rękach) i płacz, temperatura powyżej 38.Miał te krostki wszędzie
      nawet w buzi, na powiekach na dupce, dosłownie wszędzie.Trzy dni były
      najgorsze,ale ja nie karmie piersią i karmiłam go tylko miesiąc, wiec może Was
      ominie, tego życze z całego sreca!!
    • sabka22 Re: Pytanie dotyczące ospy 06.03.07, 14:26
      Moja znajoma tak miała jedno było chore a dwojka zdrowa,ale moze lepiej jak
      przejdzie teraz ospe,lepiej miec to za wczasu z głowy?
    • agaala Re: Pytanie dotyczące ospy 06.03.07, 19:31
      moja 4,5 letnia córka dostała ospę dokładnie w nowy rok. Przeszła baaaaardzo
      ciężko z wysoką gorączką potęgującą jeszcze uczucie świądu i z ogromną ilością
      krostek. Młodsza 7 miesięczna mimo ciągłego karmienia piersią i tego, że ja też
      przeszłam ospę zaraziła się i dokładnie 2 tygodnie póżniej ją wysypało.Miała
      dosyć dużo krostek ale nie gorączkowała i generalnie przeszła ospętrochę lepiej
      niż starsza. Pociecha taka,że już mam to za sobą. Pozdrawiam
    • agaala Re: Pytanie dotyczące ospy 06.03.07, 19:32
      jeszcze jedno, aby zmniejszyć uczucie swędzenia można maluszkowi podać ok 3 ml
      Klemastyny w syropie - pomaga.
      • mika1704 Re: Pytanie dotyczące ospy 06.03.07, 21:54
        Moja 5 letnia córka przyniosła ospę z przedszkola, zaczęło się gorączką ok
        39"C.Miała bardzo dużo krost i starałam się ją izolować od młodszej 2
        miesięcznej. Młodsza jest karmiona piersią i też się niestety zaraziła, na
        szczęście lekko ją przeszła, bez gorączki i z małą ilością krost. Dodam że ja
        też chorowałam na ospę.
        • jolantak5 Re: Pytanie dotyczące ospy 06.03.07, 22:14
          Dziękuje wam bardzo za odpowiedzi i rady  Mam nadzieję, że jeżeli się zarazi to przejdzie łagodnie. Martwi mnie tylko fakt ze po ospie trzeba odczekać 6 tygodni do szczepienia, a i tak jesteśmy sporo po terminie. Mały jakiś czas chorował zapalenie płuc potem oskrzela, po drodze jeszcze przy ząbkowaniu katar, gardło a teraz już jest dobrze i miał być zaszczepiony w tym tygodniu a tu teraz ta ospa. Bo nie dostał jeszcze trzeciej dawki szczepionki. Ale lepiej zaczekać, bo, po co mam mu zaszkodzić. pozdrawiam
          • mokopi Re: Pytanie dotyczące ospy 07.03.07, 14:51
            jolantak5 napisała:

> ospie trzeba odczekać
            > 6 tygodni do szczepienia,

Po ospie trzeba odczekać 3 miesiące. Także w przypadku gdy dziecko ma kontakt z osobą chorą na ospę. Dziecko może przejść ospę bez objawowo.
          • jolantak5 Re: Pytanie dotyczące ospy 22.03.07, 18:05
            No i się zaraził!!! Od poniedziałku mały ma ospę przechodzi ją jak na razie nie najgorzej stan podgorączkowy 37,8 maksymalnie, chrost dość sporo, ale myślę ze i tak łagodnie nie marudzi ma apetyt (znajomej córka również ma ospę strasznie już 2 noce nie przespane temperatura 40 stopni). U małego zauważyłam powiększone węzły chłonne za uszami, na głowie i szyi czy u was też tak było??
            • alergenzb Re: Pytanie dotyczące ospy 22.03.07, 19:10
              jolantak5 napisała:

>U małego zauważyłam powiększ
              > one węzły chłonne za uszami, na głowie i szyi czy u was też tak było??
              U mojej córki także, do tego jak twierdzi boli ją szyja, jak obraca i nie można
              jej nawet dotknąć.
              Ale mam pytanie, czy wasze dzieci, mają zachwianie równowagi, tzn, udąc
              szybciej przewracją się, lub jak kucnie, to potrafi się przewrócić na bok,
              robiąc zakręt z pokoju do korytarza, zachacza o sciany bokiem i uderza się.
              proszę napiszcie czy podczas ospy wasze dzieci mają takie objawysad(
              • jolantak5 Re: Pytanie dotyczące ospy 22.03.07, 19:59
                U nas nie ma takich dziwnych zachowań, może lepiej zapytać lekarza jak wiesz czasem zdarzają się poważne powikłania. U nas wysypka na całym ciele ( bąble z wodą) i stan podgorączkowy a zachowanie normalne może inne mamy coś więcej powiedzą.
                zuzia381, jeśli to do nas to na pewno jest ospa identyczna wysypka jak u córki. Pozdrawiam

• skuci Re: Pytanie dotyczące ospy 05.04.07, 10:48
                mam to samo plus wymioty. Jak postępowaliście? Szpital?
                • alergenzb Re: Pytanie dotyczące ospy 05.04.07, 22:00
                  U nas obyło się bez szpitala, ale córka ma ustaloną wizytę u neurologa.
                  Objawy zmniejszyly się, ale nadal wystepują.
                  Ograniczylam ruch dziecku (zabawa na siedzaco na dywanie)
                  Nie mogę patrzyć jak się obija o meble.
                  Zaraz po swiętach wizyta u neurologa.
                  Do tego bola ją stopy i łydki, szybko się męczy i jest rozdrażniona, mimo, że
                  po ospie zostały tylko różowe slady, które jeszcze nie zeszły. A jest to już
                  miesiąc i 2 dni
                  • skuci Re: Pytanie dotyczące ospy 07.04.07, 22:12
                    Dzięki. 2 dni sądziłam, że damy radę w domu, ale wymioty się nasiliły. Od
                    Wielkiego Piątku szpital zakaźny. Zapalenie móżdżku, sterydy itp. na razie cały
                    czas śpi. leczenie szpitalne około 3 tyg i potem dochodzenie do siebie. A
                    choroba może dawac znaki jeszcze przez długi czas. Czekam, czy młodsze
                    zachoruje. Jeśli nie po skończeniu 9 mies na pewno zaszczepię i wszystkich
                    namawiam. Powikłań jest coraz więcej.
    • jkl13 Re: Pytanie dotyczące ospy 07.03.07, 10:27
      Mój syn zaraził się ospą, gdy miał nieco ponad rok. przeszedł ją bez problemu,
      nic go nie swędziało, nie drapał się, nie został jakikolwiek ślad. Krostek też
      miał niewiele, a cała ospa trwała tydzień
      Podobno im młodsze dziecko tym łatwiej przechodzi tego typu choroby
    • kasiaimichael Re: Pytanie dotyczące ospy 07.03.07, 13:07
      Tak ja mialam, spotykalam sie z matka ktorej dzieci zachorowaly na ospe, moj
      maly mial wtedy 6 miesiecy, tez karmiony piersia i nic nie zarazil sie a jesli
      nawet sie zarazil to nie mial zadnych objawow. Ja w przeciwienstwie do ciebie
      wcale sie nie zmartwilam bo wolalabym zeby zlapal bo male, zdrowe i do tego
      karmione piersia przechodza to znacznie lepiej niz dzieci kilkuletnie czy
      starsze. tak kobieta, ktorej dzieci byly chore tez najmlodsze karmila jeszcze-
      mialo 15 miesiecy i wszystkie objawy choroby to byly 3 krostkismile. Nie przejmuj
      sie.
    • zuzia381 Re: Pytanie dotyczące ospy 22.03.07, 18:54
      Nie ma reguly.
      Twoje mlodsze moze wcale nie przechodzic ospy.
    • julinka12 Re: Pytanie dotyczące ospy 05.04.07, 20:54
      U nas właśnie ospa się kończy.Najpierw zachorowała moja starsza córka-10 latka
      a dwa tygodnie póżniej młodzsa 11 miesięczna mimo iż karmię piersią i sama
      przeszłam ospę i półpasiec.Pierwsza noc była koszmarna , ciągły płacz i tylko
      na rękach a potem z kazdym dniem już było coraz lepiej.Zyczymy dużo zdrówka.
    • jolantab33 Re: Pytanie dotyczące ospy 07.04.07, 21:37
      miałam podobną sytuację. ospę przyniósł mój 8 letni syn ze szkoły,po dwóch
      tygodniach zaraził się drugi syn 2 latek.miał bardzo mało krostek. smarowałam
      go varidermem-bardzo chłodzi.najgorsze były pierwsze dwie doby a później
      coraz lepiej.podobno im młodsze dziecko tym lepiej przechodzi ospę życzę
      powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka